Bajden izgubio živce: Taj donosi više štete nego koristi

Izvor: B92, 10.Mar.2024, 11:09

Bajden izgubio živce: "Taj donosi više štete nego koristi"

Američki predsednik Džo Bajden ocenio je da pristup Benjamina Netanijahua ratu u Gazi "više šteti nego što pomaže Izraelu".

On je to u izjavio u intervjuu koji je juče emitovan.

Netanjahu "ima pravo da brani Izrael, pravo da nastavi da progoni Hamas", rekao je Bajden, ali je dodao da "mora obratiti više pažnje na nevine živote koji su izgubljeni kao rezultat preduzetih akcija".

"Po mom mišljenju, on donosi više štete nego koristi Izraelu... to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je suprotno od onoga za šta se Izrael zalaže. I mislim da je to velika greška", rekao je on u intervjuu za MSNBC.

On je dodao da Izrael gubi podršku u celom svetu.

Bajden i njegovi saradnici snažno podstiču Netanijahua da ne kreće u veliku ofanzivu na Rafu dok Izrael ne razvije plan za masovnu evakuaciju civila iz poslednjeg pojasa Gaze koji još nisu izvršile invaziju kopnenih snaga.

"Postoje i drugi načini da se izborimo, da dođemo do, da se nosimo sa... traumom koju je prouzrokovao Hamas", rekao je Bajden.

Uz rastuću humanitarnu krizu u Gazi i pritisak levog krila u Bajdenovoj Demokratskoj stranci, američki predsednik je protivrečio onome što smatra „crvenom linijom“ u izraelskoj ofanzivi u Gazi.

Što se tiče potencijalne izraelske invazije na Rafu, gde sada živi 1,5 miliona od 2,4 miliona stanovnika te teritorije, Bajden je neodređen.

"To je crvena linija", rekao je 81-godišnji demokrata i odmah dodao: "Nikada neću napustiti Izrael. Odbrana Izraela ostaje ključna".

"Ne postoji crvena linija (gde) želim da odsečem svo oružje kako ne bi imali Gvozdenu kupolu (sistem protivvazdušne odbrane) da ih zaštiti.

Zatim je još jednom rekao da su u stvari "crvene linije... Ne možete imati još 30.000 mrtvih Palestinaca".

Nakon Bajdenovog obraćanja o stanju nacije u četvrtak, čulo se da je rekao da Netanjahu mora doći ispred Isusa, američka fraza koja označava dramatičnu spoznaju da se promena mora napraviti.

Uprkos Bajdenovoj promeni tona, njegova administracija je odbacila pozive aktivista da ograniče milijarde dolara vojne pomoći koju Sjedinjene Države šalju Izraelu.

Gaza se suočila sa nemilosrdnim izraelskim bombardovanjem otkako je Hamas napao Izrael 7. oktobra, ubivši 1.160 ljudi, većinom civila, prema zvaničnim podacima.

Hamas je zarobio oko 250 talaca, od kojih je 99, prema Izraelu, još uvek živo u Gazi.

Izraelska osvetnička operacija u Gazi koju kontroliše Hamas ubila je više od 30.800 ljudi, uglavnom žena i dece, saopštilo je ministarstvo zdravlja te teritorije.

"Želim da vidim prekid vatre, počevši od velike, velike razmene zatvorenika, u periodu od šest nedelja. Idemo u Ramazan, ništa ne bi trebalo da se desi i trebalo bi da nastavimo da gradimo na tom prekidu vatre", rekao je Bajden u intervjuu .

Bajden je izbegao da odgovori na pitanje o mogućnosti još jednog putovanja u Izrael, koji je posetio u oktobru ubrzo nakon smrtonosnog napada Hamasa, kada se obratio poslanicima.

Upitan da li je to nešto što bi ponovo uradio, Bajden je rekao da hoće, ali je odbio da kaže da li je bio pozvan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"VIŠE ŠTETI IZRAELU NEGO ŠTO MU POMAŽE " Bajden žestoko kritikovao Netanjahua: Treba da obrati pažnju na stradanje civila u Gazi

Izvor: Blic, 10.Mar.2024

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu trebalo bi da obrati više pažnje na bezbednost civila u Pojasu Gaze koji su žrtve neprijateljstava, rekao je američki predsednik Džo Bajden.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.