RT: Rusija na teritoriju naše zemlje gleda kao na uporište za zauzimanje drugih evropskih država, kaže Zelenski

Izvor: Vostok.rs, 05.Jul.2022, 17:15

RT: Rusija na teritoriju naše zemlje gleda kao na uporište za zauzimanje drugih evropskih država, kaže Zelenski

Rusija bi mogla da iskoristi Ukrajinu kao polaznu tačku za napade na druge evropske države, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. On je zatražio od Zapada bezbednosne garancije koje bi Ukrajina mogla da uživa dok nije članica vojnog bloka NATO-a predvođenog SAD-om. „Potreban nam je sistem bezbednosnih garancija, koji bi bio efikasan čak i kada nismo deo alijanse“, rekao je Zelenski na okruglom stolu u organizaciji "Ekonomista".   (function() { VK.Widgets.Post(\"vk_post_215467410_32740\", 215467410, 32740, \'n4nmTLBap9yCHMuUpa-I2BEyH763\'); }()); „Rusija na teritoriju naše zemlje gleda kao na uporište za zauzimanje drugih evropskih država, što znači da je osiguranje bezbednosti Ukrajine osiguranje dugoročne bezbednosti za celu Evropu.“ On je ustvrdio da su „sive zone“ u evropskoj bezbednosti omogućile Rusiji da pošalje trupe u Ukrajinu. Zelenski je pomenuo Budimpeštanski memorandum, sporazum iz 1994. prema kojem je Ukrajina predala svoj nuklearni arsenal iz sovjetske ere u zamenu za obećanja SAD-a, Britanije i Rusije da će „pružiti pomoć“ Ukrajini u slučaju sukoba. Zelenski je rekao da su garancije date Budimpeštanskim memorandumom i slična „uveravanja“ sada „uništene“. Rusija je više puta naglasila da širenje NATO-a podriva evropsku bezbednost. Predsednik Vladimir Putin naveo je pokušaje bloka da uspostavi „uporište“ u Ukrajini kao jedan od razloga za vojnu akciju u zemlji. Moskva je krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba u Donbasu i zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili  su osmišljeni da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani. Rusija sada zahteva da Kijev prizna ruski suverenitet nad Krimom i Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, te da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Takođe, Rusija je saopštila da je cilj operacije zaštita stanovništva, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.
Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.