Rampa iz Austrije za Ukrajinu: Ne mogu u EU pre balkanskih zemalja

Izvor: B92, 22.Maj.2023, 18:35

Rampa iz Austrije za Ukrajinu: Ne mogu u EU pre balkanskih zemalja

Ukrajina ne bi trebalo da bude prioritet za EU, izjavio je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

On je rekao da će biti pogubno ako Ukrajina i Moldavija "prođu brzim putem", a zemlje Zapadnog Balkana ostanu po strani.

"Ukrajina će se pridružiti EU čim se ispune uslovi. Ne bi trebalo da postoji dvostepeno društvo. U Solunu smo pre 20 godina obećali zemljama jugoistočne Evrope >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će nam se pridružiti", kazao je Šalenberg u intervjuu za "Velt".

Prema njegovim rečima, Zapad treba da nastavi da pregovara sa Rusijom, kao što to čini američka vlada, pošto je ona najveći geografski sused EU i najveća nuklearna sila na planeti.

"Austrijske vlasti održavaju neformalni kanal komunikacije sa Rusijom i zalažu se za nastavak dijaloga sa Moskvom uprkos ukrajinskom sukobu koji je u toku", istakao je.

Kako je naveo, za dalje pregovore sa Ruskom Federacijom potrebno je koristiti međunarodne forume, poput Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Ujedinjenih nacija i da se u tome vidi "globalna odgovornost" zapadnih zemalja.

Šalenberg je na kraju dodao da ne namerava da odbije da se rukuje prilikom susreta sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, jer to zahtevaju norme diplomatskog bontona.

"Bilo bi mi veoma teško. Ali ne mogu da biram sagovornike. S tim u vezi, verovatno bih poštovao minimalne zahteve diplomatskog bontona i možda se nakratko rukovao sa ministrom Lavrovom. Ali ne više od toga", zaključio je austrijski ministar spoljnih poslova.

Podsetimo, Ukrajina je podnela zahtev za pridruživanje Evropskoj uniji prošlog februara, a status kandidata je dobila u junu. Kijev očekuje da će do ulaska doći vrlo brzo, međutim, evropski političari su više puta izjavljivali da neće biti ubrzane procedure i da Kijev mora ispuniti mnoge uslove, uključujući intenziviranje borbe protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.