[RAT U UKRAJINI] Velika pomoć EU Ukrajini u artiljerijskoj municiji, prvi borbeni avioni saveznika popunjavaju jedinice ukrajinskog ratnog vazduhopovstva

Izvor: TangoSix.rs, 24.Mar.2023, 12:00

[RAT U UKRAJINI] Velika pomoć EU Ukrajini u artiljerijskoj municiji, prvi borbeni avioni saveznika popunjavaju jedinice ukrajinskog ratnog vazduhopovstva

Početak je 14. meseca rata u Ukrajini, rata koji se trenutno smatra ‘‘ratom iscrpljivanja‘‘. Zvanični i nezvanični izveštaji sa terena govore da je tempo borbi trenutno i dalje u opadanju, čak i u, i oko grada Bahmuta u Donjeckoj oblasti, gde su u proteklih par meseci bile najžešće borbe. Na zapadu pretpostavljaju da se to događa jer ruska strana namerava da na drugim linijma fronta pokrene ofanzive koje bi dodatno olakšale zauzimanje, ne samo Bahmuta, već i nekih drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Rusima važnih mesta.
Jedno od njih je Avdejevka gde je primetno pojačano ofanzivno dejstvo ruskih snaga. Prema zapadnim procenama, u cilju odvlačenja ukrajinskih oružanih snaga pre svega iz rejona Bahmuta, a britanska obaveštajna služba je čak objavila da ukrajinskoj vojsci u tom gradu preti okruženje, što se sa ruske strane demantuje. Istovremeno, postoje takođe nezvanične ruske tvrdnje da zajedničke ruske snage drže pod kontrolom 60-70 posto Bahmuta, ali iz vrha paravojne organizacije ‘‘Vagner‘‘ upozoravaju da su Ukrajinci za kontraofanzivu i deblokadu grada pripremile 80.000 vojnika, 280 tenkova, više od 1.000 oklopnih vozila, do 300 vučnih artiljerijskih oruđa i 93 samohodnih višecevnih lansera raketa.
Dejstvo ukrajinskih snaga francuskom samohodnom haubicom CAESAR kalibra 155 mm. Generalni sekterat NATO Jens Stoltenberg izneo je pre par dana nove podatke o tome koliko se približno dnevno troši artiljerijskih garanata (ne precizirajuži kalibar), za Ukrajince je naveo 4.000 do 7.000 granata, za Ruse do 20.000. Konstatovao je i da takva potrošnja i potrebe prevazilazi mogućnosti godišnje proizvodnje granata na zapadu. Kako bi se Ukrajincima pomoglo, 17 zemalja EU je uz Norvešku donelo odluku da se krene u zajedničku nabavku milion granata kalibra 155 mm vrednih preko dve milijarde evra koje bi Ukrajini bile poslate u roku od godinu dana. Od tog broja za 1,104 milijarde bi se nabavila municija iz postojećih skladišta, dok bi milijardu evra bilo potrošeno na nove granate.
Ukrajinska vojska izvršila je tokom noći 21. marta napad bespilotnim letelicama na ciljeve oko mesta Džankoj na Krimu. Prema ruskim nezvaničnim izvorima u napadu je korišćeno 6 letelica tipa Mugin 5 Pro, dve su navodno oborene sistemima PVO Pancir, dve su pale oko civilnih objekata, dok su dve pogodile administrativne zgrade železničke stanice. Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da je pogođena železnička kompozicija u kojoj su se nalazile krstareće rakete Kalibr, to potkrepljuju na društvenim mrežama objavljenim video snimkom lokalnih meštana. Međutim, na tom snimku se ne vide sekundarne eksplozije koje bi se sigurno dogodile nakon pogotka raketa sa bojevom glavom, što postavlja pitanje da li je napad zaista bio uspešan?
Rano ujutru 22. marta Ukrajinci su pokušali da besposadnim čamcima sa eksplozivom napadnu luku u Sevastopolju gde su usidreni brodovi ruske Crnomorske flote. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je napad izvršen sa tri čamca i da su svi uništeni, kao i da samim tim nije došlo do oštećenja tehnike niti do ljudskih žrtava.
Oslonac ruske lovačke avijacije u ratu u Ukrajini je Su-35S koji se u velikoj meri koristi i za suzbijanje ukrajinske PVO. Na kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije održanom pre dva dana, ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je neke interesantne podatke u vezi sa delovanjem ruske vojne avijacije u ratu u Ukrajini. Šojgu je izneo podatak da su Vazdušno-kosmičke snage od početka rata izvele više od 140 hiljada borbenih letova i da su uništili preko 20 hiljada neprijateljskih ciljeva. Osim toga tu su i informacije da je u tome učestvovalo do 90 procenata posada taktičke i armijske avijacije, 60 posto posada strateške avijacije i 85 procenata ljudstva koje upravlja besposadnim sistemima.
Od ostalih informacija vezanih za vojnu avijaciju treba još istaći da je slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ juče izjavio da su prva 4 lovačka aviona MiG-29 koja su povučena iz ratnog vazduhoplovstva Slovačke, predata Ukrajini. Slovačka bi kao nadoknadu za vazduhoplovnu opremu doniranu Ukrajini, a predala je skoro sve što ima od borbeno vrednih sistema, počevši od kompletne operativne flote lovaca MiG-29 (pa i više od toga, operativna flota se formalno sastojala od 11 aviona, Slovačka Ukrajini predaje 13), preko sistema PVO S-300 i dela sistema 2K12 Kub (pominju se dva “sistema“, to može značiti, na primer, dve baterije ili diviziona), trebala kao kompenzaciju da dobije 12 američkih borbenih helikoptera AH-1Z sa raketama Hellfire II (spominje se čak 500 raketa) što, prema zvaničnim informacijama vredi milijardu dolara. Od toga bi američka donacija bila oko 660 miliona dolara, Slovačka bi ostatak od 340 miliona platila u periodu od 3-4 godine, što slovačka vlada međutim tek treba da odobri. Međutim, Slovačka će od evropskih saveznika zauzvrat dobiti finanisjku pomoć od 200 miliona evra za avione koje je donirala i 50 miliona evra za sisteme PVO Kub koje je predala Ukrajini.
The post [RAT U UKRAJINI] Velika pomoć EU Ukrajini u artiljerijskoj municiji, prvi borbeni avioni saveznika popunjavaju jedinice ukrajinskog ratnog vazduhopovstva appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.