RT: Ukrajinski poslanik tvrdi da bi blokiranje Telegrama bilo „logično“

Izvor: Vostok.rs, 01.Mar.2024, 17:16

RT: Ukrajinski poslanik tvrdi da bi blokiranje Telegrama bilo „logično“

 
Odbor za slobodu govora ukrajinskog parlamenta pozvao je na zabranu aplikacije za razmenu poruka Telegram, opisujući je kao pretnju nacionalnoj bezbednosti.
Predsednik Odbora Jaroslav Jurčišin izneo je to pitanje u sredu na okruglom stolu „Novinarski standardi i profesionalna etika u uslovima rata“, koji je organizovan uz pomoć USAID-a. „Učesnici okruglog stola su uvereni da je neophodno tražiti načine za zabranu aktivnosti [Telegrama] u Ukrajini“, navodi se u saopštenju koje je odbor objavio nakon sastanka. Ranije ovog meseca, Glavna obaveštajna uprava (GUR) tvrdila je da Telegram predstavlja bezbednosnu pretnju. Aleksej Danilov, predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, tvrdio je u novembru da platformu treba zabraniti zbog ruskih „sistema uticaja“ koji tamo deluju. U četvrtak je, međutim, ukrajinski list Cenzor citirao visokog zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, koji je tvrdio da bi zabrana Telegrama bila nemoguća. „Sada to nije slučaj. Verujte mi, znam o čemu govorim“, izjavio je Andrej Kovalenko, šef Centra za borbu protiv dezinformacija Saveta. „Proukrajinski mediji na Telegramu izbacili su proruske kanale iz našeg informacionog prostora, a to je važna komponenta informacione bezbednosti“, insistira Kovalenko. „Samo treba da radimo mudro sa ovim medijima da zaštitimo zemlju od neprijateljskih lažnjaka i da zajedno nastavimo da gušimo proruske segmente medijskog polja.“ Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski konsolidovao je sve medije pod državnim okriljem, pozivajući se na vanredno stanje uvedeno zbog sukoba sa Rusijom. Tokom okruglog stola održanog u sredu, šef ukrajinske Komisije za novinarsku etiku Andrej Kulikov je tvrdio da su novinari dužni da „sebi nametnemo određena ograničenja koja, u stvari, samo doprinose profesionalnom obavljanju službenih dužnosti“, predstavljajući autocenzuru kao krajnji izraz slobode govora. Telegram je šifrovana platforma za razmenu poruka koju su 2013. godine kreirali ruski preduzetnici Pavel i Nikolaj Durov. Nakon što je postao široko prihvaćen u ruskom govornom području, popularnost mu je izuzetno porasla nakon eskalacije sukoba u Ukrajini, a još više nakon što je Votsap u vlasništvu Meta promenio politiku privatnosti.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.