Izvor: Vostok.rs, 04.Avg.2017, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 03.08.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Karta situacije na frontu za 03.08. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 
03.08.



Uobičajena noć u Avdjejevki

Kijevske snage 54 puta napale teritoriju DNR  Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 54 puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom kijevskih snaga našlo se 18 naseljenih mesta Republike.



Sinoć oko 21:00 diverzantska grupa kijevskih snaga od 10-15 ljudi pokušala je da upadne na teritoriju DNR, ali su naleteli na sopstvene mine.

Otvarana je vatra i na naselje Staromihajlovka zapadno od Donjecka.

Tokom prethodnog dana kijevske snage su 10 puta napale pozicije Narodne milicije LNR u području Pervomajska kao i naselja Kalinovo, Želobok, Frunze,Hristovoe, Almaznoe i Lozovoe. Gubitaka nije bilo.



Jutros oko 09:10 kijevske snage su napale naselje Donjeckoe u LNR. Tom prilikom ranjena je jedna žena civil.

Pregled napada na LNR

Pokazna vežba u Lugansku povodom dana Desantnih snaga

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 03.
08.





Odnosi SAD i Rusije na opasnom minimumu, hvala Kongreu - Tramp  Odnosi između SAD i Rusije su na istporijskom minimumu i opasno su niski, saopštio je američki predsednik Donald Tramp na Tviteru, dodajući da Amerikanci treba da krive Kongres za ovaj sled događaja.

„Naši odnosi s Rusijom su na istorijskom i veoma opasnom minimumu. Možete na tome da zahvalite Kongresu, ljudima koji ne mogu ni da nam daju zdravstveno osiguranje!“
Our relationship with Russia is at an all-time & very dangerous low. You can thank Congress, the same people that can't even give us HCare!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 3, 2017 U sredu je američki predsednik stavio svoj potpis na zakon o uvođenju dodatnih sankcija protiv Rusije, Irana i Severne Koreje, a koji ograničava i mogućnost predsednika SAD da ublaži ili ukine sankcije bez odobrenja Kongresa.

Tramp je ranije saopštio da je neželjeni akt potpisao "zarad nacionalnog jedinstva SAD", te da sadrži ozbiljne nedostatke, kao i da je nesustavan.

Prema Trampovim rečima, zakon krši nadležnosti američkog predsednika.
„Moja administracija se nada da Kongres neće koristiti ovaj nesrećni zakon… kako bi omeo naše napore u sprečavanju posledica zakona po američki biznis, naše prijatelje i saveznike“, dodaje se u saopštenju.

Peskov: Politika sankcija SAD je kratkovida, nezakonita i neperspektivna  Sve zemlje koje su obuhvaćene nezakonitim američkim sankcijama, uključujući Rusiju i Iran, braniće svoje interese. Neophodno je da se to prihvati sa razumevanjem, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Politika sankcija je kratkovida, nezakonita i neperspektivna. Upravo iz tog razloga će sve zemlje braniti svoje interese, to je potrebno primiti k znanju“, rekao je on.

On je takođe rekao da niko ne treba ni da sumnja da će Rusija braniti sopstvene interese.

Govoreći o ukrajinskoj krizi, Peskov je naglasio da SAD moraju da koriste svoj uticaj na Kijev kako bi ukrajinske vlasti poštovale i realizovale sve tačke iz Minskog sporazuma.

„Još sa prošlom američkom administracijom uspostavljen je kanal za razmenu informacija, budući da Amerika nije učesnica ’normandijskog formata‘. Smatramo da SAD moraju da koriste sve svoje poluge moći kako bi uticale na Kijev da reši politički deo Minskog sporazuma“, zaključio je Peskov.

Smanjen tranzit gasa kroz Ukrajinu  Ruski „Gasprom“ povećao je tranzit gasa kroz gasovod „Opal“, kojim se prirodni gas prebacuje direktno do Nemačke, usled čega je smanjen tranzit gasa kroz Ukrajinu.

Do te odluke došlo je nakon što je „Gaspromu“, nakon šestomesečne zabrane, ponovo omogućeno da koristi 40 odsto gasovoda „Opal“, koji spaja ruski „Severni tok“ sa Češkom i Nemačkom.

Na taj način je sa 56 na 71,5 miliona kubnih metara dnevno povećana količina gasa koja se transportuje gasovodom „Opal“.

„Transport gasa po severnoj ruti je daleko isplativiji za ’Gasprom‘, a uveren sam da će uskoro biti iskorišćeni i puni kapaciteti gasovoda ’Opal‘“, rekao je direktor Fonda nacionalne bezbednosti Aleksej Grivač, prenosi list „Vedomosti“.

Inače, Evropska komisija je još krajem prošle godine dozvolila ruskoj kompaniji da u većoj meri iskoristi gasovod „Opal“.

Odluka je doneta nakon što je 50 odsto kapaciteta gasovoda „Opal“ izuzeto iz Trećeg energetskog paketa kojim se ograničava kontrola energetskih kompanija nad mrežom cevovoda.

Mekejn: Putin i njegov režim da plate zbog okupacije Krima i napada na našu demokratiju  Senator SAD Džon Mekejn, poznat po izrazito antisrpskim i antiruskim stavovima je izjavio da je zabrinutost američkog predsednika Donalda Trampa po pitanju uvođenja novih sankcija Rusiji neumesna.

„Zabrinutost u izjavama predsednika u vezi sa potpisivanjem zakona o uvođenju novih antiruskih sankcija je u najmanju ruku iznenađujuća, da ne kažem neumesna“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, iako američki narod bez sumnje priželjkuje oporavak američko-ruskih odnosa, ono što je pravi cilj novog zakona jeste da ruski predsednik Vladimir Putin i njegov režim plate zbog napada na američku demokratiju, kršenja ljudskih prava, okupacije Krima i destabilizacije Ukrajine.

„Nadam se da će Tramp biti isto tako zabrinut zbog agresivnog ponašanja Rusije kao što je bio prilikom potpisivanja tog zakona“, dodao je Mekejn.

Američki senator je nešto ranije na svom nalogu na Tviteru napisao da Putin mora da plati zbog napada na američku diplomatiju.

Tramp podržava jačanje pritiska na Rusiju, Iran i Severnu Koreju  Predsednik SAD Donald Tramp nije razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pre nego što je potpisao zakon o novim sankcijama Rusiji, saopštila je portparol Bele kuće Sara Sandres.

Sandersova je saopštila da Tramp u potpunosti podržava mere protiv Rusije, Irana i Severne Koreje.

„Predsednik podržava jačanje pritiska na ove tri države. Ona podržava te principe i namerava da preduzme akcije u tom pravcu“, saopštila je portparolka Bele kuće.

Moskva: Plodotvorna saradnja sa SAD moguća ako političari prevaziđu iskrivljenu realnost „američke izuzetnosti“  Ruski spoljnopolitički resor reagovao je na to što je predsednik SAD Donald Tramp potpisao zakon o novim sankcijama Rusiji, naglasivši da je veoma kratkovida i čak opasna linija koja preti da potkopa globalnu bezbednost.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izrazio žaljenje povodom uvođenja novih antiruskih mera od strane Vašingtona i naglasio da „nikakve pretnje i pokušaji da se izvrši pritisak na Rusiju neće nju naterati da promeni svoju politiku ili ide nauštrb nacionalnih interesa“.

Pritom su Ministarstvu naveli da su otvoreni za saradnju sa SAD u onim sferama gde je to korisno za Rusiju i međunarodnu bezbednost, uključujući regionalne konflikte.

„Međutim, plodotvorna saradnja je moguća samo ako vašingtonski političari prevaziđu sopstvene zablude, prestanu gledati na ostali svet kroz iskrivljenu realnost „američke izuzetnosti“.

Saopšteno je i da Moskva ostavlja sebi pravo na kontramere prema SAD.

Peskov: Zakon o pooštravanju sankcija Rusiji u suštini ništa ne menja  Zakon o pooštravanju sankcija Rusiji koji je potpisao Tramp u suštini ništa ne menja, smatra portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„To nije ništa novo. Stvar je u tome da je zakon donet i sa potpisom ili bez potpisa predsednika on bi automatski postao zakon. To, defakto, ništa ne menja“, rekao je novinarima Peskov komentarišući Trampovo potpisivanje zakona.

„Kakve recipročne mere? Nema ničeg novog, recipročne mere su već bile donete“, dodao je on, odgovarajući na pitanje da li će uslediti recipročne mere.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da se Rusija ne može slomiti sankcijama.

„Oni treba dobro da znaju da se nećemo saviti niti slomiti“, rekao je Nebenzja.

Grizlov: Zabrinjava povećanje budžeta za vojne rashode Kijeva  Povećanje vojnih rashoda umesto obnove Donbasa izaziva zabrinutost, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Kontakt grupi za rešavanje krize na istoku Ukrajine Boris Grizlov.

„Signal za krajnju zabrinutost je kad je predsednik Ukrajine potpisao amandman na budžet, kojim se povećavaju vojni rashodi“, rekao je Grizlov na kraju sastanka u Minsku.

„Prvo, koliko mi je poznato, amandman predviđa izdvajanje za naoružanje i to ne samo odbrambenog karaktera. Drugo, amandmani navode na razmišljanje o prioritetima aktuelnog ukrajinskog rukovodstva. Umesto da se izdvoje sredstva za obnovu infrastrukture i poboljšanje životnih uslova u ratom pogođenim regionima, makar onih koje su pod kontrolom ukrajinskih vlasti, planira se povećanje proizvodnje municije, tenkova i raketa“, dodao je Grizlov.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je juče zakon o rebalansku budžeta kojim se predviđa dodatno finansiranje vojnog sektora. 

Medvedev: Sankcije SAD su proglašenje punopravnog ekonomskog rata Rusiji  Američki establišment je u potpunosti nadigrao Donalda Trampa i iskoristio slabu administraciju da proglasi potpuni ekonomski rat protiv Rusije, saopštio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev i dodao da taj potez ne ostavlja sumnju da se bilateralne veze nikada neće poboljšati.
The US President's signing of the package of new Russia sanctions ends hopes for improving our relations https://t.co/UizYaTbSR6
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) August 2, 2017
U sredu je Donald Tramp potpisao zakon kojim se nameću nove sankcije Rusiji, što po Medvedevu stavlja taknu na "nade za poboljšanje naših odnosa sa novom američkom administracijom".

"To je proglašenje punopravnog ekonomskog rata Rusiji", napisao je u podužem osuđujućem tekstu na Fejsbuku, na engleskom i ruskom jeziku.

"Ako se ne desi čudo", zakon će uticati na američko-ruske odnose decenijama, napisao je Medvedev.

Upozoravajući Vašington na "nekoliko posledica", ruski premijer je ukazao na "slabost" Bele kuće i nemogućnost izdržavanja unutrašnjeg političkog pritiska.

"Trampova administracija pokazala je svoju potpunu slabost prenošenjem izvršne vlasti na Kongres na najponižavajući način", napisao je Medvedev.

The Trump administration has shown its total weakness by handing over executive power to Congress in the most humiliating way
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) August 2, 2017
"Ovo menja balans snaga u američkim političkim krugovima", napisao je Medvedev, tvrdeći da je konačni cilj američkog establišmenta da ukloni Trampa sa funkcije.

Američka politička elita, rekao je Medvedev, nije zainteresovana za Trampov pragmatičan pristup ili za interese američkih multinacionalnih kompanija koje su istupile protiv novih sankcija.

"Dolaze novi koraci, i na kraju će imati za cilj uklanjanje Trampa sa vlasti. Nesistemski igrač mora biti uklonjen ", istakao je Medvedev.

"Ova zakonska regulativa će biti strožija od amandmana Džeksona-Venika, jer je sveobuhvatna i ne može biti ukinuta posebnom predsedničkom odlukom bez odobrenja Kongresa. Prema tome, odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država će biti izuzetno napeti bez obzira na sastav Kongresa i bez obzira na to ko je predsednik", istakao je Medvedev.

"Rusija, koja je decenijama pod velikim sankcijama SAD-a, će se nositi sa novim merama i fokusirati na dalje razvijanje ekonomije i socijalnog sektora", rekao je Medvedev.

We will steadily continue our work on developing the economy, relying mostly on ourselves. We have learned to do this
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) August 2, 2017
Tramp je potpisao zakon pod nazivom "Borba protiv protivnika SAD kroz sankcije", uprkos njegovim napomenama da je "zakonodavstvo značajno pogrešno i neustavno", dok je takođe kritikovao Kongres zbog prisiljavanja na njegov potpis.

Senator iz Virdžinije Ričard Blek smatra da će novi zakon, koji takođe sankcijama pogađa Iran i Severnu Koreju, naneti ogromnu štetu na to kako SAD sprovode svoju spoljnu politiku.

"To je veoma, veoma loš zakon. To je smešno i konfotirajuće. Zakon će ometati spoljne odnose bez presedana", rekao je Blek za RT.

Ali uprkos nedostacima zakona, Blek je rekao da Trump nije imao drugog izbora osim da se pokloni političkom pritisku.

"Tramp zaista nije imao izbora, doveden je pred svršen čin i nije imao načina da se odupre. Nije mogao da uloži veto ", rekao je senator.

"Kongres počinje trgovinski rat, a ne predsednik. Predsednik se protivi trgovinskom ratu, a ipak je prisiljen da uđe u njega", napomenuo je Blek.

"U srži cele stvari želi se zaustaviti gasni projekat "Severni tok2" u korist američkih proizvođača", američkog teškog prirodnog gasa, rekao je Blek za RT.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je u međuvremenu saopštilo da je potpisivanjem zakona Vašington započeo "opasnu politiku, koja će pokrenuti eroziju globalne stabilnosti, za koju Moskva i Vašington imaju posebnu odgovornost".

Naglašavajući da Moskva zadržava pravo na druge kontramere, osim progona američkih diplomata, ministarstvo je jasno stavilo do znanja da će Rusija i pored bilo kakvog ekonomskog pritiska uvek pratiti svoje nacionalne interese.

Lюbitelяm sankciй v #SŠA pora uяsnitь: ugrozami i popыtkami okazatь davlenie Rossiю ne zastavitь izmenitь svoй kurs https://t.co/Pmr6LmrGbIpic.twitter.com/NIYi2feDA9
— MID Rossii (@MID_RF) August 2, 2017
"Američka ljubav prema sankcijama koje su uvukle Sjedinjene Države u rusofobične nastupe besa treba da se otarase iluzija i shvate da nikakve pretnje ili pokušaji vršenja pritiska ne mogu prisiliti Rusiju da promeni svoj put ili žrtvuje svoje nacionalne interese" saopštilo je Ministarstvo.
Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.