Читај ми!

Opsada Donjecka!

Vlasti "Donjecke Narodne Republike" proglasile opsadno stanje u Donjecku. Snažne eksplozije potresle područje gde se srušio malezijski avion, nakon što su međunarodni eksperti stigli na lice mesta. Ukrajinska vojska ranije obustavila ofanzivu u tom području. Lugansku preti humanitarna katastrofa jer je sve manje hrane i pijaće vode.

Ministar odbrane DNR Igor Strelkov potpisao je naredbu o uvođenju opsadnog stanja u gradu i mobilisanju svih strateških važnih resursa za potrebe odbrane", navodi se u saopštenju pres-služba, javlja Itartas, a prenosi Tanjug.

Ta odluka bi, kako procenjuje rukovodstvo DNR, trebalo bi ubrzo da se pozitivno odrazi na "jačanje borbene gotovosti vojske DNR i čitave oblasti".

Ruska agencija podseća da je 16. jula saopšteno da je u Donjecku uvedena vanredna situacija i policijski čas, koji važi od 23 sata uveče do šest sati ujutro po lokalnom vremenu.

Ocenjuje se da bi naredba Strelkova mogla da predstavlja reagovanje na pokušaje ukrajinske vojske da opkole taj oblasni centar, nakon što je javljeno da je zauzeta Avdejevka koja se nalazi šest kilometara severno od Donjecka.

Donjeck je, kako prenose ruske i ukrajinske agencije, prošle noći bio pod artiljerijskom vatrom ukrajinske vojske.

Pres-služba gradskih vlasti saopštila je da je noć 30. na 31. jula u Donjecku bila napeta i da žitelji tvrde da se pucalo iz teškog oružja, u oblasti oko aerodroma i naselja Tekstilšik, kao i da je sinoć granatom uništena jedna privatna kuća.

U međuvremenu, snažne eksplozije potresle su područje gde se srušio malezijski putnički avion, nakon što su posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zajedno sa holandskim i australijskim ekspertima stigli na mesto pada, javlja AFP.

Nekoliko eksplozija odjeknulo je nekoliko kilometara daleko od mesta pada aviona, a mogao se videti i crni dim kako dolazi iz sela koje se nalazi nedaleko od mesta pada aviona.

Međunarodni inspektori su konačno uspeli da dođu na to mesto posle nekoliko neuspelih pokušaja od nedelje zbog borbi.

"Njihova današnja misija je bila uspešna i vratili su se na bezbedno mesto", objavilo je ukrajinsko Predsedništvo posle telefonskih razgovora šefa ukrajinske države Petra Porošenka s holandskim premijerom Markom Ruteom i australijskim Tonijem Abotom.

Ukrajinska vojska obustavila je danas ofanzivu u blizini mesta pada "boinga 777" malezijske avio-kompanije u Donjeckoj oblasti, kako bi se omogućio rad grupi međunarodnih eskperata.

U saopštenju je navedeno da je to učinjeno na zahtev generalnog sekretara UN Ban Kimuna i da je proglašen "dan OEBS-a".

Radi učešća u istrazi, u Kijev je doputovala grupa ruskih specijalista, koji nameravaju da već danas stignu do mesta nesreće.

"Ruski stručnjaci nameravaju da se sretnu sa rukovodiocem komisije za istragu Žizbertom Vogelarom i predaju komisiji za istragu sve materijale koje je ranije od ruske strane tražio predsednik te komisije", navodi se u saopštenju "Rosavijacije".

Lugansk ostaje bez hrane

Lugansku preti humanitarna katastrofa, sve je manje hrane i pijaće vode, upozorio je premijer "Luganske Narodne Republike" Marat Baširov.

On je, kako prenosi Glas Rusije, rekao da se u Lugansk više ne dovozi hrana, a gradska vlada je saopštila da u prodavnice stiže samo hleb.

"Trećina Luganska je bez električne energije, na lokalnoj fabrici za preradu mesa ne rade frižideri, u gradu nema mleka, a za proizvodnju hleba se već koristi žito koje je bilo spremljeno za zimu", rekao je Baširov.

Od 28. juna ne radi ni sistem za prečišćavanje vode iz Ajdarskog rezervoara, a u domove stiže samo tehnička voda koja nije za piće.

Prema prognozama u gradu će za 10 dana nestati rezerve vode za piće, prenosi Glas Rusije

Kontakt-grupa za Donbas u Minsku 

U Minsku bi trebalo da počne sednica trilateralne kontakt-grupe za rešavanje situacije u Donjeckom basenu. Sastanci trilateralne kontakt-grupe održavaju se u formatu Ukrajina–Rusija–OEBS.

Na tom skupu će, među ostalima, učestvovati bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma, zatim, ambasador Rusije u Ukrajini Mihail Zurabov i predstavnik OEBS-a.

Susret je predložio ukrajinski predsednik Petro Porošenko, koji je predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka zamolio da pomogne u organizovanju sastanka kontakt-grupe, prenela je ukrajinska državna agencija Ukrinform.

Porošenko je predložio da na sednici budu razmotrena dva pitanja: oslobađanje svih otetih i omogućavanje pristupa međunarodnim ekspertima mestu pada aviona.

Beloruska agencija Belta javila je da se Lukašenko saglasio sa inicijativom da u Belorusiji budu održani razgovori uz učešće svih zainteresovanih strana za rešenje ukrajinske krize.

Kako prenose RIA Novosti, predstavnici "Donjecke Narodne Republike" nameravaju da učestvuju na zasedanju trilateralne grupe o Ukrajini.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво