Izvor: RTS, 07.Dec.2021, 17:39

Počeo razgovor Putina i Bajdena video-linkom, Ukrajina vruća tema

Ruski predsednik Vladimir Putin počeo je razgovor video-linkom sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o odnosima dve zemlje. Uoči razgovora, Bajden je rekao da će Putinu preneti zabrinutost o mogućoj invaziji Rusije na Ukrajinu dok je Putin nezadovoljan širenjem NATO alijanse na istok i vojnim manevrima na granici sa Rusijom.
Zvaničnici SAD su upozorili da bi Moskva mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti sankcionisana najtežim ekonomskim sankcijama ako napadne Ukrajinu. Kako prenosi Rojters, neimenovani zvaničnici su rekli da bi eventualne sankcije pogodile najveće ruske banke i sposobnost Moskve da konvertuje rublje u dolare i druge valute.

To bi trebalo da odvrati Rusiju od gomilanja vojnika na granici sa Ukrajinom i pretnji invazijom, navodi Rojters.
Kremlj je negirao da ima takve namere i ponovio da su ruske trupe isključivo tu u odbrambene svrhe.
S druge strane, Moskva je izrazila zabrinutost zbog vojne pomoći Zapada Ukrajini.
"Tražimo dobre, predvidljive odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Rusija nikada nije nameravala da napadne bilo koga, ali imamo svoje crvene linije", saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov uoči razgovora dva predsednika.
Ruska rublja je blago oslabila na dan razgovora. Pojedini analitičari tržišta predviđaju da će razgovori deeskalirati tenzije između dve zemlje, dok drugi smatraju da su pretnje sankcijama SAD uništile sve nade za pronalaženje zajedničkog jezika.  
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Biden i Putin održali ‘iskrene i profesionalne’ razgovore usred gomilanja ruskih trupa kod Ukrajine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Dec.2021

Predsjednici Rusije i Sjedinjenih Država održali su napete ali “iskrene i profesionalne” razgovore suočeni sa moskovskim raspoređivanjem desetina hiljada vojnika u blizini ukrajinske granice, što je podstaklo Washington da izda upozorenje protiv svakog potencijalnog ruskog vojnog napada.  Čini...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.