Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 08.06.

Izvor: Vostok.rs, 09.Jun.2015, 07:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 08.06.

09.06.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

 

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 08.06.

Informacije o hapšenju Gubareva neistinite  - Pres služba bivšeg "narodnog guvernera" Pavela Gubareva je demantovala informacije o njegovom hapšenju u Donjecku.

"Sa Pavelom je sve u redu, informacije o pritvoru nisu istinite", - obaveštava "Interfaks" pozivajući se na pres službu.

Neki mediji ranije su izvestili da je Gubarev uhapšen u Donjecku zbog pucanja iz snajperske puške.

Kako je ranije saopšteno, Gubarev je uhapšen u poslovnoj zgradi u centru Donjecka zbog incidenta kada je nepoznato lice otvorilo vatru sa nekoliko hitaca prema pripadnicima Narodne vojske.

Osobe koje su otvorile vatru su privedene.

Po Kijevu Narodna vojska poseduje 550 tenkova  - U delovima Donjecke i Luganske oblasti koje ne kontroliše Ukrajina skoncentrisano je više od četrdeset hiljada vojnika i više od 550 tenkova, saopštio je ministar odbrane Ukrajine Stepan Poltorak.

"Zajednička grupa oružanih snaga Ruske Federacije i ilegalnih oružanih grupa u privremeno okupiranim teritorijama imaju više od 42.500 ljudi," - rekao je Poltorak tokom sastanka Saveta Ukrajina - NATO koji se održava u Kijevu. Prema njegovim rečima, samo u oružanim ilegalnim grupama se nalazi 556 tenkova.

Porošenko: Poginulo 122 policajca i 154 gardiste - "Od početka specijalne operacije u Donbasu poginulo je 112 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i 154 vojnika Nacionalne garde Ukrajine", saopštio je Petar Porošenko.

Basurin: Granatiranje Gorlovke trajalo dva sata - "Kijevske snage su dva sata granatirale Gorlovku, većinom stambene objekte", saopštio je portparol Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin.

Granatiranje Gorlovke  - "Kijevske snage nanose artiljerijske udare po stambenim oblastima Gorlovke. Granatiranje i dalje traje."  - saopštava Narodna vojska.

Basurin: Kijev dovlači VBR-ove na liniju razdvajanja - Zamenik načelnika štaba Narodne vojske DNR Eduard Basurin je saopštio da je u naseljima Andrejevka i Dilejevka primećeno razmeštanje VBR-ova kijevskih snaga. Takođe, kako je rekao, kijevske snage nastavljaju da grade utvrđenja na frontu.

Basurin je istakao da su i patrole OEBS-a upoznate sa kretanjem teškog naoružanja te da su od toga dva artiljerijska oruđa D-30 i osam VBR-ova tipa "Uragan" i "Tornado".

Kijev: U oblasti Marinke nastavljene borbe - "U oblasti Marinke su nastavljene borbe, a primetne su i diverzantske grupe" saopštio je Andrej Lisenko.

"Oko 9.00 počelo je granatiranje naših položaja sa minobacačima, kao i dejstvo pešadijskog naoružanja. Trenutno se vode borbe i naše snage rade na uništavanju neprijatelja" - rekao je on na brifingu.

U međuvremenu, vojni vrh Donjeck Narodne Republike je negirao navode Kijeva da su obnovljena neprijateljstva u oblasti Marinke.

OEBS spreman da poveća broj posmatrača - "Specijalna posmatračka misija OEBS-a je spremna da poveća broj posmatrača na jednu hiljadu, pod uslovom da budu adekvatni bezbednosni uslovi, kao i prestanak sprečavanja njihovih aktivnosti", izjavio je zamenik šefa OEBS-a Alekandar Hug.

"Nakon nastavka sukoba brojnost naše misije sada može biti povećana do hiljadu, ako je potrebno," - rekao je Hug na sastanku Saveta Ukrajina - NATO, koji se održava u Kijevu.

LNR: Četiri napada kijevskih snaga - "Kijevske snage su tokom jutra četiri puta granatirale teritoriju Luganske Narodne Repbulike, saopštio je portparol Narodne vosjke LNR.

Kijevske snage: Pogoršana situacija na Artemovskom pravcu - Pres centar kijevskih snaga je izdao saopštenje u kome se navodi da je pogoršana situacija na Artemovskom pravcu.

"U oblasti naselja Prvi maj i Semigorje naši položaji su gađani artiljerijom 122mm. U istom sektoru sa 120-mm oruđem gađano je Lenjinskoe. U Slavkoviči i Prvom Maju neprijateljski tenkovi su dejstvovali po našim položajima ".

Takođe se navodi da su kijevske snage podvrgnute granatiranju u Avdjejevki, Donjeckom regionu i u Širokinu.

Narodna vojska: 30 napada kijevskih snaga - Narodna vojska DNR je saopštila da su za protekla 24 časa kijevske snage 30 puta prekršile primirje.

"Vatra je dva puta otvarana iz tenkova, četiri puta iz pešadijskih borbenih vozila, 14 puta iz minobacača, a ostalo streljačkim naoružanjem", saopšteno je u Ministarstvu odbrane DNR. 

Na meti su bili mesta Oktobarski i područje oko aerodroma u Donjecku, kao i Gorlovka, Jasinovata, Golmovski, Zajcevo, Spartak, i Širokino. 




Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 08.06.


Merkelova: G7 će pooštriti sankcije Rusiji ako dođe do eskalacije u Donbasu  - Lideri „Velike sedmorke“ smatraju da konflikt u Ukrajini može biti rešen samo političkim putem i osuđuju „aneksiju“ Krima, izjavila je kancelarka Nemačke Angela Merkel.

Prema njenim rečima, lideri G7 su se dogovorili da pooštre sankcije prema Rusiji, ako dođe do eskalacije situacije u Ukrajini.

Merkelova je dodala da će G7 formirati grupu za podršku Kijevu koja bi pomogla u sprovođenju reformi i borbi sa korupcijom.

Na Krimu je 16. marta održan referendum o statusu autonomije. Više od 96 odsto izjasnilo se za ulazak regiona u sastav Rusije.

Kancelarka Nemačke je izjavila i da nema planova o širenju Grupe sedam. Učesnicima sastanka je lepo u sadašnjem sastavu.

„Sa jedne strane imamo format G20 i tamo su zastupljene druge važne ekonomije. U celini, zadovoljni smo sadašnjom atmosferom“, rekla je Merkelova novinarima.

Prema njenim rečima, forma „sedmorke“ je opravdala svoje postojanje.

Lavrov: Kijev hteo maksimalne tenzije u Donbasu uoči samita G7  - Rusija se nada da poslednje provokacije u Donbasu neće poremetiti mirovni pregovarački proces u okviru Minskog sporazuma, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Nadam se da poslednje provokacije oko Marinke i izjave neće poremetiti ovaj proces i da će se radne podgrupe, kako je bilo dogovoreno, uskoro sastati“, rekao je on na pres-konferenciji sa svojim beloruskim kolegom Vladimirom Makejem.

Prema rečima Lavrova, Kijev je želeo da maksimalno zaoštri situaciju u Donbasu uoči samita G7. Lavrov je dodao da su i zapadni partneri postali taoci ukrajinskih vlasti, vezujući sankcije sa ispunjavanjem Minskog sporazuma.

„Polazimo od toga da će Nemačka i Francuska i druge kolege u EU, kao i Sjedinjene Američke Države, raditi sa ukrajinskim vlastima, ohrabrujući ih da časno i u potpunosti ispune Minski sporazum. Smatramo da je to sada njihova obaveza, kao što i mi radimo sa Donjeckom i Luganskom, ohrabrujući ih da nastave konstruktivno da se zalažu za punu implementaciju sporazuma ’Minsk 2‘“, dodao je Lavrov.

Kremlj prokomentarisao izjavu G7 o sankcijama protiv Rusije  - U Kremlju su obratili pažnju na izjavu sa samita G7 o sankcijama protiv Rusije, ali čekaju zvanične zaključke susreta, izjavio je pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

„Obratili smo pažnju na još jedno u nizu saopštenja na temu sankcija. Nema tu ništa novo. Zajedno s tim smo obratili pažnju na to što među učesnicima na tom sastanku imaju određene nijanse pristupa: neki govore o potrebi nastavka dijaloga sa Rusijom, o nemogućnosti rešenja ozbiljnih problema bez tog dijaloga“, rekao je Peskov novinarima.

„Nastavljamo pažljivo da pratimo. Svi naši pristupi su prilično dosledni i oni su dobro poznati“, dodao je on.

Peskov je naveo da samit još nije završen i da je još rano donositi neke zaključke.

„Samit još nije završen, nastavlja sa radom, i neki konačni zaključci tek predstoje, koliko razumem, do kraja dana. Zato je još rano davati neke komentare“, naveo je Peskov.

Peskov: Razmeštanje američkih raketa ne stvara poverenje  - Saopštenje o planovima za razmeštanje raketa SAD u Evropi teško da će doprineti ravnoteži interesa na kontinentu i uzajamnom poverenju. Ni Rusija ni Zapad nisu zainteresovani za povećanje tenzija, izjavio je novinarima pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

„Ovakve akcije u trenutku povećanja zategnutosti odnosa, naravno, nikome nisu u interesu. Ova tema sama po sebi teško da će omogućiti povećanje uzajamnog poverenja i ravnotežu interesa na evropskom kontinentu. S druge strane, koliko znam, o tome nema nikakvih konkretnih podataka“, rekao je Peskov, komentarišući izjavu šefa britanske diplomatije o spremnosti Velike Britanije da na svojoj teritoriji razmesti američke nuklearne rakete. On je dodao da se tema o mogućem razmeštanju raketa u Evropi prati.


Rusija će tužiti Ukrajinu zbog neisporučenih motora za ruske brodove  - Objedinjena kompanija za brodogradnju (OSK) namerava da sudskim putem dobije od Ukrajine isporuke već plaćenih gasnih turbina za ruske fregate, saopštila je pres-služba te korporacije.

„Kako je poznato, političko rukovodstvo Ukrajine je jednostrano prekinulo odnose u sferi vojno-tehničke saradnje i prekinulo slanje proizvoda ruskoj kompaniji. OSK namerava da zatraži od ukrajinske strane realizaciju već plaćenih ugovora za isporuku turbina sudskim putem“, saopštila je pres-služba OSK.

Kako su naveli u korporaciji, „beskrupulozne akcije jedne susedne države“ stvorile su privremene teškoće, vezane za gasne turbine koje se koriste za izgradnju fregata projekata 11356 i 22350.

Ukrajina hoće da stavi pod svoju kontrolu tranzit ruskog gasa  - Kompanija „Ukrtransgas“ želi da dobije kontrolu nad tranzitom gasa iz Rusije u Evropu, piše „Komersant.

Kompanija „Ukrtransgas“ potpisala je sporazum o saradnji i razmeni informacija sa mađarskim gasno-transpornim sistemom FGSZ, saopštava list. Ovo će pomoći da se organizuje virtuelni revers gasa preko Ukrajine.

„To znači da Kijev može kupovati gas od evropskih kompanija kojima ’Gasprom‘ isporučuje gas i uzima ga iz cevi na svojoj teritoriji što, ne samo da oslobađa zemlju od plaćanja za transport, već joj daje mogućnost da se potpuno obezbedi gasom bez ikakvog ugovora sa ’Gaspromom‘. Osim toga, evropske kompanije mogu čuvati gas u ukrajinskim skladištima, što stvara uslove za organizaciju gasnog čvora u zemlji“, piše list. Čitajte više

Poslednje što je posada malezijskog „boinga“ videla bila je raketa  - Posada malezijskog „boinga“, koji je oboren u Ukrajini, mogla je u poslednjim trenucima videti raketu protivavionskog kompleksa „buk-1“ dok se približavala – ona je eksplodirala blizu nosa aviona, sa težištem kod sedišta prvog pilota, dok je prvi deo kabine bukvalno odrezan od trupa, navodi se u punoj verziji prezentacije Koncerna PVO „Almaz-Antej“.

Puna verzija je prikazana je 2. juna na brifingu „Almaz-Anteja“. Prezentacija se sastoji od 53 slajda i podeljena je na tri dela.

Dokument sadrži detaljno modeliranje susreta rakete 9M38M1 kompleksa „buka-M1“ sa avionom — navodi se veliki broj ekskluzivnih fotografija, šema, cifara i drugih informacija. Čitajte više

Bela kuća: SAD neće isporučivati Kijevu ofanzivno oružje  - SAD ne nameravaju da isporučuju ofanzivno oružje Ukrajini, jer to neće doprineti mirnom rešenju konflikta na istoku zemlje, izjavio je pres-sekretar Bele kuće Džoš Ernest.

„Mogu reći da se pozicija predsednika (SAD) o dodatnoj isporuci naoružanja Ukrajini nije promenila… Isporuke dodatnog naoružanja, prema mišljenju predsednika, samo bi dovele do dalje eskalacije situacije koja treba da se reši diplomatskim putem", izjavio je Ernest novinarima na samitu G7 u Nemačkoj.

On je podsetio da su SAD već pružale vojnu pomoć Ukrajini što pokazuje „dubinu obaveza SAD prema Ukrajini".

Ukrajinske vlasti su u aprilu prošle godine otpočele vojnu operaciju protiv nezadovoljnog stanovništva državnim prevratom na istoku zemlje. Prema podacima UN, u sukobima je život izgubilo 6,4 hiljade osoba.

Hamond: Britanija spremna da razmesti na svojoj teritoriji nuklearne rakete SAD  - Velika Britanija je spremna da razmesti na svojoj teritoriji nuklearne rakete SAD, zbog povećanja napetosti u odnosima sa Rusijom, izjavio je ministar inostranih poslova te zemlje Filip Hamond.

Ministar je objasnio da Velika Britanija treba da pošalje Vladimiru Putinu „jasnu poruku" kao odgovor na „zabrinjavajuće znake" rasta vojne aktivnosti Rusije, uključujući razmeštanje raketa u Kalinjingradu, piše britanski Dejli mejl.

Načelnik artiljerijskih i raketnih snaga Kopnene vojske Rusije general-major Mihail Matvejevski ranije je saopštio da će raketna brigada Oružanih snaga Rusije koja je dislocirana u Kalinjingradskoj oblasti do 2018. godine, kao i sve ostale raketne brigade, biti modernizovana novim operativno-taktičkim kompleksima „Iskender-M".

Hamond je dodao da mogućnost razmeštanja nuklearnih raketa SAD za sada ostaje hipotetičko, jer, po njegovom mišljenju, Zapad ipak ne želi da inicira „nepotrebnu provokaciju" i prelazi na novu fazu trke u naoružanju u trenutku ukrajinske krize. 

„Treba da pošaljemo jasne signale Rusiji da nećemo dozvoliti prelaženje naše crvene linije", citira list reči britanskog ministra.

Obama: Teritorijalni integritet Ukrajine neophodan za rešavanje sukoba  - Američki predsednik Barak Obama izjavio je da sukob u Ukrajini može da se reši mirnim putem samo ako se obezbedi teritorijalni integritet i suverenitet zemlje.

Sastanak lidera zemalja G7 (Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD) počeo je u nedelju u bavarskom „Šlos Elmau“ hotelu. 

„Mi mislimo da ne može biti mirnog, diplomatskog odlaganja ovog problema, ali to će zahtevati da Evropa, SAD i Transatlantsko partnerstvo, kao i svet, ostanu oprezni i ostanemo fokusirani na značaj poštovanja principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta“, objavila je pres-služba Bele kuće Obamine reči pre razgovora sa Kameronom.

Američki predsednik je dodao da Zapad treba da održi sankcije protiv Rusije kako bi izvršili pritisak na Moskvu i istočne pristalice ukrajinske nezavisnosti da u potpunosti sprovedu Minski mirovni sporazum.

Kosačov: Ishod samita G7 zavisi od Nemačke  - Nemačka pozicija na samitu grupe G7 svetskih lidera imaće odlučujući značaj u određivanju odnosa te grupe prema Rusiji, naveo je danas predsednik Spoljnopolitičkog odbora gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačov.

Kosačov je na svom fejsbuk profilu napisao da bi učesnici samita G7 mogli da se okvirno podele u dve grupe.

„Anglosaksonci, koje predstavljaju SAD, Kanada i Engleska, zalažu se za pooštravanje sankcija protiv Rusije i širenje politike suzbijanja Rusije, dok su Francuska, Italija i Japan za postepeno ublažavanje režima sankcija“, napisao je on.

Pozicija ove druge grupe proističe iz činjenice da oni u poređenju sa Anglosaksoncima trpe stvarne gubitke zbog sankcija i ne vide nikakav smisao u daljoj konfrontaciji sa Rusijom, smatra Kosačov. Čitajte više

Tviteraši otkrili ukrajinski „buk-M1“ posle poricanja Kijeva  - Korisnici Tvitera pronašli su saopštenje na veb-sajtu ukrajinskog Ministarstva odbrane koji daje detalje prenosa „buk-M1“ sistema ukrajinskoj vojsci više od mesec dana pre tragedije malezijskog aviona MH17.

Korisnici Tvitera pronašli su saopštenje od 6. juna 2014. na sajtu ukrajinskog Ministarstva odbrane (arhivirane kopije) detalja primopredaje jednog „buk-M1“ raketnog sistema ukrajinskoj vojsci iz harkovskog postrojenja za popravke.

Savetnik ukrajinskog predsednika Petra Porošenka demantovao je u četvrtak da je Ukrajina posedovala bilo kakve „buk-M1“ sisteme 17. jula 2014. godine, u vreme nesreće aviona MH17 kompanije „Malezija erlajns“. U utorak, proizvođač sistema za protivvazdušnu odbranu „Almaz-Antej“ predstavio je izveštaj koji pokazuje da je „buk-M1“ raketa, kojom je upravljala ukrajinske vojska, bila verovatno uzrok katastrofe. Čitajte više

Protest na Majdanu, demonstranti traže izveštaj o reformama  - Demonstranti su se okupili na glavnom kijevskom trgu Majdan i podigli šatore, zahtevajući da predsednik Ukrajine Petro Porošneko i vlada podnesu izveštaj o sprovođenju reformi koje je njegova vlada obećala pre godinu dana.

Oko 100 demonstranata podiglo je juče najmanje pet šatora na mestu na kome su prošle godine demonstrirali protiv bivšeg predsednika Viktora Janukoviča.

Oni traže da se Porošenko i njegova vlada obrate građanima i podnesu izveštaj o procesu sprovođenja reformi koje su obećane prošle godine, izjavio je jedan od organizatora Rustam Tašbaev. Čitajte više

Obama traži da i američke firme sprovedu sankcije Rusiji  - Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama spreman je da sprovede sankcije Evropske unije prema Rusiji, što je potvrdio tokom govora koji je prethodio otvaranju samita G7 u Nemačkoj.


U svom pozdravnom govoru pre početka samita Grupe 7 (G7), predsednik SAD Barak Obama ponovio je svoju želju da se sprovedu sankcije koje je Evropa nametnula Rusiji.

Pre samita su nemački biznismeni, uključujući Asocijaciju nemačkih inženjera, govorili o tome kako sankcije EU protiv Rusije nanose štetu njihovom poslovanju. Prema nemačkom časopisu „Špigl“, američke kompanije su ignorisale sankcije, sklapajući ugovore sa sankcionisanim ruskim kompanijama, dok su ih se nemačke kompanije pridržavale.

„Tokom naredna dva dana razgovaraćemo o našoj kratkoročnoj budućnosti, globalnoj ekonomiji koja stvara nova radna mesta i nove mogućnosti, očuvanju snažne i prosperitetne Evropske unije, novom trgovinskom partnerstvu preko Atlantika, suprotstavljanju ruskoj agresiji u Ukrajini, borbi protiv brojnih pretnji — od nasilnog ekstremizma do klimatskih promena“, rekao je Obama.

Video vesti za 08.06.

Granatiranje Gorlovke

Artiljerijsko tenkovski napad kijevskih snaga u Širokinu

Brigada "Prizrak" Narodne vojske u odbrani Bahmutske trase

Reportaža iz okoline aerodroma u Donjecku

Širokino - izvidnica Narodne vojske

Ukrajina - iz minuta u minut -

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 08.06.[2015-06-09 07:34:13]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi...

Novi kolosek na pruzi Beograd - Pančevo[2015-06-08 17:00:33]

Osam kilometara nove pruge

Lažima je počelo: Nemački dokumentarac o NATO medijskoj propagandi u agresiji na SR Jugoslaviju[2015-06-08 16:45:29]

Emisija govori o NATO propagandi, podmuklosti, bestijalnosti, amoralnosti i svemu najgorem što zapadna propaganda može da...

Merkelova: G7 će pooštriti sankcije Rusiji ako dođe do eskalacije u Donbasu[2015-06-08 15:37:35]

Lideri „Velike sedmorke“ smatraju da konflikt u Ukrajini može biti rešen samo političkim putem i osuđuju...

Rusija razvija Severni morski put[2015-06-08 15:35:34]

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev potpisao je sveobuhvatni projekat razvoja Severnog morskog puta. „To je najkraći put koji...

FBI koristi izviđačke avione za presretanje telefonskih razgovora[2015-06-08 15:34:00]

Iako je Agencija za nacionalnu bezbednost SAD izgubila deo svojih nadležnosti, američka Vlada je uspela da...

Lideri G7: Dogovor o slobodnoj trgovini SAD i EU do kraja godine[2015-06-08 15:32:49]

Lideri G7 samita u Nemačkoj izrazili su danas neophodnost da se do kraja godine postigne dogovor...

Dačić: Crna Gora neće dvojno državljanstvo[2015-06-08 15:30:25]

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da su odnosi...

Rusija počinje da razvija novu opremu „vojnika budućnosti“ [2015-06-08 15:27:53]

Rad na vojnoj opremi novog pokolenja „Ratnik-2“ počinje u Rusiji, saopštio je šef Fonda za perspektivna...

Lavrov: Kijev hteo maksimalne tenzije u Donbasu uoči samita G7[2015-06-08 15:22:48]

Rusija se nada da poslednje provokacije u Donbasu neće poremetiti mirovni pregovarački proces u okviru Minskog...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.