SAD premeštaju preostalo diplomatsko osoblje u Lavov

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2022, 23:09

SAD premeštaju preostalo diplomatsko osoblje u Lavov

SAD premeštaju svoje preostalo osoblje iz ambasade u Kijevu u Lavov, grad na zapadu Ukrajine, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken, navodeći ''da je primetno dramatično ubrzanje gomilanja ruskih snaga''.

"Naredio sam ove mere iz jednog razloga - bezbednosti našeg osoblja i snažno pozivamo sve preostale američke državljane u Ukrajini da odmah napuste zemlju", naveo je Blinken u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje je preneo CNN.

''Ove razborite mere predostrožnosti ni na koji način ne potkopavaju našu podršku ili našu posvećenost Ukrajini, naša posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine je nepokolebljiva'', istakao je on.

Takođe, kako je istakao SAD nastavljaju iskrene napore da postignu diplomatsko rešenje i u kontaktu su sa ruskom vladom nakon razgovora predsednika Džozefa Bajdena sa predsednikom Vladimirom Putinom i razgovora Blinkena sa ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

Put diplomatije ostaje dostupan ako Rusija odluči da se angažuje u dobroj nameri, naveo je Blinken.

"Radujemo se što ćemo naše osoblje vratiti u ambasadu čim uslovi to dozvole", naglasio je on.

Prajs: Premeštanje ambasade na osnovu situacije na terenu

Odluka o premeštanju američke ambasade iz Kijeva u Lavov zasnovana je na onome što SAD "vide na terenu sopstvenim očima" u vezi sa gomilanjem ruske vojske na granici sa Ukrajinom, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

"Mi svoju procenu zasnivamo na onome što vidimo na terenu sopstvenim očima, a to je kontinuirano i ničim izazvano rusko nagomilavanje na granici Ukrajine i bez pratećih dokaza deeskalacije", rekao je Prajs novinarima na brifingu, preneo je Rojters.

Džonson i Bajden se složili da postoji šansa za diplomatiju

Britanski premijer Boris Džonson i američki predsednik Džozef Bajden složili su se danas da postoji šansa za diplomatiju i šansa za Rusiju da odstupi i spreči katastrofu u Ukrajini, saopšteno je iz Džonsonovog kabineta posle razgovora dvojice lidera.

"Složili su se da ostaje mogućnost za diplomatiju i da Rusija povuče pretnje Ukrajini“, rekao je portparol Dauning strita posle njihovog razgovora, preneo je Rojters.

"Lideri su naglasili da bi svaki dalji upad u Ukrajinu rezultirao dugotrajnom krizom za Rusiju, sa dalekosežnom štetom i za Rusiju i za svet", dodao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SAD premještaju iz Kijeva preostalo diplomatsko osoblje u Lavov

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Feb.2022

VAŠINGTON - SAD premještaju svoje preostalo osoblje iz ambasade u Kijevu u Lavov, grad na zapadu Ukrajine, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken, navodeći "da je primjetno dramatično ubrzanje gomilanja ruskih snaga".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.