RT: Podrška Ukrajini je „teška i bolna“ – UK

Izvor: Vostok.rs, 01.Okt.2023, 11:46

RT: Podrška Ukrajini je „teška i bolna“ – UK

 
Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli priznao je da je podrška Ukrajini „teška i bolna“. Međutim, upozorio je londonske NATO saveznike da se ne pokolebaju tvrdnjom da će sadašnje okretanje leđa Kijevu izazvati veće probleme u budućnosti.
U intervjuu za medijsku kuću Haus u subotu, od Kleverlija je zatraženo da prokomentariše „rastuće antiukrajinsko raspoloženje“ u nekim zapadnim zemljama. On je priznao da je pomoć Kijevu bila „teška i da je to bolno“, a da je sukob generalno „izvršavao pritisak na zemlje širom sveta“. Međutim, ministar spoljnih poslova je insistirao da „ako ne ostanemo pri našoj podršci Ukrajini, ako pošaljemo signal da agresori mogu da napreduju, onda će se svi problemi sa kojima se trenutno suočavamo samo pogoršati“. On je pozvao zapadne saveznike da se pozabave umorom, koji je postao „velika stvar“. Komentarišući ponovljena obećanja bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da će prekinuti neprijateljstva između Ukrajine i Rusije u roku od 24 sata, Kleverli je izjavio da je republikanac „učinio neke veoma iznenađujuće i pozitivne stvari u vezi sa međunarodnim odnosima“ tokom svog prvog mandata u Beloj kući. Britanski ministar je posebno pomenuo Abrahamov sporazum, koji je otvorio put za normalizaciju odnosa između Izraela i arapskih naroda. Pametno je dodao da, iako bi bio oduševljen ako bi Tramp uspeo da brzo obezbedi pravedan mir, to nije nešto na šta London računa. U televizijskom intervjuu u petak, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov požalio se da zapadne pristalice zemlje nisu jasno dale do znanja da li će stajati uz Kijev dok ne pobedi u sukobu ili samo na određeno vreme. „Niko nam ne može jasno odgovoriti šta znači naša pobeda“, izjavio je on. Ranije je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko priznao da je broj nacija koje su spremne da daju novac Kijevu „sve manji i manji“. Moskva je više puta optuživala SAD i njihove saveznike, koji su potrošili milijarde dolara podržavajući Kijev, da koriste sukob za vođenje „proksi rata“ protiv Rusije. Govoreći u sredu, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je obaveštajne agencije SAD i Velike Britanije da pomažu u koordinaciji najnovijeg ukrajinskog napada na Sevastopolj na Krimu, koji je bio usmeren na sedište ruske Crnomorske flote. Britanski mediji su takođe izvestili da je Kijev u napadu koristio projektile Storm Šedou koje je isporučila Velika Britanija. Rusija je ranije tvrdila da je oružje koje je obezbedio Zapad, uključujući ono koje je donirala Britanija, raspoređeno u ukrajinskim udarima na rusku teritoriju. Moskva je više puta upozoravala zemlje članice NATO-a da se vojni blok predvođen SAD opasno približava direktnom mešanju u sukob.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.