RT: SAD se obavezuju da će podržati i Izrael i Ukrajinu

Izvor: Vostok.rs, 14.Okt.2023, 21:12

RT: SAD se obavezuju da će podržati i Izrael i Ukrajinu

 
SAD su i dalje posvećene pružanju pomoći Ukrajini i Izraelu istovremeno i u stanju su da „projektuju moć“ u više pozorišta istovremeno, izjavio je u petak ministar odbrane Lojd Ostin.
„SAD su najmoćnija zemlja na svetu. I ostajemo u potpunosti u mogućnosti da projektujemo moć, podržavamo naše obaveze i usmeravamo resurse u više pozorišta“, izjavio je šef Pentagona na konferenciji za novinare u Izraelu. „Dakle, mi ćemo stajati uz Izrael kao što stojimo uz Ukrajinu. Sjedinjene Države mogu da hodaju i žvaću žvaku u isto vreme“, dodao je on. Američka vojna pomoć će „brzinom rata stići” u Izrael, izjavio je Lojd. Pomoć uključuje „municiju, kapacitete za protivvazdušnu odbranu i drugu ključnu opremu i resurse“, odnosno rakete za sisteme protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ koje koristi Izrael da se suprotstavi manje sofisticiranim domaćim nevođenim raketama koje koristi Hamas. Iako je Vašington u više navrata davao javna uveravanja da može da podrži i Izrael i Ukrajinu bez davanja prednosti jednoj ili drugoj ili ugrožavanja sopstvene bezbednosti, nekoliko medijskih izveštaja sugerisalo je da bi realnost mogla biti drugačija. Si-En-En je, na primer, izvestio, pozivajući se na više američkih zvaničnika, da je Pentagon ranije koristio neke od svojih zaliha artiljerijskih granata iz Izraela da podrži Ukrajinu. Ukrajina i Izrael trenutno „zahtevaju različito oružje“, ali ako Izrael zaista pokrene kopnenu operaciju velikih razmera protiv Hamasa, biće mu potrebne NATO artiljerijske granate kalibra 155mm, čije su zalihe „rastegnute“ zbog sukoba u Ukrajini, navodi agencija. Eskalacija između Izraela i Hamasa počela je prošle subote, kada je palestinska militantna grupa pokrenula iznenadni napad na južni Izrael, probivši granicu na više tačaka. Izrael je odgovorio masivnim vazdušnim udarima na Gazu, sa stotinama mrtvih civila i hiljadama povređenih na obe strane.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.