Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 14.03.

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2015, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 14.03.

15.03.2015. -

  

Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Karta dogovorenog razgraničenja i povlačenja artiljerije - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ukrajini i Novorusiji po danima 




 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 14.03.

Porošenko planira izgradnju utvrđenja - Porošnko je rekao da Kijev ima nameru da izgradi utvrđenja u Donbasu koja će obezbediti sigurnu liniju odbrane.

"Uzimajući u obzir naše iskustvo, najbolji primeri projekata utvrđenja i bunkera, trebalo bi da se izgrade u najkraćem mogućem roku, i to veoma modernih, kako bi se osigurala odbrana u dubini" - navode RIA "Novosti" Porošenkove reči, pozivajući se na zvanični sajt predsednik.

DNR: 17 kršenja primirja - Kijevske snage su granatirale pozicije Narodne vojske i stambena područja.

Ukrajina - iz minuta u minut -

"U toku noći bilo je 17 kršenja primirja, od toga dva artiljerijska i pompou lakog naoružanja. Napadi su izvedeni u pravcu Spartaka, Gorlovke, Širokina i aerodroma u Donjecku." - kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane DNR.

"Gubitaka među Narodnom vojskom nije bilo, niti među civilnim stanovništvom" - dodaje se u saopštenju.

Basurin: Svaki pokušaj blickriga u Donbasu završiće se krahom za Kijev - Svaki pokušaj izvođenja „blickriga“ u Donbasu od strane kijevskih snaga osuđen je na krah, izjavio je zamenik komandanta štaba Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

DNR poziva OEBS da poseti rejon gde bi kijevske mogle da grupišu vojnu tehniku.

„Svaki pokušaj blickriga završiće se krahom za Kijev“, izjavio je Basurin na brifingu.








Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 14.03.

Brisel dobijo zahtev od Kijeva za slanje misije u Donbas - EU je dobila zvaničan zahtev od Ukrajine za slanje policijske misije u Donbas, ali zato su potrebne "temeljne diskusije", saopštio je iz Evropske službe za spoljne poslove.

"Služba je primila pismo od šefa ukrajinske diplomatije u kojem on traži da se na istok Ukrajine pošalje misija u okviru zajedničke evropske spoljne i bezbednosne politike", navodi izvor. 

Evropski vojni izvor istakao je da najveći problem predstavlja to što od učesnika u sukobima nedostaju jasne garancije za bezbednost za nenaoružanu policijsku misiju EU.

Rezolucija EP – zloupotreba tragične smrti Nemcova - Usvajanje rezolucije o ubistvu Borisa Nemcova od strane Evropskog parlamenta 12. marta Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je „vrhuncem cinizma“ i istaklo da evropski poslanici spekulišu o tragičnoj smrti političara zarad svojih „sebičnih“ interesa.

Evropski parlament je na plenarnom zasedanju u Strazburu doneo rezoluciju u kojoj je pozvao na nezavisnu međunarodnu istragu ubistva Borisa Nemcova. Evropski parlamentarci su, takođe, ukazali i da je „ovo ubistvo — jedno među sve većim brojem nerazjašnjenih politički motivisanih zločina i sumnjivih smrtnih slučajeva koji se dešavaju u Rusiji od 1998. godine“.

Evropski parlament svojom rezolucijom o Rusiji devalvira svoj značaj i ometa pokušaje povratka na normalno stanje u Evropi, kaže se u komentaru zvaničnog predstavnika MSP Rusije Aleksandra Lukaševiča.

U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su to što poslanici „ne prezaju ni od spekulacija o tragičnoj smrti čoveka u sebične političke svrhe“ nazvali „vrhuncem cinizma“.

Stoltenberg: Česte ruske iznenadne vojne vežbe izazivaju ozbiljnu zabrinutost NATO - NATO je ozbiljno zabrinut zbog iznenadnih vojnih vežbi ruske armije koje su učestale u poslednje vreme – rekao je londonskom dnevnom listu Guardian Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar alijanse je na istu temu dodatno rekao: „Praksa Rusije da izvodi iznenadne vojne vežbe zaista izaziva ozbiljnu zabrinutost. Iznenadni, nepredvidljivi i neočekivani vojni manevri doprinose nestabilnosti. Rusija je za protekle dve godine izvela desetak takvih neočekivanih vežbi”.

Da bi bio uverljiviji, Stoltenberg je naglasio da je prisajedinjenje Krima Rusiji bilo izvedeno iza zavese iznenadne vojne vežbe. Čitajte više


NATO ne daje garancije Ukrajini - Konflikt na istoku Ukrajine ne ulazi u zonu odgovornosti NATO-a, uprkos slučajevima kršenja normi međunarodnog prava, izjavio je u intervjuu britanskoj televiziji Skaj njuz generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

„Ukrajina nije članica NATO-a i razlika između Ukrajine i zemalja-članica je u tome što se garancija bezbednosti prostire na članice Alijanse“, izjavio je generalni sekretar.

Prema njegovim rečima, danas je najvažnije „podržati realizaciju Minskog sporazuma, koji podrazumeva poštovanje režima prekida vatre, povlačenje teškog naoružanja sa linije fronta i garancije da se sve to izvodi uz pravilan nadzor“.

„Pružamo veliku političku i praktičnu podršku Ukrajini, pomažući joj u sprovođenju reformi u oblasti odbrane i povećavajući njenu sposobnost za samostalnu zaštitu“, ukazao je Stoltenberg.

Na sednici Saveta evroatlantskoih partnera NATO-Rusija na nivou ambasadora, koja je održana u sredu, upozoreno je na opasnost isporuke oružja i pružanje vojne pomoći Ukrajini. Između ostalog, stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško za novinare je izjavio da je to „u suprotnosti sa Minskim sporazumom i da samo stvara iluziju mogućnosti rešavanja krize vojnim putem“.

Džen Psaki: Poziv na ubijanje Rusa ne odražava poziciju Stejt departmenta - Portparolka SAD Džen Psaki izjavila je da zvanična pozicija SAD nema nikakve veze sa izjavama general-majora Roberta Skejlsa koji je ranije pozvao na „ubijanje Rusa“ u Ukrajini.

„Radi se o penzioneru i on ne govori u ime vlade SAD. Naravno, to nije u skladu sa našim stavovima“, izjavila je Džen Psaki na redovnom brifingu Stejt departmenta.

Ona je, pritom, odbila da osudi provokativne izjave general-majora u penziji Roberta Skejlsa koji je pozvao na „ubijanje Rusa“ u Ukrajini.

U intervjuu za Foks njuz, on je rekao i da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da pruže pomoć Kijevu kako bi što više ruskih vojnika stacioniranih na teritoriji Ukrajine bilo ubijeno.

Nemački političari osudili kritike Mekejna na račun njihove države - Nemački političari osudili su izjavu šefa senatskog Komiteta za međunarodne poslove SAD Džona Mekejna.

Džon Mekejn je ranije iskritikovao ministra spoljnih poslova Nemačke Franka Valtera Štajnmajera zbog njegovog stava prema Rusiji i situaciji u Ukrajini. Kancelarka Nemačke Angela Merkel, prema rečima Mekejna, takođe je govorila „gluposti“ u svom govoru na Minhenskoj konferenciji za bezbednost. „Oni su tiho predali Krim, oni su tiho predali istočnu Ukrajinu, prećutno su odustali“, kazao je senator, dodavši da je to „sramno poglavlje u istoriji i ponavljanje 30-te“.

Štajnmajer ne treba da bude doveden u zabludu „drskošću“ Mekejna, izjavio je u petak pres-sekretar Socijaldemokratske partije Nemačke Nils Anen u intervjuu Rojters. Čitajte više


Šefovi diplomatija Rusije i Nemačke pozvali na prekid blokade jugoistoka Ukrajine - Ministri spoljnih poslova Rusija i Nemačke Sergej Lavrov i Frank Valter Štajnmajer u telefonskom razgovoru su naglasili potrebu prekida blokade jugoistoka Ukrajine i obnovu bankarskih usluga u Donbasu.

„Naglašen je značaj blagovremenog i potpunog sprovođenja Minskog sporazuma od 12. februara 2015. godine. Sergej Lavrov je izrazio zabrinutost u vezi sa kašnjenjem Kijeva u procesu donošenja odluka koje se tiču ispunjavanja političkih, humanitarnih i socijalno-ekonomskih obaveza koji iz njega proizilaze“, kaže se u zvaničnom saopštenju na sajtu MIP Rusije.

„Posebno je bila naglašena potreba hitnog prekida blokade jugoistočnih regiona Ukrajine i obnova bankarskih usluga stanovništva navedenih regiona uz tehničku podršku Nemačke i Francuske“, saopštili su u ruskom spoljno-političkom resoru.

Kijev se dogovorio sa 11 zemalja o isporuci oružja - Petar Porošenko je izjavio da Ukrajina ima ugovore sa nizom zemalja Evropske unije o isporukama oružja, uključujući i smrtonosno, kaže se na zvaničnom sajtu šefa ukrajinske države.

Ukrajina ima ugovore sa nizom zemalja EU za isporuke oružja, uključujući i smrtonosno, izjavio je Porošenko u intervjuu televiziji 1+1.

„Mi imamo takve sporazume sa 11 zemalja EU“, citiraju RIA Novosti izjavu ukrajinskog predsednika.

Navodi se i da je predsednik rekao da je zvanični embargo EU na isporuke oružja Ukrajini ukinut.

Ministarstvo odbrane Donjecke Narodne Republike sumnja u istinitost reči ukrajinskog predsednika.

„Izjave predsednika Ukrajine da ima ugovore sa evropskim zemljama o isporuci naoružanja, koliko znam, su laž. Ni jedna evropska zemlja ne isporučuje zvanično oružje Ukrajini“, citiraju RIA Novosti izjavu predstavnika Ministarstva odbrane DNR Eduarda Basurina, koji, ipak, ne isključuje mogućnost nekog ugovora sa privatnim kompanijama.

Sakašvili: Ukrajinci su najbolji Evropljani, oni ginu za ideju - „Gde još ljudi ginu za evropske zastave i za evropsku ideju? Ukrajinci su najbolji Evropljani. Ukrajina je poslednja odbrambena linija između SAD i Rusije“.

Ovako neočekivanu izjavu u jednom živom prenosu jedne ukrajinske emisije dao je bivši gruzijski predsednik, sadašnji savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Sakašvili. I sve to na tečnom ruskom jeziku.

Rusija će pomoći Ukrajini sa 13.751 miliona dolara - Rusija će učestvovati u pružanju prve tranše pomoći Međunarodnog monetarnog fonda Ukrajini u iznosu od 13.751 milina dolara. Uplata će biti izvršena 13. marta, saopštio je novinarima šef Ministarstva finansija Rusije Anton Siluanov.


„Finansiranje programa će se izvoditi kako na račun kvota MMF-a, tako i privlačenjem finansija iz zemalja-akcionara iz tzv. Novog sporazuma o pozajmljivanju. U vezi s tim, Ruska Federacija u zavisnosti od svojih obaveza kao učesnika Novog sporazuma o pozajmljivanju finansiraće prvu tranšu programa MMF-a za Ukrajinu u obimu od 13.751 miliona dolara. Ruska banka će tu isplatu izvršiti 13. marta 2015. godine“, citirale su RIA Novosti reči Antona Siluanova.

Ukrajina će u okviru proširenog programa do 2018. godina dobiti od MMF-a 17.5 milijardi dolara.

Dačić: Veze s Rusijom nisu prepreka za predsedavanje OEBS-u - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izjavio da bliske veze s Rusijom ne ometaju predsedavanje Srbije OEBS-u koji ima ključnu ulogu nadziranja primirja u Ukrajini.


Dačić je u intervjuu za agenciju Asošiejtid pres rekao da bliske veze s Rusijom „sigurno nisu prepreka“ za nepristrasan pristup Srbije ukrajinskoj krizi.

„Čak mi je i ukrajinski ministar spoljnih poslova rekao da to vide kao prednost, ako se koristi za deeskalaciju (neprijateljstava)“, rekao je Dačić, prenosi agencija Beta.

Asošiejted pres navodi da je na Zapadu bilo zabrinutosti zbog predsedavanja Srbije OEBS-u pošto je Beograd odbio da uvede sankcije Rusiji koje su uveli Evropska unija i SAD.„Mnogi su rekli da će to biti veliki izazov za nas. Naša uloga nije da zauzimao strane, već da pomognemo da se ostvare ciljevi koje OEBS ima u svim konfliktnim oblastima, od kojih je jedna Ukrajina“, rekao je Dačić.Čitajte više

Video vesti za 14.03.

Obuka gađanjem protivoklopnom raketom - Narodna vojska



Vesti TV LNR



Uglegorsk - reportaža

Dejstvo kijevskih snaga



  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 14.03.[2015-03-15 10:57:16]

  Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Karta dogovorenog razgraničenja...

Brisel dobijo zahtev od Kijeva za slanje misije u Donbas[2015-03-14 17:28:26]

EU je dobila zvaničan zahtev od Ukrajine za slanje policijske misije u Donbas, ali zato su...

Porošenko planira izgradnju utvrđenja[2015-03-14 17:26:40]

Porošnko je rekao da Kijev ima nameru da izgradi utvrđenja u Donbasu koja će obezbediti sigurnu...

Ruska raketa 40N6 s uništava rakete na visinama do 185 kilometara[2015-03-14 16:56:42]

Nije glavni raketaš američke armije tek tako javno priznao da ga brine narastanje ruske raketne moći. Oružane...

Sudbina planete se rešava u Ukrajini[2015-03-14 16:53:24]

Haos u Ukrajini je bio potreban Vašingtonu, ne da pomogne njenim građanima, već da geopolitički oslabi...

Na dan broja Pi zemlja se vraća u prvobitni haos[2015-03-14 16:50:54]

Naučnici iz NASA-e saopštili su da treba obratiti pažnju, ne na petak 13, već na sledeći...

Rezolucija EP – zloupotreba tragične smrti Nemcova[2015-03-14 16:36:49]

Usvajanje rezolucije o ubistvu Borisa Nemcova od strane Evropskog parlamenta 12. marta Ministarstvo spoljnih poslova Rusije...

Sinhua: Vašington pati od gusarskog osećanja nesigurnosti[2015-03-14 16:35:32]

Kineska državna novinska agencija Sinhua optužila je danas SAD da pate od „gusarskog‟ osećanja nesigurnosti, povodom...

DNR: 17 kršenja primirja[2015-03-14 12:57:54]

Kijevske snage su granatirale pozicije Narodne vojske i stambena područja. "U toku noći bilo je 17 kršenja...

Stoltenberg: Česte ruske iznenadne vojne vežbe izazivaju ozbiljnu zabrinutost NATO[2015-03-14 12:14:06]

NATO je ozbiljno zabrinut zbog iznenadnih vojnih vežbi ruske armije koje su učestale u poslednje vreme...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.