RT: Curenje podataka iz Pentagona sugeriše da su ruski hakeri napali kanadski gasovod - NjJT

Izvor: Vostok.rs, 11.Apr.2023, 21:24

RT: Curenje podataka iz Pentagona sugeriše da su ruski hakeri napali kanadski gasovod - NjJT

Hakerska grupa povezana sa ruskom vladom navodno je tvrdila da je probila mrežu kanadskog gasovoda, navodi se u nedavnom članku Njujork tajmsa.
Pozivajući se na procurele papire Pentagona, agencija tvrdi da su poverljivi dokumenti sadržali razmenu između neodređenih službenika ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) i grupe sajber kriminalaca pod nazivom „Zarja“. U komunikaciji sa FSB-om, hakeri su navodno podelili snimke ekrana u februaru koji pokazuju da imaju sposobnost da povećaju pritisak ventila, deaktiviraju alarme i izvrše hitno gašenje neodređene gasne distributivne stanice u Kanadi. Prema dokumentima, službenici FSB-a su očekivali da će „uspešna operacija izazvati eksploziju na gasnoj distributivnoj stanici“ i „pratili su kanadske novinske izveštaje u potrazi za naznakama eksplozije“. „Njujork tajms“ izveštava da nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri nijednu od ovih obaveštajnih podataka, dok je kanadski establišment za bezbednost komunikacija, koji je odgovoran za kanadsko prikupljanje spoljnih obaveštajnih podataka i sajber bezbednost, odbio da komentariše bilo kakve konkretne incidente. Kanadski CBC Njuz i Kenejdian Pres takođe nisu bili u mogućnosti da potvrde tvrdnje, ali su primetili da su dva operatera gasovoda - TC Enerdži i Enbridž - izjavila da njihova infrastruktura nije bila ugrožena bilo kakvim pokušajima hakovanja. Bela kuća, Savet za nacionalnu bezbednost i Odeljenje za unutrašnju bezbednost odbili su da komentarišu tvrdnje o gasovodu, dok je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u ponedeljak sugerisao da su neki od dokumenata u tranši koja je procurila „izrađena”. Grupa osetljivih dokumenata pojavila se na mreži krajem februara i početkom marta na platformi za ćaskanje Diskord, ali prvi izveštaji o curenju su se pojavili tek prošle nedelje. Zapadni mediji su izvestili da je Bajdenova administracija trenutno u „kriznom režimu” i da je Pentagon pokrenuo internu istragu o curenju informacija, za koje kaže da predstavlja „veoma ozbiljan rizik” za Vašington. Međutim, određeni broj zvaničnika, uključujući zemlje saveznice SAD, doveo je u sumnju autentičnost curenja, ukazujući na brojne nedoslednosti i činjenične netačnosti. Ukrajina, koja je uveliko zastupljena u novinama, čak je sugerisala da je curenje informacija ruski trik da izbaci iz koloseka planiranu prolećnu kontraofanzivu Kijeva. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.