Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 05.01.

Izvor: Vostok.rs, 06.Jan.2015, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 05.01.

06.01.2015. -

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 05.01.

 

 

Eksplozija u centru za pomoć kijevskim snagama u Odesi - U Odesi, u koordinacionom centru za pomoć učesnicima "specijalne operacije" na istoku Ukrajine, došlo je do jake eksplozije, saopštavaju lokalni mediji.

Na zgradi preko puta polomljena su stakla, dok su na parkingu automobilima izvaljena vrata. Očevici kažu da se oseća jak miris baruta.

Prema preliminarnim podacima, u incidentu niko nije povređen. Odeska policija kvalifikovala je eksploziju kao teroristički napad, saopštava pres-služba MUP-a Odese.

Video vesti za 05.01.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi



Granatiranje aerodroma u Donjecku

Dejstvo minobacača Narodne vojske

Odesa - eksplozija u sportskom centru kijevskih snaga

Pregled vesti TV Novorusija za 04.01.

Pregled bojevih dejstava za 04.01.

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 05.01.


U Berlinu počeo sastanak predstavnika MSP "normandijske četvorke" - Sastanak predstavnika ministarstava spoljnih poslova zemalja tzv. "normandijske četvorke" - Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine - počeo je u Berlinu.

Rusiju na sastanku predstavlja direktor Drugog departmana za zemlje ZND MSP Rusije Viktor Sorokin. Strane će prodiskutovati čitav spektar pitanja vezanih za ukrajinsku krizu, između ostalih i sporazum iz Minska. Susret se održava u zgradi MSP-a Nemačke iza zatvorenih vrata.

Oland: Putin nema nameru da aneksira istok Ukrajine - Ruski predsednik nema nameru da aneksira istok Ukrajine. Osnovni cilj Vladimira Putina - ne dozvoliti Ukrajini da stupi u Severoatlansku alijansu, izjavio je predsednik Francuske Fransoa Oland u intervjuu francuskom radiju France Inter.

Oland smatra da Rusija treba da uvažava teritorijalnu celovitost Ukrajine i obustavi "podršku separatista".

Predsednik Francuske je naglasio da je Evropa zainteresovana da se reši ukrajinska kriza, jer antiruske sankcije negativno utiču na evropsku ekonomiju.

Bivši predsednik Češke: destabilizacija situacije u Rusiji nije korisna Zapadu - Destabilizacija situacije u Rusiji nije povoljna za zemlje Zapada, izjavio je bivši predsednik Češke Vaclav Klaus, govoreći u programu kanala Prima.

Zapad i Amerika, kao i neki češki „revolucinari“, glupi su kada misle da je u našim interesima da destabilišemo Rusiju i stvorimo tamo haos. Dovoljno je što je destabilizovana Ukrajina, rekao je Klaus. Aktualnu međunarodnu situaciju bivši predsednik smatra najvećim prolitičkim prelomom u poslednjih četvrt veka i povratkom hladnom ratu. Ne mislim da Ukrajina ratuje sa Rusijom, ali jedan deo Ukrajine ratuje protiv drugog, rekao je bivši predsednik Češke. On smatra da se u tome slaže u pogledima sa aktualnim predsednikom republike Milošem Zemanom, koji je dan ranije ponovo izjavio da smatra događaje u Ukrajini građanskim ratom.

Novac u koferima: zapad nelegalno finansira ukrajinske političare - Iz Evrope u Ukrajinu nelegalno stižu ogromni obimi gotovine, piše na portalu OpEdNews bivši saradnik američkog analitičkog centra RAND Džeri Kolins, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Tako prema podacima Kolinsa, od 14. oktobra do 24. decembra 2014. godine običnim letom poljske aviokomapnije prebačeno je iz Varšave u Lavov oko 27 miliona dolara i tri miliona evra. Prema informaciji autora članka, novac se prevozi kao ručni prtljag.

Autor članka izdvaja tri verzije o tome kome je namenjen novac: premijeru Jacenjuku i njegovom timu u borbi protiv predsednika Porošenka, lavovskoj partiji Samopomoć i, konačno, samom predsedniku Porošenku za specijalne operacije na istoku zemlje.
Ukrajina - iz minuta u minut -
Pri tome u Ukrajini je krajnje napeta ekonomska situacija i ovi milioni teško da će biti potrošeni na socijalne programe, primećuje Kolins.

Bez dodatne finansijske pomoći Ukrajinu očekuje bankrotstvo - Bez dodatne finansijske pomoći iznad one koja je već najavljena, Ukrajinu ove godine verovatno očekuje bankrotstvo, piše World Politics Journal .


Međunarodni monetarni fond je ranije objavio da je neophodno izdvojiti Kijevu dodatna sredstva u visini od 15 milijardi dolara. Ovaj finansijski propust mora da bude popunjen do kraja januara – ističe list. Ako ova suma ne bude izdvijena, MMF će biti primoran da obustavi isplate kredita u visini od 17 miliona dolara, odobrenog u maju 2014. godine. Trenutno je Ukrajina dobila samo trećinu ove sume, podvlači izdanje.

Rusija će učestvovati u sactanku o Ukrajini 5. januara - Rusija potvrđuje učešće na berlinskom sastanku o Ukrajini u „normandskom formatu“ 5. januara na nivou političkih direktora. To je danas saopštio agenciji TASS informisani izvor. Rusku stranu na sastanku Berlinu će predstavljati direktor Drugog departmana za zemlje ZND MSP Viktor Sorokin, rekao je sagovornik agencije.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 05.01.[2015-01-06 16:27:12]

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi...

Božićna poslanica patrijarha Irineja[2015-01-05 17:30:46]

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je u božićnoj poslanici vernike da u miru i ljubavi proslave Božić.

EK: Članstvo u evrozoni ne može biti poništeno[2015-01-05 14:02:54]

Pres-sekretar Evropske komisije, odgovarajući na pitanje o mogućem izlasku Grčke iz jedinstvene valutne zone, izjavio je...

U Berlinu počeo sastanak predstavnika MSP "normandijske četvorke"[2015-01-05 13:58:34]

Sastanak predstavnika ministarstava spoljnih poslova zemalja tzv. "normandijske četvorke" - Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine -...

Oland: Putin nema nameru da aneksira istok Ukrajine[2015-01-05 13:56:40]

Ruski predsednik nema nameru da aneksira istok Ukrajine. Osnovni cilj Vladimira Putina - ne dozvoliti Ukrajini...

Zona evra blizu raspada[2015-01-05 13:55:17]

Evropa još nikada nije bila tako blizu raspada zone evra kao sada, piše The Wall Street...

Svetske cene nafte dostigle novi rekordni minimum od 2009. godine[2015-01-05 13:54:03]

Nafta marke Brent dostigla je novi minimum od 2009. godine u ponedeljak, u kontekstu očekivanja viška...

Predsednik Letonije: jedino oružje u odnosima sa Rusijom jeste diplomatija[2015-01-05 13:52:08]

Ako su Letonija i Rusija uspele da se dogovore čak prilikom raspada Sovjetskog Saveza, u odnosima...

Za SAD je vreme da odustanu od ideje smanjivanja značaja RF na međunarodnoj areni[2015-01-05 13:48:11]

Bez obzira na to što se 2014. godine Rusija suočila sa teškoćama u ekonomiji i zapadnim...

Rusko-iranski odnosi - rezultati 2014. godine[2015-01-05 13:45:34]

2014. godina smelo se može nazvati probojnom u odnosima između Rusije i Irana. Koji su najvažniji...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 06.01.

Izvor: Vostok.rs, 07.Jan.2015, 10:55

07.01.2015. -.. Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  .. ..Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu..Ispod se nalazi interaktivna...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.