Ukrajina: Haos ispred skupštine, dimne bombe i suzavci (VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Avg.2015, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina: Haos ispred skupštine, dimne bombe i suzavci (VIDEO)

KIJEV - Najmanje 50 pripadnika ukrajinske nacionalne garde povređeno je danas u eksploziji bombe ispred zgrade ukrajinske Vrhovne rade (skupštine) tokom sukoba pripadnika policije i učesnika mitinga protiv unošenja izmena u Ustav.

Četvorica njih je u veoma teškom stanju, rekao je savjetnik ukrajinskog Ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.

"Ručna bomba je bačena na pripadnike oružanih snaga koji su štitili Vrhovnu radu. Nekoliko pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Nacionalne garde zadobilo je teške povrede i njihov život je u opasnosti", dodao je on.

Lokalni mediji prenose da je pet do sedam osoba teže povređeno, kao i da su povređeni pripadnici Nacionalne garde i predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova hospitalizovani.

Sukobi ispred skupštine i dalje traju, demonstranti gađaju policiju dimnim bombama, kamenjem i flašama, a centralni trg prekirven je gustim dimom, prenosi TAS S.

Nacrt Ustava predviđa da se specifičnosti ostvarivanja lokalne uprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti na istoku zemlje određuju posebnim zakonom.

Radio Sloboda izveštava da učesnici današnjeg protesta smatraju da će poslanici "legalizovati autonomiju okupiranih teritorija Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast".

Agencija UNN navela je ranije da je policija potisnula demonstrante od centralnog ulaza u Radu ka obližnjem parku.

UNIAN prenosi da su demonstranti - među kojima su najaktivniji pristalice partije Sloboda, bacali na policiju dimne bombe, upotrebljavali drvene palice i suzavce.

Policija je napravila nekoliko kordona oko zgrade skupštine.

Učesnici akcije dočekali su usvajanje izmjena Ustavu uzvicima "Sramota" i "Dole banda!".

Poslanici Rade nešto prije toga usvojili su u "prvom čitanju" predlog zakona o izmjenama koje se odnose na decentralizaciju, sa 265 glasova za.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.