RT: Ukrajina navlači rusku omladinu za terorističke napade - FSB

Izvor: Vostok.rs, 11.Apr.2023, 21:03

RT: Ukrajina navlači rusku omladinu za terorističke napade - FSB

  Zapadne i ukrajinske obaveštajne službe pokušavaju da regrutuju rusku omladinu da izvrše terorističke napade na sopstvenu zemlju, izjavio je u utorak Aleksandar Bortnikov, šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).
Govoreći na sednici Nacionalnog antiterorističkog komiteta (NAK), kojim on predsedava, Bortnikov je, prema saopštenju NAK-a, tvrdio da su usred tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva „Ukrajina i specijalne službe njihovih zapadnih sponzora pokrenule agresivno ispiranje mozga i regrutovanje naših građana.” Jedan od glavnih zadataka Kijeva i njihovih zapadnih pristalica je da ciljaju „naročito mlađu generaciju kako bi ih uključili u sabotaže, terorističke i ekstremističke aktivnosti“, dodao je on. Od februara 2022. godine, kada je Moskva pokrenula operaciju protiv Ukrajine, Rusija je sprečila 118 terorističkih zločina koje pripremaju mladi i maloletnici, rekao je Bortnikov. Direktor FSB je ukazao i na „ozbiljnu pretnju“ koja proizilazi iz pokušaja nekih učenika, koji su pod uticajem raznih „destruktivnih subkultura“, da postave osnovu za napade na ruske škole i druge obrazovne ustanove. „Neke od ovih subkultura su koordinirane sa ukrajinske teritorije“, dodao je on, navodi se u saopštenju. Imajući to u vidu, članovi NAK-a razgovarali su o merama za sprečavanje terorističkih aktivnosti. Takvi koraci uključuju kampanje za podizanje svesti u obrazovnim institucijama, sa naglaskom na „suprotstavljanju terorizmu i neonacističkoj ideologiji među mladima“ u bivšim ukrajinskim regionima koji su glasali za pridruživanje Rusiji prošle jeseni. Sastanak komiteta usledio je nakon što je istaknuti vojni bloger Vladlen Tatarski ubijen u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu ranije ovog meseca. Eksploziju, u kojoj je povređeno i nekoliko desetina ljudi, izazvala je statueta koju je na događaj donela Darja Trepova (26), koja je sada u policijskom pritvoru. Međutim, ruske vlasti su saopštile da su zaveru za bombu organizovale ukrajinske specijalne službe koristeći agente koji sarađuju sa antikorupcijskim fondom FBK opozicionog funkcionera Alekseja Navaljnog, koji je proglašen za ekstremističku organizaciju 2021. Krajem februara, ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da Zapad „nikada nije oklevao da koristi i radikale i ekstremiste za svoje interese“. „Oni uvek koriste protiv nas sve što im je pri ruci“, rekao je tada. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Curenje podataka iz Pentagona sugeriše da su ruski hakeri napali kanadski gasovod - NjJT

Izvor: Vostok.rs, 11.Apr.2023

Hakerska grupa povezana sa ruskom vladom navodno je tvrdila da je probila mrežu kanadskog gasovoda, navodi se u nedavnom članku Njujork tajmsa.. Pozivajući se na procurele papire Pentagona, agencija tvrdi da su poverljivi dokumenti sadržali razmenu između neodređenih službenika ruske Federalne...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.