RT: Ukrajina nije dobrodošla u NATO i EU – bivši savetnik Zelenskog

Izvor: Vostok.rs, 05.Jan.2024, 23:16

RT: Ukrajina nije dobrodošla u NATO i EU – bivši savetnik Zelenskog

 
Kijev bi trebalo da „prestane da se ponižava“ i da okonča „iluziju“ da će uskoro ući u EU i NATO, izjavio je Aleksej Arestovič.
Bivši pomoćnik predsednika Volodimira Zelenskog je to izjavio tokom TV intervjua u petak, u kome je komentarisao odluku Saveta EU sredinom decembra da počne pregovore o pristupanju Ukrajine bloku. „Koliko god želimo da uđemo u NATO i EU – tamo nismo dobrodošli“, izjavio je on. Arestovič je primetio da je cena „mogućnosti“ da Ukrajina uđe u NATO bila početak „velikog rata sa Rusijom“, dodajući da se isto odnosi i na druge zapadne zemlje. Zapad „nije spreman da plati ovu cenu“, izjavio je on. Cilj Ukrajine da „uđe u veliku uniju” je „neizvodljiv” i jedini izlaz iz ove situacije je da „prestane da se ponižava”, tako da će se pitanja spoljne politike rešavati u Kijevu, „a ne u Briselu, Vašingtonu ili Moskvi”, izjavio je Arestovič. Kijev bi stoga trebalo da „shvati realnost“ i počne da se razvija u sopstvenom pravcu, umesto da sledi „iluziju“ povratka svojih granica iz 1991. i ulaska u EU i NATO, tvrdio je on. On je takođe naveo Azerbejdžan, Izrael i Južnu Koreju kao primere država koje nisu članice ovih saveza i kojima „prilično dobro ide“. Odluku o otvaranju formalnih pregovora o pristupanju Ukrajine EU donelo je 15. decembra 26 od 27 država članica bloka. Mađarski premijer Viktor Orban, koji je bio jedan od glavnih protivnika ulaska Kijeva u blok, izjavio je da njegova zemlja „ne želi da učestvuje u ovoj lošoj odluci“ i napustio je prostoriju kada je glasano. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je u septembru 2022. da ubrzava prijavu svoje zemlje za članstvo u NATO, tvrdeći da „smo de fakto već ušli u NATO“ i da je zahtev upućen „da to bude de jure“. Američki predsednik Džo Bajden je ranije, međutim, odbacio tu ideju, rekavši za Si-En-En u julu 2023. da neprijateljstva između Kijeva i Moskve moraju da se prekinu pre nego što se može razmotriti prijava za pridruživanje bloku. U novembru iste godine Zelenski je priznao da ne zna da li će Ukrajina ući u NATO ili ne.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.