Ponovo prekršeno primirje u Ukrajini, Donjeck pod granatama

Izvor: Politika, 07.Sep.2014, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo prekršeno primirje u Ukrajini, Donjeck pod granatama

DONJECK – Severno od Donjecka, najvećeg grada na istoku Ukrajine, jutros se čuje artiljerijska paljba, može se videti i veliki crni oblak dima, prenosi Rojters navode svedoka.

To predstavlja novo kršenje prekida vatre između ukrajinskih i proruskih snaga, koji je na snazi tek 40 sati, a već je jednom prekršen kasno sinoć, kad se artiljerijska vatra čula i u Marijupolju, gradu sa oko pola miliona stanovnika na Azovskom moru nedaleko od granice sa Rusijom.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << navodi Rojters, granate koje danas padaju na Donjeck stižu sa područja u blizini aerodroma, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, iako je sam grad u rukama proruskih snaga.

Pripadnici proruskih snaga su izveštaču britanske agencije rekli da je aerodrom sada prazan i da se vode borbe za kontrolu nad obližnjom vojnom bazom.

Sinoć je u Marijupolju došlo do prvog ozbiljnog kršenja primirja, kojeg su 5. septembra u Minsku potpisali predstavnici Ukrajine i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Izveštač Rojtersa video je industrijsku halu, kamion i benzinsku stanicu u plamenu u području u granicama Marijupolja, ali nema navoda o evenutalnim ljudskim žrtvama.

OEBS: Specijalni status za Donjecku i Lugansku oblast

BEČ – Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je danas objavila plan u 12 tačaka za primenu primirja na istoku Ukrajine, potpisan 5. septembra u Minsku, koji predviđa specijalni status za Donjecku i Lugansku oblast.

Dokument pod naslovom „Protokol o rezultatima konsultacija trilateralne kontakt grupe”, kojeg su 5. septembra u Minsku potpisali predstavnici Ukrajine i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, sadrži mere koje treba da budu preduzete kako bi prekid vatre na istoku Ukrajine ostao na snazi, prenosi „Raša tudej”.

„Da se decentralizuje vlast, između ostalog time što će Ukrajina usvojiti zakon o privremenoj proceduri za lokalne vlasti u delovima Donjecke i Luganske oblasti (zakon o specijalnom statusu)”, glasti jedna odredba iz Protokola.

Druga odredba predviđa održavanje „prevremenih lokalnih izbora”, u skladu sa priznanjem specijalnog statusa Donjecke i Luganske oblasti.

Zvanični Kijev mora da nastavi sa „inkluzivnim svenacionalnim dijalogom”, navodi se u Protokolu, koji je OEBS objavio jutros, zasad samo na ruskom.

Plan u 12 tačaka takođe predviđa amnestiju za proruske snage u Donbasu. „Da se usvoji zakon koji zabranjuje krivično gonjenje ili kažnjavanje osoba u vezi sa događajima u pojedinim delovima Donjecke i Luganske oblasti”, propisuje jedna od odredbi.

Istovremeno, iz Ukrajine „treba da budu povučene sve nelegalne vojne formacije, vojna oprema, kao i militanti i plaćenici”.

Neke od preostalih odredbi predviđaju da međunarodni posmatrači OEBS prate primenu prekida vatre u Ukrajini i na ukrajinsko-ruskoj granici, oslobađanje svih ratnih zarobljenika i otvaranje humanitarnih koridora.

Pored toga, na granici Ukrajine i Rusije će uz pomoć OEBS-a biti uspostavljena „bezbednosna zona”, navodi se u dokumentu, koji takođe poziva na primenu mera za poboljšanje loše humanitarne situacije na istoku Ukrajine, kao i na usvajanje plana za ekonomski razvoj Donbasa.

Tanjug

objavljeno: 07.09.2014.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.