AP: Nezavisnost crkve doneće popularnost Porošenku

Izvor: B92, 30.Nov.2018, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: Nezavisnost crkve doneće popularnost Porošenku

Kijev -- Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je Vaseljenska patrijaršija odobrila dekret kojim se garantuje autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve.

Agencija AP navodi da će ovaj potez Porošenku doneti veliki porast u popularnosti.

Porošenko je naveo da će se pravoslavne zajednice sastati na datum koji će odrediti patrijarh Vaseljenski Vartolomej, kako bi zvanično formirali novu crkvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Istorijska odluka je doneta da se uspostavi autokefalna Ukrajinska pravoslavna crkva.

Tekst koji će crkvi dati nezavisnost je odobren", rekao je Porošenko.

Agencija navodi da je Porošenko nezavisnu crkvu načinio jednim od glavnih slogana u svojoj "još nenajavljenoj" predsedničkoj kampanji.

Predsednički izbori u Ukrajini zakazani su za mart 2019. godine, a agencija podseća da se, sudeći prema poslednjim anketama, Porošenko po popularnosti nalazi iza bivše premijerke Julije Timošenko.

Već vekovima, Ukrajinska pravoslavna crkva je pod kontrolom Ruske pravoslanve crkve, navodi AP, dodajući da će ova odluka dovesti do raskola i znatno umanjiti moć Moskovskog patrijarhata.

Ruska pravoslavna crkva i ruske vlasti se jako protive osnivanju autokefalne crkve u Ukrajini i upozorili su ukrajinske vlasti da odustanu od osnivanja autokefalne crkve.

Ruska crkva prekinula je sve odnose sa Vartolomejom, kao vid protesta protiv nezavisne crkve u Ukrajini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AP: Nezavisnost crkve doneće popularnost Porošenku

Izvor: Blic, 30.Nov.2018

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je danas da je Vaseljenska patrijaršija odobrila dekret kojim se garantuje autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, prenosi agencija AP, dodajući da će ovaj potez Porošenku doneti veliki porast u popularnosti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.