[RAT U UKRAJINI] Kontraofanziva Ukrajinaca u punom jeku, napadi na ruske vazduhoplovne baze, da li je ruski Mi-28 postigao svoju prvu vazdušnu pobedu?

Izvor: TangoSix.rs, 01.Sep.2023, 07:56

[RAT U UKRAJINI] Kontraofanziva Ukrajinaca u punom jeku, napadi na ruske vazduhoplovne baze, da li je ruski Mi-28 postigao svoju prvu vazdušnu pobedu?

U proteklih deset dana Ukrajinci su pojačali svoja ofanzivna dejstva, pre svega u Zaporoškoj oblasti, gde je ostvaren i nešto veći napredak. Prema zvaničnim ukrajinskim, i nezvaničnim ruskim navodima, prva linija ruske odbrane u rejonu sela Rabotine je probijena, i Ukrajinci sada nastupaju ka jugu i istoku od tog mesta.
Napredovanje Rusa u Harkovskoj oblasti, blizu grada Kupjanska, je navodno zaustavljeno, a ukrajinske oružane snage su imale i manjih prodora jugozapadno od Bahmuta u >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Donjeckoj oblasti. Istovremeno, Ukrajinci sve više masovno napadaju teritoriju Rusije besposadnim letelicama sa bojevim glavama za jednokratnu upotrebu a dejstvuje se pre svega po ruskim oblastima severno od rusko-ukrajinske granice.

 
Paralelno traju i napadi na Krim, kako dronovima, tako i krstarećim raketama, ali i diverzantskim grupama. Rusko ministarstvo odbrane je u svojim izveštajima da je nekoliko ukrajinskih brzih čamaca uništeno, kako topovima borbenih aviona Su-30, tako i avio-bombama koje su odbacivane sa bombardera Su-24 i višenamenskih borbenih aviona MiG-29K.
Sveži satelitski snimak ruske vazduhoplovne baze Kursk-Halino na kome se ne vidi uspešan rezultat dejstva ukrajinskih dronova-samoubica. Ukrajinci tvrde da su australijskim ‘‘kartonskim‘‘ dronovima Corvo Precision Payload Delivery System (PPDS) 27. avgusta uspešno napali vazduhoplovnu bazu Kursk-Halino i pritom uništili 4 borbena aviona Su-30, jedan MiG-29, kao i sisteme PVO S-300 i Pancir. Međutim, na društvenoj mreži Tviter su posle dva dana objavljene, navodne, fotografije satelitskih snimaka ruske baze na kojoj se ne vide nikakve uništene ili oštećene letelice.

 
Satelitski snimak baze Kresti-Pskov na kome se vide dva oštećena ruska transportera Il-76.
Dokaz o uništenju dva teška transportera Il-76 VKS Rusije. U noći između 29-30. avgusta besposadnim letelicama napadnuta je i vazduhoplovna baza Kresti-Pskovk u Pskovskoj oblasti, koja se nalazi na samo 35 km od granice sa Estonijom, a čak 650-700 km od granice sa Ukrajinom. Objavljeni su video snimci ruskih vojnih transportera Il-76 koji su pogođeni i koji gore, različiti izvori navode da je pogođeno 4-6 aviona, i da su dva uništena. Takođe su vrlo brzo objavljeni i satelitski snimci na kojima se vide dva oštećena aviona. Najnoviji snimci sa satelita dokazuju uništenje dva aviona Navodno je aerodrom bio napadnut sa 21 dronom-samoubicom.
Fighterbomber:
Сегодня ночью произошло ещё одно не рядовое событие в мире боевой авиации России.
Ми-28 с помощью толкового ПАНа навели на вражеский беспилотник и тот его непринуждённо жахнул из пушки. Ну не то чтобы непринуждённо, но с 5й очереди попал.
https://t.co/IgD3Qpzyvs pic.twitter.com/qgwZZC2nM8
— Alisa_Vasilisa (@Alisa_Vasilisa_) August 30, 2023

Ruski Telegram kanali preneli su 30. avgusta da je iznad Orlovske oblasti, prilikom masovnog napada dronovima, posada jednog ruskog borbenog helikoptera Mi-28 uspela da obori jednu od ukrajinskih BPL. Nezvanično, dron je otkriven radarom, praćen termovizijom, a oboren topom. Objavljen je i video snimak očevidaca na kome se vidi pogađanje letelice, kao i svetleće granate koje su ga pogodile iz vazduha, ali se ne vidi da je u pitanju bio helikopter.
Ostaci srušenog ukrajinskog L-39. Ukrajinske vazduhoplovne snage imale su u proteklih nedelju dana dve katastrofe (nije nemoguće i da su u pitanju borbeni gubici). Prva se dogodila 25. avgusta kada su se u blizini aerodroma Ozernoe, Žitomirska oblast, kako je zvanično saopšteno pri izvršavanju borbenog zadatka, sudarila dva školsko-borbena aviona L-39, a sva tri pilota su poginula. Jedan od njih je i pilot kapetan Andrej Piljšikov, na društvenim mrežama poznat kao „Juice“ koji je inače leteo na lovcu MiG-29 i bio pripadnik 40. brigade taktičke avijacije.
Druga katastrofa dogodila se u rejonu grada Kramatorska, u Donjeckoj oblasti. Ukrajinski mediji prenose da su se 29. avgusta navodno sudarila dva ukrajinska helikoptera Mi-8, i da je svih 6 članova posade koji su bili pripadnici 18. samostalne brigade armijske avijacije, poginulo. Ukrajinski vojni zvaničnici saopštili su da je do suadara helikoptera došlo prilikom izbegavanja da ih pronađe i po njima dejstvuje ruski lovac Su-35.
Predsednički paket vojne pomoći SAD Ukrajini, 45. po redu, vredan 250 miliona dolara uključuje rakete vazduh-vazduh AIM-9M Sidewinder (verovatno za raketne sisteme PVO NASAMS), dodatne rakete GMLRS za sisteme raketne artiljerije HIMARS, artiljerijske granate 105 i 155 mm, protivoklopne sisteme među kojima su i TOW i Javelin, vazduhoplovna nevođena raketna zrna Hydra 70 kalibra 70 mm, tri miliona komada različite streljačke municije, oklopna medicinska vozila, sredstva za razminiranje, rezervni delovi i druga oprema.
The post [RAT U UKRAJINI] Kontraofanziva Ukrajinaca u punom jeku, napadi na ruske vazduhoplovne baze, da li je ruski Mi-28 postigao svoju prvu vazdušnu pobedu? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.