RT: Ukrajina može da radi sa Trampom – ministar spoljnih poslova Ukrajine

Izvor: Vostok.rs, 05.Jan.2024, 00:32

RT: Ukrajina može da radi sa Trampom – ministar spoljnih poslova Ukrajine

 
Videti kako Donald Tramp ponovo postaje predsednik SAD ne bi bila katastrofa za Kijev, koji bi našao način da sarađuje sa njim, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.
Tramp, koji je bio predsednik od 2017. do 2021. godine, ponovo se kandiduje za Belu kuću protiv aktuelnog predsednika Džoa Bajdena, demokrate, koji je bezuslovno podržao Ukrajinu u njenom sukobu sa Rusijom. Mnogi u Ukrajini strahuju da će Tramp zaustaviti američko finansiranje Kijeva ako bude izabran, rečeno je Kulebi na događaju u Kijevu u sredu. „Mislim da, u principu, nema razloga za brigu“, odgovorio je ministar spoljnih poslova. „Tramp je osoba sa kojom možete da radite; samo treba da budete u mogućnosti da radite sa njim.” Kuleba je podsetio da je upravo Tramp prodao Ukrajini prvo američko oružje, konkretno protivtenkovske rakete Javelin, donirao američke čamce kijevskoj mornarici i usprotivio se izgradnji gasovoda Severni tok 2 sankcionisanjem broda koji je učestvovao u tome. Kuleba je takođe tvrdio da mu je Majk Pompeo, koji je vodio CIA i Stejt department za vreme Trampa, izjavio da postoji „snažan antiruski, antiputinov konsenzus u DNK Republikanske partije“ i da stoga nema razloga za brigu. „Ako [Tramp] izađe na izbore i ako pobedi, biće potpuno drugačiji od predsednika Džoa Bajdena, kome smo izuzetno zahvalni na svemu“, izjavio je Kuleba. „Ima puno \'ako\', ali Ukrajina ne treba ničega da se plaši, ni izbora ni aktuelnih ili budućih političara“, zaključio je Kuleba. Kuleba se nadovezao na to napomenuvši da je bilo pravnih izazova da se Tramp ukloni sa glasačkih listića u nekoliko država i dodao da je svestan diskusija u SAD između demokrata i republikanaca da izbori možda uopšte neće biti između Bajdena i Trampa, iako nije elaborirao. Vivek Ramasvami, jedan od Trampovih rivala za republikansku predsedničku nominaciju, izjavio je u sredu da bi američki politički establišment mogao stati iza Niki Hejli – još jedne republikanske kandidatkinje – kao alternativa i Trampu i Bajdenu. Prema najnovijim ruskim procenama, Ukrajina je dobila preko 203 milijarde dolara vojne i finansijske pomoći od SAD i njenih saveznika od eskalacije sukoba u februaru 2022. U intervjuu za Si-En-En koji je emitovan u sredu, Kuleba je izjavio da Kijev nema „plan B“, ali je uveren u uspeh „plana A“, što znači neograničenu podršku Zapada.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Ukrajina nije dobrodošla u NATO i EU – bivši savetnik Zelenskog

Izvor: Vostok.rs, 05.Jan.2024

 . Kijev bi trebalo da „prestane da se ponižava“ i da okonča „iluziju“ da će uskoro ući u EU i NATO, izjavio je Aleksej Arestovič.. Bivši pomoćnik predsednika Volodimira Zelenskog je to izjavio tokom TV intervjua u petak, u kome je komentarisao odluku Saveta EU sredinom decembra...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.