Izvor: MozzartSport.com, 18.Okt.2021, 14:35

Šerifov čudotvorac je stigao u Milano: Svaki tim ima Ahilovu petu pa i Inter, Superliga je glupost

Ukrajinski stručnjak je nekada posećivao San Siro kao gledalac, a sada stiže kao učesnik

Vreme je za Ligu šampiona i da se oči cele fudbalske planete upere ka senzaciji zvanoj Šerif iz Tiraspolja.

Moldavski prvak je najluđa priča evropskog fudbala ove sezone. Napravili su iznenađenja u kvalifikacijama, dokopali se istorijskog plasmana u elitno takmičenje, a onda tamo počeli da ređaju senzacije >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << od kojih je ubedljivo najveća bila pobeda nad Realom u Madridu.

Čudesni Šerif ima maksimalnih šest bodova posle dva kola i očekuje ih dvomeč sa Interom koji je protiv istih rivala osvojio samo bod. Sada već polako može da se priča i o Šerifovim šansama za prolaz. Dvomeč sa Nerazurima će biti ključ. Ako Šerif i tu napravi neka iznenađenja, onda postoji realna mogućnost da ostvari šokantan plasman u nokaut fazu ili da izbori evropsko proleće u Ligi Evrope.

Trener moldavskog čuda Jurij Vernidub je postao hit pa nije čudo što je uoči duela sa milanskim Nerazurima na San Siru dao intervju za prestižnu Gazetu delo Sport. I odmah je na slikovit način opisao koliki je ovo do sada podvig za njega i njegove izabranike.

„Za nas će to biti poseta još jednom istorijskom stadionu na kojem su igrali velikani i radili veliki treneri. Dolazio sam ranije kao gledalac dva ili tri puta. Sećam se da sam ranih 90-ih godina bio na utakmicama Milan – Fjorentina i Milan – Lacio“, otkriva Vernidub.

U prošlom kolu je iznenadio najboljeg italijanskog trenera Karla Anćelotija.

„Karlo je velikan i učitelj ovog posla. Poput Lipija, kojeg sam uvek pratio sa posebnim interesovanjem. Sin mi je poklonio Anćelotijevu autobiografsku knjigu „Tihi lider“, koju sam čitao mnogo puta. Kada sam ga pobedio u Madridu, sin mi je odmah poslao poruku: ’Vidiš li sada koliko je korisno bilo što si čitao njegovu knjigu? Moja je zasluga što ste pobedili Real’. Naravno, to je mala šala, ali drago mi je što sam imao priliku da vodim meč protiv takvog velikana“.

Vernidubov Šerif igra prilično defanzivan fudbal ali to je zapravo i jedini način da tako skromna ekipa dođe do nekog rezultata. Vernidubu ne smeta što igra defanzivno.

„Prvih godina trenerske karijere me je zanimao agresivan i napadački fudbal. Konstrukcija igre iz poslednje linije i tako to... Idol mi je bio Venger, a njegov Arsenal model po kojem se igra. Posle toga sam počeo da analiziram i druge pristupe najboljih trenera na svetu poput Pepa Gvardiola ili Žozea Murinja koji je sa različitom vrstom fudbala pokorio Evropu sa Portom i Interom. Sada mi se najviše sviđa mladi Nagelsman iz Bajerna. Već je bio drugi i treći sa Lajpcigom, došao do polufinala Lige šampiona, a sada je u Bajernu. I to sve sa samo 34 godine. Iako sam stariji od njega, nije me sramota reći da me inspiriše nekim stvarima“.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Ukrajinac pred gostovanje Interu želi da njegovi igrači zadrže skromnost i fokus kao do sada.

„Oduševljenje nakon pobede u Madridu nas može uvesti u opasne zamke. Bojim se prevelike medijske pažnje. Bolje je ostati u senci kao do sada. Biće jako teška dva meča protiv Intera jer oni igraju drugačije od Šahtjora i Reala. Susrećemo se sa novim sistemom igre pošto Inter igra sa trojicom pozadi i petoricom u veznoj liniji. Nadam se da su moji momci svesni poteškoća koje nas čekaju i da će ostati fokusirani kao do sada“.

Ne zavarava ga slab start Intera u Ligi šampiona.

„Interov napad sa Džekom, Lautarom i Koreom je fenomenalan. I to ne znači da potcenjujem ostale linije tima. Imaju u vezi jako talentovane igrače poput Čalhanoglua i Barele, a štoper Škrinijar mi se oduvek sviđao jer je dominantan u vazduhu. Inter je jako opasan iz prekida“.

Šerifovstrateg najavljuje defanzivu i oslanjanje na kontranapade.

„Pokušaćemo da igramo našu igru ali dobro znam koliko su Interovi igrači vredniji od naših. Očigledno je da nećemo odustati od našeg stila i postavki i da ćemo pokušati da napadnemo kada god se ukaže prilika. Znam da će nas pritisnuti jako, da nam neće dati da dišemo i da moramo da budemo jako dobri u kontranapadima. Takođe znam da je ono što učimo za stolom na sastancima jedna stvar, a ono što može da se desi na terenu potpuno druga. Svesni smo da će Inter dominirati u posedu i da moramo da čekamo. Ali svaki tim ima svoju Ahilovu petu pa ćemo i mi morati da otkrijemo Interovu. Gde da ih udarimo i kako da ih povredimo“.

Vernidubov čudesni Šerif se pojavio baš u sezoni koja je mogla da bude daleko ispod nivoa Lige šampiona da je proletos prošla ideja velikih klubova o osnivanju Superlige. Šerif je sada najbolji primer da je i malima mesto u eliti.

„Superliga je glupa i neprihvatljiva ideja. Fudbal pripada svima koji ga zaslužuju. Superliga bi bila privilegija bogatih. Razumem njihove motive ali se oni kose sa sportskim vrednostima. Fudbal ne pripada samo bogatima već nagrade treba da dobiju oni koji ih zasluže na terenu“, poručio je Vernidub.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.