Porošenko: Ukrajinska crkva će biti nezavisna

Izvor: B92, 29.Nov.2018, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko: Ukrajinska crkva će biti nezavisna

Kijev -- Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da je Vaseljenska patrijaršija odobrila ukaz o davanju nezavisnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi od RPC.

Porošenko je u televizijskom obraćanju rekao da je ukrajinska crkva dobila punu nezavisnost.

Ukrajinske parohije će se sada okupiti da bi se formalno dogovorile o strukturi nove crkve.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajinska crkva je vekovima formalno bila potčinjena Ruskoj pravoslavnoj crkvi (RPC), a Porošenko, koji će se sledeće godine boriti za novi mandat, postavio je nezavisnost crkve za jedan od svojih većih ciljeva. Ruska vlada i RPC se tome snažno protive.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej koji se medju pravoslavnim crkvenim poglavarima smatra "prvim medju jednakima", napravio je ranije ove godine prvi veliki korak ka davanju nezavisnosti ukrajinskoj crkvi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.