RT: Rusija procenila ukupnu vrednost zapadne pomoći Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 05.Jan.2024, 15:03

RT: Rusija procenila ukupnu vrednost zapadne pomoći Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je statističke podatke o pomoći koja je Ukrajini isporučena iz inostranstva tokom sukoba sa Rusijom. Prema njegovim podacima, strani podržavaoci Kijeva zajedno su potrošili više od 203 milijarde dolara na pomoć vladi predsednika Volodimira Zelenskog.
Oko 54 zemlje pružaju pomoć ukrajinskim snagama tokom borbi sa Rusijom, saopštilo je ministarstvo u četvrtak. Za potrebe Kijeva radi više od 500 svemirskih letelica SAD i NATO. To uključuje 70 vojnih satelita za nadzor, dok su ostali komercijalni, ali dvostruke upotrebe, navodi ministarstvo u objavi na Telegramu. Prema podacima, ukrajinske trupe se takođe oslanjaju na više od 20.000 Starlink terminala SpejsIksa Ilona Maska. Kijevu je isporučeno više od 1.600 jedinica raketne i artiljerijske opreme, preko 200 sistema PVO, oko 5.220 tenkova i oklopnih vozila i više od 23.000 dronova, saopštilo je ministarstvo. Procene ruske vojske takođe tvrde da je preko 13.500 stranih plaćenika došlo u Ukrajinu da se bori za Kijev. Među njima je bilo oko 8.500 Evropljana i preko 2.700 iz Severne i Južne Amerike, dok su ostali došli iz Azije i Afrike, dodaje se. Zvaničnici su procenili da je ubijeno ukupno 5.900 plaćenika, dok je preko 5.600 pobeglo sa bojnog polja. Prema Moskvi, broj stranaca u redovima ukrajinske vojske trenutno iznosi preko 1.900. Krajem novembra, Zelenski je najavio da će Ukrajina preći sa napada na izgradnju utvrđenja, priznajući da je kontraofanziva, koja je počela početkom juna i koja je imala za cilj da preseče ruski kopneni most ka Krimu, završena bez uspeha. Moskva procenjuje da je Kijev izgubio preko 125.000 vojnika i 16.000 komada teške opreme, uključujući dosta hardvera koji je isporučio Zapad, u svojim neuspelim pokušajima napredovanja. Od tada su predsednik Vladimir Putin i njegov ministar odbrane Sergej Šojgu izjavili da ruske snage drže inicijativu u sukobu. Prošlog meseca, Ministarstvo odbrane potvrdilo je potpuno zauzimanje Marinke, ključnog ukrajinskog uporišta u ruskoj Donjeckoj Narodnoj Republici. U međuvremenu, priliv strane vojne pomoći Kijevu značajno se smanjio poslednjih meseci. U SAD, republikanski poslanici se opiru pokušajima Bajdenove administracije da progura još 60 milijardi dolara pomoći Kijevu, dok je Mađarska stavila veto na planirani četvorogodišnji paket pomoći EU od 50 milijardi evra (55 milijardi dolara) za Ukrajinu. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je za Si-En-En u sredu da vlasti u Kijevu „nemaju plan B“ ako američka sredstva ne stignu na vreme. Moskva je više puta upozoravala da isporuke oružja Kijevu od strane SAD, EU i njihovih saveznika je neće sprečiti da ostvari ciljeve svoje vojne operacije i da će samo povećati rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a. Prema ruskim zvaničnicima, obezbeđivanje naoružanja, razmena obaveštajnih podataka i obuka ukrajinskih trupa znači da su zapadne nacije već postale de fakto strane u sukobu.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.