Sukob u Ukrajini iz minuta u minut: Ruske snage ušle u Herson; Uslov za pregovore prestanak bombardovanja; DNR: Kijev granatirao rudnik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2022, 07:24

Sukob u Ukrajini iz minuta u minut: Ruske snage ušle u Herson; Uslov za pregovore prestanak bombardovanja; DNR: Kijev granatirao rudnik

Pet dana od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, održana je prva runda pregovora između Rusije i Ukrajine radi zaustavljanja borbi. Ukrajinski mobilni operateri blokirali su pozive ka Rusiji jer, kako tvrde, komunikacija je jedan od ključnih elemenata ratovanja. EU i SAD nastavljaju da prikupljaju vojnu pomoć za Ukrajinu i pooštravaju sankcije prema Rusiji. U Njujorku vanredno zaseda Generalna skupština UN.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
21.45 - Britanija uvodi sankcije Belorusiji zbog Ukrajine

Velika Britanija uvodi sankcije Belorusiji zbog uloge te zemlje u napadu Rusije na Ukrajinu, saopštila je danas britanska vlada.

21.32 - Poljska počela zaplenu ruskih nekretnina

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova započelo je proces zaplene ruskih nekretnina u toj zemlji, među kojima je i zgrada srednje škole pri ruskoj ambasadi.

21.09 - Rusija: Zabranjeno iznošenje više od 10.000 dolara

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz „o dodatnim privremenim ekonomskim merama za osiguravanje finansijske stabilnosti Rusije“, kojim se zabranjuje iznošenje gotovine u stranoj valuti iz Rusije u iznosu većem od 10.000 američkih dolara, saopštila je pres služba Kremlja.

20.49 - Ankara: Malo verovatno da se pregovori nastave u sredu

Malo je verovatno da će se ukrajinska i ruska delegacija sastati na planiranim pregovorima u sredu, pošto su zahtevi Moskvi da prekine invaziju "nerealni", saopšteno je iz kabineta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

20.47 - Šef delegacije EU: Uništen konzulat Slovenije u Harkovu

Konzulat Slovenije uništen je u današnjem raketnom napadu ruskih snaga na Trg slobode u Harkovu, objavio je na Tviteru šef delegacije Evropske unije u Ukrajini Mati Masikas.

20.41 - Stoltenberg Putinu: Zaustavite rat

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ponovo je danas apelovao na predsednika Rusije Vladimira Putina da zaustavi vojnu akciju u Urkajini i istakao da NATO ne želi rat sa Rusijom.

20.25 - Bajden i Zelenski razgovarali o pomoći Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom razgovarao o sankcijama Rusiji i odbrambenoj pomoći Ukrajini, da bi se, kako je naveo, "što pre zaustavio agresor".

20.20 - Zelenski: Ako padne Ukrajina ruske trupe na granici NATO

Veoma je važno znati da ako padne Ukrajina, onda će sve ruske trupe biti na granicama zemalja članica NATO-a koje će se suočiti sa istim pitanjem sa kojim se mi suočavamo, poručio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

19.49 - Ruske snage ušle u Herson

Ruske snage ušle su u grad Herson na jugu Ukrajine, saopštilo je večeras ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

19.05 - U granatiranju Harkovske oblasti ubijeno sedam civila

U granatiranju civilnih ciljeva u Harkovskoj oblasti poginulo je danas sedam osoba, saopštile su ukrajinske vlasti.

19.03 - Ruski Istražni komitet osnovao krizni centar za zločine

Ruski Istražni komitet saopštio je danas da je osnovao krizni centar za prikupljanje podataka o zločinima koji je počinio ukrajinski režim nad civilima Donbasa.

19.00 - Zaharova: Sajber teroristi napadaju sajtove ruskih ambasada

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas za TV kanal "Rosija-24" da su sajtovi ruskih ambasada suočeni sa hakerskim napadima "sajber terorista" iz Ukrajine.

18.19 - Zelenski: Uslov za pregovore prestanak bombardovanja gradova

Ukrajinski predsednik poručio je da Rusija mora da prestane sa bombardovanjem ukrajinskih gradova pre otpočinjanja pregovora o potpunom prekidu vatre, a nakon što prva runda razgovora dve strane ove nedelje nije donela rezultate.

17.34 - EP usvojio Rezoluciju o agresiji Rusije na Ukrajinu

Evropski parlament usvojio je sa 637 glasova za, 13 glasova protiv i 26 uzdržanih Rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje ”nelegalna, ničim izazvana i neopravdana vojna agresija i invazija Ruske Federacije na Ukrajinu”.

16.45 - DNR: Ukrajina granatirala rudnik, 33 rudara zarobljena u oknu

Granatiranje ukrajinske vojske ostavilo je bez struje rudnik uglja u Donjecku i 33 rudara zarobljena pod zemljom, saopšteno je danas iz ministarstva industrije, rudarstva i energetike Donjecke Narodne Republike (DNR).

16.20 - Šojgu: Ukrajinska vojska koristi civile kao živi štit

Ukrajinska vojska je rasporedila više raketnih bacača, topova i minobacača velikog kalibra na mestima na kojima koristi civile kao živi štit, izjavio je danas ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu.

15.10 - Ruske oružane snage pogodile dve piste ukrajinske PVO

Ruske oružane snage su preciznim oružjem pogodile dve piste i tri radarska stuba ukrajinske protivvazdušne odbrane, izjavio je danas novinarima portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

15.05 - Ukrajinskoj vojsci blokiran pristup Azovskom moru

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je danas da je od danas ukrajinskoj vojsci blokiran pristup Azovskom moru.

15.00 - Rusija upozorila da će napasti tehnološke objekte u Ukrajine

Ruske snage napašće objekte Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i 72. Centar za informaciono-psihološke operacije (PSO) u Kijevu, upozorilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

14.40 - Borelj: Rađa se geopolitička Evropa

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj kaže da je trenutak invazije Rusije na Ukrajinu i preuzimanje odgovornosti EU za postojeće izazove, trenutak "rađanja geopolitičke Evrope".

14.23 - Mediji: Sutra nastavak pregovora Rusije i Ukrajine

Pregovori ruske i ukrajinske delegacije biće nastavljeni sutra, javlja TASS. Kako navodi, pozivajući se na ukrajinski list Zjerkalo nedeli, nova runda pregovora zakazana je za 2. mart.

13.53 - Lavrov: Zapad u pokušaju da iskaže gnev na Rusiju, izgubio kontrolu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da primer Ukrajine jasno pokazuje u šta se za ljudska prava pretvara svetski poredak zasnovan na pravilima Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika.

13.44 - Izaslanik Kijeva u UN: Ako Ukrajina ne preživi, neće ni svetski mir; Ruski izaslanik: Moskva deluje u samoodbrani

Ukrajina i zapadne zemlje apelovale su na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN na međunarodnu zajednicu da podrži nacrt rezolucije GS UN kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i poziva na momentalni prekid vatre.

12.37 - EP o Rezoluciji za osudu Rusije, u tekstu i o politici Srbije

Poslanici Evropskog parlamenta danas će na vanrednom zesedanju raspravljati o situtuaciji u Ukrajini, a zatim glasati o Rezloluciji o ruskoj agresiji protiv Ukrajine.

U nacrtu Rezolucije, pored najstrože osude "vojne agresije Rusije", podrške Ukrajini i poziva EU da pojača sankcije protiv Moskve, nalazi se i paragraf kojim Evropski parlament ukazuje na posledice neusklađivanja Srbije sa sankcijama EU.

12.18 - Stoltenberg: Rusija da prekine rat, NATO neće u sukob

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas Rusiju da prekine rat u Ukrajini i povuče sve svoje snage, dodajući i da Alijansa neće slati trupe ili borbene avione da pruže podršku Kijevu jer ne želi da postane deo sukoba.

12.05 - Mađarska podržava pregovore o članstvu Ukrajine u EU

Mađarska podržava inicijativu osam lidera EU da se započnu pregovori o članstvu Ukrajine u Uniju, izjavio je ministar spoljnih poslova mađarske Peter Sijarto na današnjem onlajn brifingu.

12.02 - Kremlj: Nećemo zbog sankcija promeniti stav o Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija nikada neće zbog sankcija Zapada promeniti svoj stav o Ukrajini.

Peskov je rekao da, iako su počeli direktni pregovori između Moskve i Kijeva, nema planova za razgovore između predsednika dve zemlje, prenosi RIA Novosti.

10. 18 - Francuska: Pokrećemo potpuni ekonomski rat protiv Rusije

Rusija će se suočiti sa kolapsom svoje ekonomije kao posledicom zapadnih sankcija koje kažnjavaju Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu, izjavio je danas francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

10.00 - Lukašenko: PVO sistemi stavljeni u stanje gotovosti

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da su svi sistemi protivvazdušne odbrane u toj zemlji stavljeni u stanje gotovosti, kako bi, kako je rekao, "bili sprečeni napadi u leđa ruskim snagama".

09.50 - U raketiranju Harkova povređeno 6 osoba, utvrđuje se broj žrtava

U raketiranju centra Harkova povređeno je šest osoba, od kojih jedno dete, a broj poginulih se utvrđuje, saopštila je Državna služba za vanredne situacije.

09.20 - Rab: Ratni zločinci u Ukrajini će odgovarati

Zamenik britanskog premijera Dominik Rab je izjavio danas da će se smatrati odgovornim svako ko bude učestvovao u ratnim zločinima u Ukrajini.

09.07 - U Kijevu noć protekla mirno, zabranjena prodaja alkohola

Noć u glavnom gradu Ukrajine Kijevu protekla je mirno, saopštila je gradska uprava.Od danas je u Kijevu zabranjena prodaja alkoholnih pića i ona će biti uklonjena iz prodavnica.

09.06 - Geraščenko: Granatiran centar Harkova

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko saopštio je jutros da su ruske snage granatirale Trg Slobode u centru Harkova.

08.42 - Iz Ukrajine u Poljsku ušlo 350.000 ljudi

Oko 350.000 ljudi ušlo je u Poljsku iz Ukrajine od ulaska ruskih trupa u tu zemlju, izjavio je danas zamenik poljskog ministra unutrašnjih poslova Maciej Vasik.

7.56 - Tokajev nudi posredovanje Kazahstana u pregovorima

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev pozvao je Ukrajinu i Rusiju da pregovaraju i ponudio posredovanje ako to bude potrebno.

7.50 - Živicki: Stradalo više od 70 ukrajinskih vojnika

Više od 70 ukrajinskih vojnika je poginulo nakon što je ruska artiljerija pogodila vojnu bazu u Okhtirki, gradu između Harkova i Kijeva, izjavio je šef Sumske oblasti Dmitro Živicki.

07.40 - Kina podržava direktan dijalog Rusije i Ukrajine

Stalni predstavnik Kine pri UN Žang Džun pozvao je sve strane u ukrajinskom sukobu na uzdržanost i istakao da sukob može biti rešen dijalogom.

6.50 - SAD naredile da 12 članova ruske misije u UN napuste zemlju

Sjedinjene Američke Države naredile su da 12 službenika ruske misije pri UN napuste zemlju do 7. marta, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja.

6.41 - Putinov odgovor na sankcije: Naredio zabranu deviznih kredita i novčanih transfera u inostranstvo

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se, kao uzrvatna mera na ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Moskvi, od danas uvede zabrana deviznih kredita i transfera novca ruskih građana van Rusije, saopšteno je iz Kremlja.

Putin je takođe potpisao zakon kojim se naređuje izvoznim kompanijama da prodaju 80 odsto svojih deviznih prihoda ostvarenih na svetskom tržištu od 1. januara ove godine, preneo je Rojters.

06.27 - Kuleba:SAD obećale više sankcija Rusiji i još oružja Ukrajini

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je izjavio danas da je američki državni sekretar Entoni Blinken ponudio Ukrajini veću podršku u vidu sankcija i naoružanja.

05.27 - "Masterkard" blokirao pristup sistemu brojnim ruskim finansijskim institucijama

Američka finansijska korporacija "Masterard" blokirala je pristup platnoj mreži brojnim ruskim finansijskim institucijama kao rezultat sankcija Rusiji, navodi se u izjavi šefa kompanije Majkla Mibaha, objavljenoj na sajtu korporacije.

"Kao rezultat uvođenja sankcija, blokirali smo pristup platnom sistemu Masterkard mnogim finansijskim institucijama", rekao je Mibah.

02.39 - Rusija tvrdi da kontroliše nebo nad Ukrajinom, oko Kijeva napeto

Rusko ratno vazduhoplovstvo tvrdi da je vazdušnima udarima "prikovalo" ukrajinske jedinice, te da je u ponedeljak "uspostavljena puna kontrola vazdušnog prostora" Ukrajine.

Ovakva tvrdnja Moskve usledila je manje od 48 sati pošto su neimenovani zvaničnici Pentagona ocenili da je uspostavljanje ruske kontrole vazdušnog prostora nad Ukrajinom pitanje trenutka.

Rusko ratno vazduhoplovstvo je, takođe, saopštilo da je kontrola neba uspostavljena pošto su dan ranije, u seriji napada na položaje ukrajinske protivvazdušne odbrane, uništeni raketni sistemi, komandni centri i nekoliko ukrajinskih borbenih aviona.

Kijev, do sada, nije komentarisao ove navode ruskog vazduhoplovstva, ali je ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo da je stanje oko prestonice i dalje napeto.

01.34 - Bugarska, ministar vojni smenjen zbog Ukrajine i Fejsbuka

Bugarski premijer Kiril Petkov predložio je Todora Tagareva za novog ministra odbrane, dan pošto je Stefan Janev smenjen sa te pozicije zbog "proruskih komentara".

Janev je smenjen jer je u komentarima i na društvenim mrežama događaje u Ukrajini nazivao "operacijom ruskih snaga".

"Ni jedan ministar u ovoj vladi nema pravo na sopstvenu spoljnu politiku, posebno ne na Fejsbuku. Ovaj potez je doprinos stabilnosti vlade", objasnio je Petkov.

"Moj ministar odbrane ne može da koristi reč operacija umesto reči rat", rekao je bugarski premijer.

Tagarev je već jednom bio ministar odbrane i to 2016. godine kada ga je sa te pozicije smenio tadašnji premjer Stefan Janev.

Bugarski parlament će se o smeni Janevi i imenovanju Tagareva izjasniti u utorak.

Kijev prekinuo veze sa Rusijom

Ukrajinski mobilni operateri blokirali su pozive ka Rusiji, saopštila je Državna služba za specijalne komunikacije i zaštitu informacija Ukrajine na svom Telegram kanalu.

"Ukrajinski operateri su onemogućili komunikaciju blokirajući pristup sa svojih mreža ruskim brojevima. Komunikacija je jedan od ključnih elemenata ratovanja", navodi se u obaveštenju.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bez primirja u Ukrajini, granatiran centar Harkova

Izvor: OkRadio.rs, 01.Mar.2022

Pet dana od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, održana je prva runda pregovora između Rusije i Ukrajine radi zaustavljanja borbi. Ukrajinski mobilni operateri blokirali su pozive ka Rusiji jer, kako tvrde, komunikacija je jedan od ključnih elemenata ratovanja. EU i SAD nastavljaju da prikupljaju...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.