SNV KiM: Vučić zdušno brani teritorijalnu celovitost Ukrajine izbegavajući da to uradi po pitanju KiM

Izvor: KMnovine.com, 10.Mar.2024, 18:45

SNV KiM: Vučić zdušno brani teritorijalnu celovitost Ukrajine izbegavajući da to uradi po pitanju KiM

SNV KiM: Vučić zdušno brani teritorijalnu celovitost Ukrajine izbegavajući da to uradi po pitanju KiM

"Svojim potpisom na Deklaraciju u kojoj je prvopotpisana Vjosa Osmani, predsednica tzv. nezavisne države Republike Kosovo, kao ravnopravnog učesnika Konferencije,
predsednik Republike Srbije je  na  vrlo smišljen način „proturio“ pristajanje >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << na de fakto priznavanje i zaokruživanje nezavisnosti tzv. Kosova"



Na sednici Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije, održanoj 09. marta 2024. godine u Gračanici, pored organizacionih pitanja razmatrana je i Deklaracija koju su učesnici nedavno održanog Samita Ukrajine i država Zapadnog Balkana u Tirani usvojili.


SNV izražava zabrinutost što Predsednik Republike Srbije mimo ustavnih ovlašćenja nastavlja da solira u vođenju spoljne politike zemlje, što za posledicu ima ugrožavanje bezbednosti i suvereniteta  kako Republike Srbije tako i posebno Kosova i Metohije.


U potpisanoj Deklaracije, između ostalog, Srbija se pridružuje osudi "agresije" Ruske Federacije na Ukrajinu, podržava ponuđenu formulu mira predsednika Ukrajine, podržava pravo Ukrajine za članstvo u NATO, ispoljava posvećenost i spremnost za učešće u istragama i krivičnom gonjenju odgovornih u Ruskoj Federaciji za navodne ratne zločine te izražava spremnost za učešće u posleratnom oporavku i obnovi Ukraine.



SNV smatra da se ovako prihvaćeni stavovima direktno ugrožava podrška Ruske Federacije u Savetu bezbednosti UN na poštovanju rezolucije 1244 i udaljava Kosovo i Metohija iz državnog suvereniteta R. Srbije.


Koliko je u svojim antidržavnim aktivnostima daleko otišao govori i činjenica  da je predsednik Republike Srbije potpisivanjem Deklaracije zdušno branio suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, izbegavajući da se u istom dokumentu zaštiti i teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije na Kosovu i Metohiji.


Takođe, prihvatanje da svoj potpis, u ime Republike Srbije stavi na Deklaraciju u kojoj je prvopotpisana Vjosa Osmani, predsednica tzv. nezavisne države Republike Kosovo (bez zvezdice), kao ravnopravnog učesnika Konferencije, predsednik Republike Srbije je  na  vrlo smišljen način „proturio“ pristajanje na de fakto priznavanje i zaokruživanje nezavisnosti tzv. Kosova i „navikavanje“ građana Republike Srbije na novi status ove veštačke tvorevine i nastavio protivustvane aktivnosti koji vode ka konačnoj izdaji naših nacionalnih i državnih interesa!


Ovim je predsednik Republike Srbije zbog svojih protivustavnih  aktivnosti, obmana i laži, konačno izgubio i zakonski i moralni kredibilitete da nastavi da upravlja državom i narodom. 


SNV poziva nadležne državne organe da energičnom primenom zakona zaustave protivustavno i protiivzakonito delovanje  Predsednika Republike Srbije i njegovu izdaju nacionalnih i državnih interesa i dalje ugrožavanje bezbednosti i državnog suvereniteta Republike Srbije.





U Gračanici 10 .03.2024.godine
Informativna služba
SNV Kosova i Metohije
 

* * *




Zbog cenzure i blokiranja svih medija i alternativnih pogleda, pratite naš Telegram kanal



KM novine su jedini nezavisni srpski medij sa Kosova i Metohije koji se oslanja isključivo na podršku svojih čitalaca zbog čega je naš dalji rad ozbiljno ugrožen 


Pomozite nam da opstanemo i unapredimo izveštavanje 








 




Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram




Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2024 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.