SPC: Grčko priznavanje autokefalnosti Ukrajinske crkve korak ka raskolu Pravoslavlja

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Okt.2019, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Grčko priznavanje autokefalnosti Ukrajinske crkve korak ka raskolu Pravoslavlja

Episkop bački Srpske pravoslavne crkve (SPC), Irinej, danas je saopštio da je arhiepiskop atinski Jeronimos, poglavar Grčke pravoslavne crkve kojoj "Carigrad nikad nije ni priznao pravu i punu autokefalnost", priznao "takozvanu Pravoslavnu Crkvu Ukrajine, sklepanu od ukrajinskih raskolničkih grupacija".

Jerarhija Pravoslavne crkve Grčke je 12. oktobra na vanrednom sastanku na zahtev Vaseljenske patrijaršije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prihvatila autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve.

Ta odluka je tada u medijima ocenjena kao "odluka od posebne političke vrednosti, jasna poruka podrške Vaseljenskoj patrijaršiji, poslata u svim pravcima".

Preporuka arhiepiskopa Grčke pravoslavne crkve za priznavanje autokefalnosti Ukrajinske crkve, temeljila se na preporukama dva nadležna odbora grčke Jerarhije koji su predložili da se autokefalnost prizna kao u vreme ponovnog osnivanja Crkava u Albaniji i Češkoj.

Jeronimos je na sednici u prošlu subotu napomenuo da je Ukrajinska crkva uvek bila u kanonskoj nadležnosti Vaseljenske patrijaršije koja je od te svoje nadležnosti odustala da bi se Ukrajinska crkva pridružila društvu autokefalnih pravoslavnih crkava, iako je taj akt osporila Moskovska patrijaršija.

Tako je Jerarhija Grčke pravoslavne crkve prihvatila odluku prethodnog Stalnog svetog sinoda od 28. avgusta i preporuku Jeronimosa, te, kako piše u saopštenju, priznala "kanonsko pravo Vaseljenske patrijaršije na ustupanje autokefalnosti, kao i privilegiju poglavara Grčke crkve da se dalje bavi pitanjem priznavanja Ukrajinske crkve".

Episkop bački SPC, Irinej, danas piše da su na osnovu te odluke u subotu vaseljenski patrijarh Vartolomej i arhiepiskop atinski Jeronimos služili liturgiju u Solunu, tokom koje je Jeronimos u molitvi pominjao "lažnog mitropolita 'kijevskog i sve Ukrajine' Epifanija Dumenka".

U saopštenju koje je na sajtu SPC, Irinej piše da je taj postupak "poslednji korak pred ambisom još dubljeg i opasnijeg raskola u vaseljenskom Pravoslavlju".

Irinej navodi da je Sveti Sinod Moskovske Patrijaršije već zvanično saopštio da će "priznavanje ukrajinskih raskolnika kao Crkve od strane Atine imati za posledicu brisanje imena Arhiepiskopa atinskog iz diptiha Ruske Pravoslavne Crkve i prekid opštenja sa svim arhijerejima Grčke Pravoslavne Crkve koji usvoje Arhiepiskopov stav i budu sasluživali s raskolnicima iz Ukrajine koji u stvari nemaju nikakav svešteni čin, niti uopšte pripadaju Pravoslavnoj Crkvi".

Taj raskol, piše Irinej, "nije izazvala Ruska Pravoslavna Crkva, nego isključivo Carigradska Patrijaršija, a za njegovo eventualno produbljavanje i produžavanje odgovornost će snositi i Jeladska (Grčka) Pravoslavna Crkva kao dosad jedina koja je, posle dužeg opiranja, 'legla na rudu' i postupila po instrukcijama Fanara (Vaseljenske patrijaršije), Vašingtona i Bog zna koga sve još".

"Ako se ne trgne u poslednji čas, (grčki) arhiepiskop Jeronim će podeliti odgovornost pred Bogom, Crkvom i istorijom s patrijarhom Vartolomejem, koji, nažalost, zaboravlja da je on u prvom redu episkop Konstantinopolja, danas Istanbula, a da titula 'vaseljenski patrijarh' zapravo označava prvog episkopa vizantijske 'vaseljene', kako je u zvaničnoj ideologiji nazivana Romejska ili Istočnorimska Imperija", piše Irinej.

Ta Vartolomejeva titula, nastavlja episkop bački, "ne označava 'episkopa sve vaseljene', odnosno planete Zemlje, kako suštinski glasi savremena novatorska i - reći ću bez zazora - nepravoslavna crkveno-politička ideologija Vaseljenske Patrijaršije, Fanara ili kako već ko voli da se izrazi".

"Stav Srpske Pravoslavne Crkve, saborski formulisan, ostaje neizmenjen: nepokajane ukrajinske raskolnike ne priznajemo ni za pripadnike Crkve, a kamoli za normalnu autokefalnu Pravoslavnu Crkvu", piše na kraju saopštenja koje je potpisao episkop bački Irinej.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.