SAD se spremaju da razočaraju Ukrajinu?

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 08:28

SAD se spremaju da razočaraju Ukrajinu?

Bezbednosne garancije Sjedinjenih Američkih Država za Ukrajinu neće se poklapati sa petim članom Statuta NATO-a i biće ograničene na konsultacije.

To je izjavio profesor na Kineskom univerzitetu inostranih poslova Li Haidung za izdanje "Global Tajms."

"Bezbednosna podrška koju SAD mogu da ponude Ukrajini je neprekidan dotok oružja i pomoći saveznika, međutim 'garancije bezbednosti' će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti daleko od sporazuma koji je u skladu sa petim članom Statuta NATO-a: najverovatnije će uključivati samo konsultacije, pomoć i bezbednosne savete", objasnio je stručnjak.

Li je istakao da je "suština bezbednosti" pokušaj da se Rusija iscrpi rukama Ukrajine, a ne istinske garancije bezbednosti Kijeva.

Prema njegovim rečima, to je namera SAD i NATO-a po pitanju ukrajinskog sukoba.

On je dodao da vojna pomoć Kijevu ne znači direktno mešanje Zapada u sukob. Ipak, slanje snaga Alijanse može se pretvoriti u katastrofu po sve evropske zemlje zbog pretnje nuklearnog napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.