Pooštrava se kontrola tranzita ukrajinskog žita

Izvor: B92, 09.Apr.2023, 11:14

Pooštrava se kontrola tranzita ukrajinskog žita

Mađarska je odlučila da pooštri kontrolu tranzita žita iz Ukrajine preko svoje teritorije kako bi se uverila da ono stiže zaista na predviđeno odredište.

To je izjavio ministar poljoprivrede te zemlje Ištvan Nađ.

On je predložio da se u EU uvedu carine i ograničenje količine ukrajinskog žita.

Ove mere, kako je naglasio, su neophodne da bi se zaštitili interesi evropskih poljoprivrednika koji trpe gubitke zbog toga što na lokalna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tržišta stiže ukrajinsko žito po damping cenama.

Krajem marta Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske apelovalo je na vladu da finansijski podrži poljoprivrednike, pogođene prilivom ukrajinskog žita u republiku, podseća Sputnjik.

Premijer Mateuš Moravjecki rekao je tada da će to pitanje pokrenuti i u Briselu.

"To žito, u skladu sa obećanjima Evropske komisije, trebalo bi da putuje u Afriku i na Bliski istok, ali tehnički nedostaci i izostanak reakcije doveli su do toga da nešto od ovog žita, kao i drugih poljoprivrednih proizvoda, ostanu u zemlji, zbog čega se snižavaju cene (lokalnim) farmerima“, rekao je on.

Bugarski proizvođači žita ponovo su izašli na ulice protestujući protiv uredbe EU koja dozvoljava bescarinski uvoz ukrajinskih proizvoda. Demonstranti su blokirali saobraćaj na dva prelaza na granici sa Rumunijom.

Poljski farmeri su zapretili da će blokirati puteve jer se ništa nije promenilo po pitanju nekontrolisanog uvoza žita, a protesti su organizovani prethodnih dana i u Rumuniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.