Sreda, 02.08.2023.

08:25

SAD se spremaju da razočaraju Ukrajinu?

Bezbednosne garancije Sjedinjenih Američkih Država za Ukrajinu neće se poklapati sa petim članom Statuta NATO-a i biće ograničene na konsultacije.

Izvor: Sputnjik

SAD se spremaju da razočaraju Ukrajinu?
Foto: Profimedia

To je izjavio profesor na Kineskom univerzitetu inostranih poslova Li Haidung za izdanje "Global Tajms."

"Bezbednosna podrška koju SAD mogu da ponude Ukrajini je neprekidan dotok oružja i pomoći saveznika, međutim 'garancije bezbednosti' će biti daleko od sporazuma koji je u skladu sa petim članom Statuta NATO-a: najverovatnije će uključivati samo konsultacije, pomoć i bezbednosne savete", objasnio je stručnjak.

Li je istakao da je "suština bezbednosti" pokušaj da se Rusija iscrpi rukama Ukrajine, a ne istinske garancije bezbednosti Kijeva.

Prema njegovim rečima, to je namera SAD i NATO-a po pitanju ukrajinskog sukoba.

On je dodao da vojna pomoć Kijevu ne znači direktno mešanje Zapada u sukob. Ipak, slanje snaga Alijanse može se pretvoriti u katastrofu po sve evropske zemlje zbog pretnje nuklearnog napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: