Rusija dronovima napala nekoliko ciljeva u Ukrajini pred dvogodišnjicu invazije

Izvor: VOA, 22.Feb.2024, 16:39

Rusija dronovima napala nekoliko ciljeva u Ukrajini pred dvogodišnjicu invazije

kijev — Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da su ruske snage izvele nalade tokom noći sa 10 dronova i raketom. Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je protivvazdušna odbrana zemlje uništila osam dronova, a presretanja su obavljena iznad regiona Poltava, Dnjepropetrovska, Zaporožja i Harkova. Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. februara 2022. godine, a kako se približava dvogodišnji jubilej, lideri Grupe sedam vodećih industrijskih zemalja održaće virtuelni sastanak u subotu kako bi razgovarali o svojoj podršci Ukrajini. Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je novinarima u sredu da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe učestvovati u razgovorima i da će se grupa pozabaviti "koracima koje možemo zajedno da preduzmemo da nastavimo da smatramo Rusiju odgovornom". Sjedinjene Države se takođe pripremaju da u petak objave novu rundu sankcija Rusiji kako zbog njene invazije na Ukrajinu, tako i zbog smrti ruskog opozicionara Alekseja Navalnog u pritvoru. Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je novinarima u sredu da će američka akcija "biti snažan paket sankcija", ne iznoseći detalje pre objave. "Uvek tražimo dodatne načine na koje možemo da ugušimo rusku ratnu mašinu, da uskratimo komponente ruskog vojnoindustrijskog kompleksa koje treba da koristi za finansiranje svojih ratnih napora, kao i da pozovemo na odgovornost one koji su u tome uključeni", rekao je Miler. Evropska unija dogovorila se u sredu da uvede sopstvene nove sankcije Rusiji. Sankcije uključuju oko 200 ljudi i subjekata kojima je zabranjeno poslovanje sa kompanijama u EU ili putovanje tamo. "Sa ovim paketom preduzimamo više akcija protiv subjekata koji su uključeni u zaobilaženje [sankcija], odbrambenog i vojnog sektora", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. Pored ruskih firmi, sankcije su usmerene na kineske kompanije koje pružaju vojnu tehnologiju Rusiji. „Moramo nastaviti da degradiramo Putinovu ratnu mašinu“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. "Sa ukupno 2.000 na listi, držimo veliki pritisak na Kremlj. Takođe dodatno smanjujemo pristup Rusiji bespilotnim letelicama".

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ambasadorka SAD u Ukrajini za Glas Amerike: Nastavićemo da pomažemo da osiguramo Putinov poraz

Izvor: VOA, 22.Feb.2024

Kijev — Američka ambasadorka u Ukrajini Bridžet Brink je u intervjuu za Glas Amerike pokušala da uvjeri Ukrajince da Vašington namjerava da nastavi da im pomaže dok zemlja ulazi u treću godinu rata protiv ruskih okupatora. Od početka ruske pune invazije na Ukrajinu, 24. februara 2022. godine,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.