Totalni preokret na frontu: Prigožin spreman da oda ruske položaje? Stigao odgovor

Izvor: B92, 15.Maj.2023, 07:35

Totalni preokret na frontu: Prigožin spreman da oda ruske položaje? Stigao odgovor

Krajem januara, dok su se njegove plaćeničke snage borile za Bahmut, šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin dao je Ukrajini ponudu, otkrio je Vašington post.

Prigožin je rekao da će, ako ukrajinski komandanti povuku svoje vojnike iz oblasti oko Bahmuta, Kijevu dati informacije o pozicijama ruskih trupa, koje bi Ukrajina mogla da iskoristi da ih napadne.

Prigožin je taj predlog preneo svojim kontaktima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ukrajinskoj vojno-obaveštajnoj administraciji, sa kojima je održavao tajnu komunikaciju tokom rata, prema ranije neprijavljenim dokumentima američke obaveštajne službe koji su procurili na platformu za grupno ćaskanje Diskord.

Prigožin se javno svađao sa ruskim vojnim komandantima, za koje žestoko tvrdi da nisu uspeli da opremi i snabde njegove snage, što je pružilo vitalnu podršku ratnim naporima Moskve. Ali on je takođe saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, koji bi Prigožinovu ponudu da menja živote Vagnerovih boraca za ruske vojnike mogao smatrati izdajom.

Dokument koji je procurio ne pojašnjava koje je položaje ruskih trupa Prigožin ponudio da otkrije.

Dva ukrajinska zvaničnika potvrdila su da je Prigožin imao nekoliko razgovora sa ukrajinskom obaveštajnom službom, poznatom kao GUR. Jedan zvaničnik je rekao da je Prigožin više puta davao ponudu u vezi sa Bahmutom, ali da ju je Kijev odbio jer zvaničnici nisu verovali Prigožinu i verovali da su njegovi predlozi možda bili neiskreni.

Američki zvaničnik je takođe upozorio da u Vašingtonu postoje slične sumnje u vezi sa Prigožinovim namerama. Ukrajinski i američki zvaničnici razgovarali su pod uslovom anonimnosti kako bi razgovarali o osetljivim informacijama.

U intervjuu za The Vashington Post ovog meseca, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odbio da potvrdi svoje kontakte sa Prigožinom. „Ovo je pitanje [vojne] obaveštajne službe“, rekao je on. Ukrajinski lider se takođe usprotivio javnom objavljivanju poverljivih informacija i rekao da veruje da je to curenje koristilo Rusiji.

Ali ne može se osporiti Prigožinova gorka frustracija teškim borbama kod Bahmuta. Požalio se, javno i privatno, da rusko Ministarstvo odbrane nije dalo njegovim borcima municiju i druge resurse koji su im potrebni za uspeh. Bahmut, u istočnoj Ukrajini, video je neke od najkrvavijih borbi u ratu.

Prigožin, koji je obećao da će preuzeti kontrolu nad gradom 9. maja, na vreme za proslavu Dana pobede u Rusiji, nedavno je javno zapretio da će povući svoje snage iz borbe.

Drugi dokumenti koji su procurili otkrivaju da se zvaničnici ruskog ministarstva odbrane privatno pitaju kako da odgovore na Prigožinove kritike na račun rada vojske i njegove zahteve za dodatnim resursima, za koje su očigledno priznali da nisu nelegitimne žalbe. Dokumenti takođe otkrivaju borbu za moć između Prigožina i najviših zvaničnika, uključujući ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

U tom napetom okruženju, Prigožin je održavao tajni odnos sa ukrajinskim obaveštajnim službama koji je, pored telefonskih poziva, uključivao i lične sastanke sa službenicima GUR-a u neodređenoj zemlji u Africi, navodi se u jednom dokumentu. Vagnerove snage obezbeđuje nekoliko vlada na kontinentu.

Procurili američki obaveštajni podaci pokazuju da Prigožin žali zbog velikog broja bitaka koje su njegove snage vodile i poziva Ukrajinu da jače udari na ruske trupe.

Prema jednom dokumentu, Prigožin je rekao ukrajinskom obaveštajcu da ruska vojska ima problema sa snabdevanjem municijom. On je savetovao ukrajinske snage da nastave sa napadom na granicu Krima, koji je Rusija nezakonito anektirala, dok je ruski vojni moral bio nizak. U izveštaju se takođe navode drugi obaveštajni podaci koji ukazuju da je Prigožin bio svestan pada morala među Vagnerovim snagama i da su neki od njegovih boraca odbili naređenje da se rasporede u oblasti Bahmuta pod jakom vatrom iz straha da će pretrpeti još žrtava.

U audio poruci koju je njegova pres-služba objavila na Telegramu, Prigožin je te navode nazvao ''besmislicom'' i ocenio da iza napada na njega stoje stanovnici moskovskog predgrađa Rubljovka, dom poslovne i političke elite.

Prigožin je negirao da se sastao sa šefom ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilom Budanovom u Africi, rekavši da nije bio na tom kontinentu od početka sukoba u

Ukrajini i ocenivši ideju o telefonskom razgovoru s njim kao smešnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tajni dokumenti: Šef Vagnera nudio Ukrajini informacije o ruskim položajima

Izvor: Danas, 15.Maj.2023

Krajem januara, dok su njegove plaćeničke snage masovno ginule u borbi za uništeni grad Bahmut, vlasnik paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin uputio je Ukrajini neobičnu ponudu. Prigožin je rekao da će, ako ukrajinski zapovednici povuku svoje vojnike iz područja oko Bahmuta, predati Kijevu...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.