SPC: Grčka crkva priznala Pravoslavnu crkvu Ukrajine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2019, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Grčka crkva priznala "Pravoslavnu crkvu Ukrajine"

Srpska pravoslavna crkva ocenila je da je atinski arhiepiskop Jeronim juče praktično priznao Pravoslavnu crkvu Ukrajine i to na liturgiji koju je služio u Solunu, a na kojoj je kao jedan od autokefalnih poglavara pominjan i mitropolit kanonski nepriznate Ukrajinske pravoslavne crkve.

U saopštenju SPC je ponovila svoj stav po kojem je za nju ukrajinska crkva raskolnika.

Atinski arhiepiskop je, kako se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navodi u saopštenju koje prenosi RTS, juče služio zajedničku liturgiju sa patrijarhom carigradskim Vartolomejem u Solunu, a "lažni mitropolit kijevski i sve Ukrajine Epifanije Dumenko pominjan je kao jedan od poglavara autokefalnih pravoslavnih crkava", objašnjava SPC.

SPC to vidi kao znak još dubljeg i opasnijeg raskola u vaseljenskom Pravoslavlju, koji je, kako tvrdi, izazvala Carigradska Patrijaršija, a za njegovo eventualno produbljivanje i produžavanje odgovornost će, upozorava SPC, snositi i Jeladska Pravoslavna Crkva.

"Kao što je Sveti Sinod Moskovske Patrijaršije već zvanično saopštio, priznavanje ukrajinskih raskolnika kao Crkve od strane Atine imaće za posledicu brisanje imena Arhiepiskopa atinskog iz diptihâ Ruske Pravoslavne Crkve i prekid opštenja sa svim arhijerejima Grčke Pravoslavne Crkve koji usvoje Arhiepiskopov stav i budu sasluživali sa raskolnicima iz Ukrajine koji ustvari nemaju nikakav svešteni čin niti uopšte pripadaju Pravoslavnoj Crkvi", izjavio je Episkop bački G. Irinej.

Episkop bački pretpostavlja da Moskovska Patrijaršija svoju, načelno donetu i javno saopštenu, odluku neće primeniti sve dotle dok Arhiepiskop atinski Jeronim ne dozvoli sebi sasluživanje sa g. Dumenkom, lažnim mitropolitom kijevskim.

"I inače raskol nije izazvala Ruska Pravoslavna Crkva, nego isključivo Carigradska Patrijaršija, a za njegovo eventualno produbljivanje i produžavanje odgovornost će snositi i Jeladska Pravoslavna Crkva, kao dosad jedina koja je, posle dužeg opiranja, "legla na rudu" i postupila po instrukcijama Fanara, Vašingtona i Bog zna koga sve još", zaključuje Episkop bački G. Irinej.

Inače, Crkva Grčke je i ranije, na vanrednom zasedanju sinoda, priznala autokefalnost Crkve Ukrajine.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SPC: Grčka crkva priznala „ukrajinsku“ - poslednji korak pred ambisom

Izvor: Vostok.rs, 21.Okt.2019

Srpska pravoslavna crkva je saopštila da je arhiepiskop atinski Jeronim juče praktično priznao "Pravoslavnu crkvu Ukrajine". Naime, atinski arhiepiskop je juče služio zajedničku liturgiju sa patrijarhom carigradskim Vartolomejem u Solunu, a "lažni mitropolit kijevski i sve Ukrajine Epifanije...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.