Šreder: Diskusija o prijemu Gruzije i Ukrajine u NATO nije ništa drugo nego strategija opkoljavanja Rusije

Izvor: Vostok.rs, 17.Jan.2021, 12:00

Šreder: Diskusija o prijemu Gruzije i Ukrajine u NATO nije ništa drugo nego strategija opkoljavanja Rusije

Bivši nemački kancelar, predsednik odbora direktora "Rosnjefta" i šef odbora akcionara "Nord Strim" AG, Gerhard Šreder, rekao je u intervjuu za Špigl da je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom rezultat proširenja NATO-a, prenose RIA Novosti. Rekao je da su se zemlje istočne Evrope mnogo pre događaja 2014. pridružile Severnoatlantskom savezu i da je bilo njihovo suvereno pravo da odluče da li će ući u EU ili NATO. "To je njihovo pravo. Međutim, tu se nije završilo, onda je diskusija krenula u drugom smeru, i to pre svega zbog Amerike, o prijemu Gruzije i Ukrajine u NATO. To nije bilo ništa drugo nego strategija opkoljavanja Rusije, koja je tada bila mnogo otvorenija za saradnju sa Evropom, kao i sa NATO-om“, rekao je Šreder. Istovremeno, bivša kancelar je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom nazvao „kršenjem međunarodnog prava“. „Ova tvrdnja ne dotiče pitanje razloga. Pretpostavlja se da bi se Ukrajina pridružila NATO-u, kako je želela Amerika. Tada bi Sevastopolj, jedna od najvažnijih morskih luka u Rusiji, završio na teritoriji zapadne alijanse“, dodao je on. Što se tiče metoda međunarodnog pritiska, bivši kancelar sankcije smatra neefikasnim sredstvom, pogotovo što nijedan ruski predsednik nikada neće vratiti Krim Kijevu. „Ne vidim šta bi one (sankcije) trebalo da postignu“, rekao je Šreder. U problematičnim situacijama pozvao je da se teži dijalogu. "Samo u najređim slučajevima pritisak deluje. Radi se o pronalaženju rešenja putem dijaloga", rekao je bivši kancelar. Na pitanje novinara da je Rusija postala „mafijaška država“, prigovorio je da „takve etikete od njega neće čuti“. Šreder se već založio za ukidanje antiruskih sankcija, ističući da je saradnja sa Moskvom posebno neophodna u trenutnoj ekonomskoj situaciji.  

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Balbek: Šreder je osoba koja Rusiju razume bolje od ostalih evropskih političara

Izvor: Vostok.rs, 17.Jan.2021

Balbek je primetio da je bivši kancelar Nemačke izrazio samo jedan, po njegovom mišljenju, razlog povratka Krima u sastav Rusije. Dodao je da stanovnici poluostrva svih godina boravka u sastavu Ukrajine nisu je prihvatili kao nezavisnu državu. „Mentalno smo ostali deo prostrane Rusije....

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.