Uhapšena buntovnica Nađa

Izvor: Mondo, 22.Mar.2018, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena buntovnica Nađa

Ukrajinska služba državne bezbednosti uhapsila je danas poslanicu Nađu Savčenko, bivšeg navigatora vojnog helikoptera koja je postala nacionalna heroina nakon boravka u ruskom zatvoru, pod optužbama za planiranje vojnog udara.

Foto: Youtube/screenshot/askanews

Tužioci navode da je Savčenko, koja je postala poslanica po povratku iz Rusije, planirala napad na parlament uz upotrebu bombi i automatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << oružja nabavljenih od proruskih snaga u istočnoj zoni sukoba, prenosi Rojters.

Savčenko, koja je česti i glasni kritičar aktuelnih vlasti, nije direktno negirala navode iznesene protiv nje. Ona je rekla sa su mnoge od tih tvrdnji "izvrnute".

Kako je rekla, prerušeni agenti pokušali su da je diskredituju ohrabrujući je da planira svrgavanje vlade i da će izneti u javnost metode kojima se služe vlasti.

Oslobođena Nađa: Boriću se za sve Ukrajince

Ona je danas uhapšena u parlamentu nakon što su poslanici glasali da joj se ukine parlamentarni imunitet od krivičnog progona i odobrili su zahtev državnog tužioca Jurija Lucenka da se omogući da ona bude poslata u pritvor.

Optužbe označavaju pad s vrhunaca slave za Savčenko, čiji joj je žestoko prkosni stav tokom suđenja u Rusiji, uključujući i štrajkove glađu i pokazivanje srednjeg prsta na televizijskim prenosima, dao nadimak "ukrajinske Jovanke Orleanke".

"Nađa Savčenko? Putin odlučuje!"

Ona se vratila u maju 2016. i dočekana je uz fanfare nakon razmene zatvorenika sa Rusijom, ali je brzo postala žestoka i nepredvidiva opoziciona ličnost u parlamentu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.