RT: SAD koriste Ukrajinu da oslabe EU – bivši francuski predsednik

Izvor: Vostok.rs, 09.Sep.2023, 18:15

RT: SAD koriste Ukrajinu da oslabe EU – bivši francuski predsednik

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi izjasnio se protiv ulaska Ukrajine u EU i NATO, tvrdeći da taj potez neće doneti mir Evropi i da bi narušio nezavisnost kontinenta.
Govoreći u sredu za televiziju Frans 5, Sarkozi je ponovio svoje pozive na kompromis između Moskve i Kijeva, ističući da je sukob već odneo živote oko pola miliona ljudi, od kojih su većina Ukrajinci. „Ali nastavljamo, jer su u Bulevaru Sen Žermen veoma hrabri u smislu slanja mladih Ukrajinaca da umru“, dodao je on, misleći na ulicu koja je stekla reputaciju mesta za žestoke političke debate među francuskim intelektualcima. Osvrćući Rusiju kao „agresora“ u sukobu, Sarkozi je rekao da veruje da pridruživanje Ukrajine NATO-u i EU – što Kijev traži već dugi niz godina – neće dovesti do mira. „Jer ako uvedete Ukrajinu u Evropu, jačate američku Evropu, jer u istočnoevropskim zemljama dominiraju SAD“, dodao je on. Prema rečima Sarkozija, dok Ukrajina u suštini izražava želje Amerike jer se u velikoj meri oslanja na vojnu pomoć Vašingtona, isto ne važi za odnose između Vašingtona i Pariza. „Francuska ima jedinstven glas... i ne poklapa se sa američkim interesima“, izjavio je on. Ponavljajući da želi da Francuska podrži Ukrajinu, Sarkozi je izjavio da veruje da bi Ukrajina na kraju trebalo da dobije bezbednosne garancije od Zapada, ali da mora da ostane neutralna i da nastavi da služi kao „most između slovenskog sveta Rusije i nas“. „Ne možemo da nastavimo da vodimo rat jednostavnim rečima: ’Više oružja, više smrti, više otpora.‘ Kako da se izvučete iz ovoga?“ upitao je. Tvrdio je da sukob u Ukrajini koristi samo Kini, za koju tvrdi da dobija na značaju udvaranjem svojim partnerima u ekonomskoj grupi BRIKS-a, i SAD, koje profitiraju od prodaje oružja i viših cena tečnog prirodnog gasa. Prošle nedelje, Sarkozi je sugerisao da bi svaki kompromis sa Moskvom uključivao priznavanje Krima kao dela Rusije, što je izjava koja je izazvala negodovanje u Kijevu, a Mihail Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, nazvao je predlog „zločinačkim“ i optužio Sarkozija za saučesništvo u organizovanju „genocida i rata“.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.