Rusija blokirana u istrazi o rušenju malezijskog „boinga“

Izvor: Vostok.rs, 04.Sep.2015, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija blokirana u istrazi o rušenju malezijskog „boinga“

04.09.2015. -

Rusija je predlagala da se organizuje maksimalno transparentna međunarodna istraga o rušenju aviona sa leta MH17 iznad Ukrajine prošle godine, ali su ti predlozi blokirani, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

„Predlozi Rusije da se organizuje međunarodna istraga koja bi bila maksimalno transparentna i koja bi za tu svrhu maksimalno koristila Savet bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ujedinjenih nacija bili su blokirani“, rekla je Zaharova na brifingu u Moskvi.

Inicijativa Zapada da se formira međunarodni tribunal za istragu o rušenju malezijskog aviona u Donbasu preuranjena je i kontraproduktivna, smatra Zaharova. Prema njenom mišljenju, praksa pokazuje da delatnost međunarodnih tribunala ne samo što je neefikasna i skupa nego je i „krajnje ispolitizovana i, u skladu s tim, neobjektivna“.

„Ne treba govoriti da je bilo koji sudski proces koji se ostvaruje na osnovu nesavesno sprovedene istrage osuđen na propast. Uvereni smo da u ovom momentu ne treba žuriti da se na bilo koji način i po bilo kakvu cenu osniva tribunal za MH17, nego da se umesto toga sprovede kvalitetna istraga o rušenju ’boinga‘“, dodala je ona.

Zaharova je takođe rekla da je ruskim stručnjacima onemogućen puni pristup istrazi o rušenju aviona, koju vodi međunarodni tim na čelu s Holandijom. Prema njenim rečima, „ukrajinska strana međunarodnoj zajednici nije dostavila zapise razgovora vojnih avio-dispečera (koji su vodili let aviona na dan rušenja), bez obzira na brojna obraćanja i javne izjave ruskih zvaničnika o toj temi“. Zaharova je naglasila da zapadni mediji ne prestaju s masovnim informativnim napadima na Rusiju, koju neprestano okrivljuju za umešanost u tragediju aviona. Rusija to tumači kao pritisak na istragu, navela je Zaharova.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.