Svaka od 5 država ima svoje interese kada je reč o uvozu iz Ukrajine: Bugarska zabranila

Izvor: B92, 24.Avg.2023, 20:44

Svaka od 5 država ima svoje interese kada je reč o uvozu iz Ukrajine: Bugarska zabranila

Bugarski ministar Kiril Vatev izjavio je da se nastavljaju pregovori sa pet zemalja članica EU o uvozu poljoprivrednih dobara iz Ukrajine

U pitanju su Bugarska, Poljska, Rumunija, Mađarska i Slovačka.

Međutim, Vatev je naglasio da svaka od ovih država ima različite interese.

"Poljaci, na primer, žele zabranu uvoza mekog voća, a mi suncokreta. Nećemo da stvaramo zalihe i zato >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << želimo da produžimo zabranu suncokreta, nerafinisanog ulja i suvog mleka", istakao je ministar, prenose ''Novinite''.

Prema njegovim rečima, cilj je da se traži balans u agro-prehrambenom lancu i da se podrži bugarska proizvodnja u odnosu na sve uvozno, za šta će očigledno biti potrebno više sastanaka.

Vatev je dodao da su ostale zemlje, koje su od ranije u dijalogu sa Evropskom komisijom, dobile ogromne sume za infrastrukturne projekte. Naveo je primer Poljaka koji su, kako je rekao, dobili milijardu evra.

"I mi smo na nuli, jer smo kasno ušli u dijalog, ali će i našoj infrastrukturi biti potrebna takva podrška, a mi tek treba da se uključimo u ovaj razgovor“, rekao je ministar i istakao da će se konsultacije sa drugim zemljama nastaviti.

Bugarska će predložiti produženje zabrane uvoza ukrajinskog suncokreta, nerafinisanog ulja i suvog mleka u zemlju do Nove godine, odlučeno je na sastanku ministra poljoprivrede sa proizvođačima i prerađivačima suncokreta u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.