RT: „Nije trebalo da idemo u Ukrajinu“ – Bajden

Izvor: Vostok.rs, 11.Mar.2024, 01:04

RT: „Nije trebalo da idemo u Ukrajinu“ – Bajden

Američki predsednik Džo Bajden napravio je još jedan gaf u javnoj evidenciji. U intervjuu za Em-Es-En-Bi-Si u subotu, Bajden je izjavio da je Vašington napravio grešku ulaskom u Ukrajinu, a zapravo je mislio na američke invazije na Irak i Avganistan.
Bajden je hteo da kritikuje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, koji ignorisanjem civilnih žrtava tokom vojne operacije u Gazi „više povređuje Izrael nego što pomaže Izraelu“. Američki lider je podsetio kako je tokom posete Izraelu na početku sukoba upozorio Netanjahua da ne pravi „grešku“ koju su SAD napravile posle 11. septembra. „Amerika je napravila grešku. Išli smo na Osamu bin Ladena dok ga nismo uhvatili, ali nije trebalo da idemo u Ukrajinu…”, izjavio je 81-godišnjak. Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Gaze, od 7. oktobra je ubijeno 31.045 ljudi, a ranjeno 72.654, od kada su IOS započele napade na palestinsku enklavu kao odgovor na upad Hamasa u Izrael, u kojem je, kako se procenjuje, 1.200 ljudi izgubilo živote, a preko 200 je zarobljeno. Predsednik se brzo ispravio, rekavši: „Nije trebalo da ulazimo u celu stvar u Iraku i Avganistanu. Te vojne kampanje SAD su \'prouzrokovale više problema nego što su izlečile\'“, dodao je on. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova unela je u tu temu sarkazam, sugerišući da se Moskva zapravo ne slaže sa objavljivanjem u medijima da je Bajden jednostavno pomešao Ukrajinu sa Irakom i Avganistanom. „Nije pomešao. Ne može više da zadrži za sebe ono što svi razumeju – SAD su se na najkrvaviji način osramotile celim ukrajinskim projektom“, napisala je ona na Telegramu u nedelju. Nakon što su prošle godine odbile ukrajinsku kontraofanzivu, ruske snage stalno poboljšavaju položaje na liniji fronta, zauzevši strateško uporište Advejevku u ruskoj Narodnoj Republici Donjeck prošlog meseca i nekoliko drugih naselja. Vašington je bio glavni pobornik Ukrajine od eskalacije oružanog sukoba u februaru 2022. nakon dugo tinjajućih sukoba između Moskve i Kijeva i obezbedio je preko 111 milijardi dolara vojne i finansijske pomoći. Međutim, poslednjih meseci američka pomoć se drastično smanjila dok se Bajdenova administracija bori da savlada otpor republikanaca njenim naporima da progura još 60 milijardi dolara za Ukrajinu. Nije prvi put da Bajden zbunjuje zemlje i mesta. U junu je rekao da „Putin gubi rat u Iraku“. U novijoj grešci, on je pre nedelju dana rekao da su SAD i partneri razgovarali o „ispuštanju hrane i zaliha iz vazduha u Ukrajinu“, dok je zapravo mislio na predloženo ispuštanje u Gazu.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.