Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 13.03.

Izvor: Vostok.rs, 14.Mar.2015, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 13.03.

14.03.2015. -

  

Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Karta dogovorenog razgraničenja i povlačenja artiljerije - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ukrajini i Novorusiji po danima 




 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 13.03.

Zaharčenko: Svaki dan u Narodnu vojsku stupi do 200 ljudi - "U Narodnu vojsku svakodnevno stupi od 100 do 200 dobrovoljaca. Novi pripadnici prolaze obuku u okviru bataljona. Mi smo spremni za bilo kakvu provokaciju od strane Kijeva, neću lagati. Veliko nepoverenje imamo prema vladi u Kijevu i njihovim snagama, tako da je glavni zadatak - obuka, "- rekao je predsednik DNR, Aleksandar Zaharčenko.

"U slučaju novih bojevih dejstava spremni smo da stavimo u stroj još četiri hiljade ljudi", rekao je Zaharčenko.

Kijevske snage ne veruju u povlačenje artiljerije Narodne vojske - ."Ukrajinska vojska ne veruje u povlačenje teškog naoružanja pobunjenika u Donbasu. Povlačenje teškog naoružanja mora biti obavezno praćeno od strane predstavnika OEBS-a. Povlačenje naoružanja je jedan od osnovnih zahteva Minskog sporazuma kojem Ukrajina teži" - rekao je predstavnik kijevskih snaga Andrel Lisenko.

Kijevske snage 62 puta narušile primirje - Ministarstvo odbrane DNR je saopštilo da su zabeležena 62 kršenja primirja od strane kijevskih snaga.

"U toku poslednja 24 časa, zabeležena su 62 kršenja primirja od strane kijevskih snaga. Samo 26 puta tokom noći vatra je otvarana na Narodnu vojsku u mestima Jasinovata, Sčastje, Spartak i Širokino, kao i Oktobarski rejon Donjecka" - saopšteno je iz Ministarstva odbrane DNR.

DNR: linija razgraničenja mora biti dogovorena između obe strane, a ne odobrena samo od Kijeva - Na Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu u Kijevu definisana su rubna područja linije razgraničenja u Donbasu u kojima će po Kijevu biti oformljeni posebni organi.

"Prema Sporazumu iz Minska linija razgraničenja je dogovorena između dve strane, kao i naredni koraci i samo tako može funkcionisati " - rekao je predsednik Nacionalnog saveta DNR Andrej Purgin.

Narodna vojska deminira Debaljcevo - "Narodna vojska pokušava da deminira Debaljcevo. Pre napuštanja Debaljceva kijevske snage su minirale skoro ceo grad", rekao je predsednik DNR Alekandar Zakharčenko.

"Debaljcevo je minirano od strane kijevskih snaga 90 odsto. Ceo grad je neophodno pretražiti i deminirati"- poručuje predsednik DNR.

OEBS: Primirje na istoku Ukrajine i dalje krhko -"Primirje u istočnoj Ukrajini je i dalje krhko, iako se u načelu poštuje, ocenila je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), mesec dana posle potpisivanja sporazuma o prekidu vatre u Minsku.

Prekid vatre se uglavnom poštuje na prvoj liniji fronta, uprkos povremenoj razmeni vatre, izjavio je zamenik šefa misije OEBS-a Aleksandar Hug.

Prema njegovim rečima, postoje dva žarišta u kojima se ne poštuje primirje. To su selo Širokino, udaljeno oko deset kilometara od strateške luke Marijupolj, i zona oko aerodroma kod Donjecka koju kontrolišu ustanici.

„Pozitivna stvar je da se u većini tih sukoba koristi lako naoružanje ili oružje malog kalibra. To je znak da je teško naoružanje povučeno“, rekao je Hug.

Predstavnik OEBS-a je izrazio žaljenje što posmatračima nije omogućeno da kontrolišu povlačenje teškog naoružanja zaraćenih strana. OEBS još nije dobio spisak povučenog oružja i nije mogao da poseti skladišta gde je to oružje smešteno.

„Ta relativna stabilnost je još nesigurna i krhka“, rekao je Hug i dodao da bi povučeno oružje moglo za kratko vreme da bude vraćeno na prvu liniju fronta.





Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 13.03.

Rogozin: ``Saosećam`` sa SAD zbog rastućih raketnih mogućnosti Rusije - Potpredsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozin je poručio Vašingtonu da "saoseća" sa američkim vlastima koje su uznemirene zbog informacija o sve većim raketnim mogućnostima Rusije.

"Veoma saosećam sa vama. Kako vas samo razumem!", napisao je Rogozin na svojoj stranici na Tviteru, obraćajući se rukovodstvu SAD. 

Rogozin je na ovaj način prokomentarisao izjavu komandanta vazdušno-kosmičke obrane SAD, admirala Vilijama Gortnija - da su mogućnosti Moskve u sferi raketnog odvraćanja sve veće. 

Donbas poziva Merkelovu i Olanda da izvrši pritisak na Kijev - Lideri Donjecke i Luganske Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki pozvali su nemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda da izvrše pritisak na Kijev zbog, kako su rekli, sabotaže Minskog sporazuma.
Ukrajina - iz minuta u minut -
„Moramo da vam se obratimo kao garantu sporazuma potpisanog u Minsku sa zahtevom da izvršite pritisak na Ukrajinu — ekonomskim sankcijama i sankcijama protiv pojedinaca, kako bi naterali njihovu vlast da sprovedi mere koje su dogovorene 12. februara ove godine“, prenela je Donjecka novinska agencija zajedničko saopštenje dvojice lidera.

Pregovarač Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin upozorio je da Kijev ima samo još jedan dan da odobri Donbsu specijalni status.

„Vrhovna Rada (ukrajinski parlament) mora da definiše u regionu Donjecka i Luganska listu teritorija sa specijalnim statusom. Kijevu su preostala samo 24 sata da ispuni svoju obavezu, a ako je ne ispuni celom svetu će biti jasno da nema nameru da se drži mape puta zacrtane u Minsku“, rekao je Pušilin za televizijski kanal Rusija 24.

Ranije ovog meseca, Nemačka je već izrazila nezadovoljstvo zbog sporog tempa ispunjavanja Minskog sporazuma.

Jacenjuk ubeđuje „zapadne partnere“ da je njegova zemlja u ratu sa Rusijom - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da se njegova zemlja nalazi „u ratu sa nuklearnom silom Ruskom Federacijom“.

Pri tom je izgovorio i ovo: „Niko od naših zapadnih partnera pre osam meseci nije verovao da naša armija, koju je Junukovičev režim uz podršku Rusije bio razorio, može da se nosi sa desetinama hiljada ruskih terorista i vojnika same Rusije“.

Dodao je da je Ukrajina upravo time pokazala da je „dostojna evropska država“.

Prethodno je Vrhovna Rada (parlament Ukrajine) Rusiju proglasila za „državu-agresora“.

Moskva na Jacenjukove tvrdnje još nije zvanično odgovorila, ali njeno Ministarstvo odbrane jeste - na američke tvrdnje da su ruske snage prisutne na istoku Ukrajine.

Portparol tog ministarstva, general Igor Konšenkov, upozorio je da Vašington takvim tvrdnjama pokušava da destabilizuje situaciju u Donbasu. Pa naglasio:

„Ostaje samo da se držimo besmrtne opomene Mihail Ljermontova da su pokušaji da postidiš lažova, da se našališ sa glupanom i da se ubeđuješ sa ženom - isto što i zahvatanje vode rešetom. Dakle: neka nas Bog izbavi od svega toga“. Čitajte više

Video vesti za 13.03.

Dejstvo kijevskih snaga



Kijevske snage koristile fosfornu municiju

OEBS zabeležio 27 kršenja primirja

Zaplenjena tenika



Demonstracija jedinstvenog teškog mitraljeza



Pregled vesti RTV LNR za 13.03.

Manastir kod aerodroma u Donjecku

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 13.03.[2015-03-14 11:02:23]

  Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Karta dogovorenog razgraničenja...

„Energija znanja“: Popularizacija ruskog jezika u Srbiji[2015-03-13 16:52:29]

Olimpijada iz ruskog jezika

Rogozin: ``Saosećam`` sa SAD zbog rastućih raketnih mogućnosti Rusije[2015-03-13 15:53:11]

Odgovor Rogozina

Zaharčenko: Svaki dan u Narodnu vojsku stupi do 200 ljudi[2015-03-13 14:43:58]

"U Narodnu vojsku svakodnevno stupi od 100 do 200 dobrovoljaca. Novi pripadnici prolaze obuku u okviru...

Kijevske snage ne veruju u povlačenje artiqerije Narodne vojske[2015-03-13 14:41:03]

"Ukrajinska vojska ne veruje u povlačenje teškog naoružanja pobunjenika u Donbasu. Povlačenje teškog naoružanja mora biti obavezno...

Kijevske snage 62 puta narušile primirje[2015-03-13 12:12:02]

Ministarstvo odbrane DNR je saopštilo da su zabeležena 62 kršenja primirja od strane kijevskih snaga. "U toku...

Donbas poziva Merkelovu i Olanda da izvrši pritisak na Kijev[2015-03-13 11:55:23]

Lideri Donjecke i Luganske Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki pozvali su nemačku kancelarku Angelu...

U ruševinama tržnog centra u Kazanju još 25 tela[2015-03-13 10:35:57]

Tela 12 osoba su izvučena iz ruševina tržnog centra „Admiral“ u Tatarstanu, glavnom gradu ruske republike...

Narodna vojska deminira Debaljcevo[2015-03-13 10:12:11]

  "Narodna vojska pokušava da deminira Debaljcevo. Pre napuštanja Debaljceva kijevske snage su minirale skoro ceo grad", rekao...

Jacenjuk ubeđuje „zapadne partnere“ da je njegova zemlja u ratu sa Rusijom[2015-03-13 09:21:06]

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da se njegova zemlja nalazi „u ratu sa nuklearnom silom...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 14.03.

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2015, 11:59

15.03.2015. -..  ..Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  .. ..Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje..Karta dogovorenog razgraničenja i povlačenja artiljerije - kliknuti za uvećanje..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.