Parlament Ukrajine odobrio izmene Ustava o kursu zemlje prema EU i NATO-u

Izvor: Vostok.rs, 23.Nov.2018, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament Ukrajine odobrio izmene Ustava o kursu zemlje prema EU i NATO-u

Parlament Ukrajine usvojio je preliminarnu verziju nacrta izmena Ustava , kojim se utvrđuje politika usmerena ka Evropskoj uniji i NATO-u. O tim izmenama se glasalo na predlog predsednika Ukrajine Petra Porošenka. Odluku je podržao 331 poslanik. Neophodan minimum je 226 glasova. U nacrtu izmena Ustava Ukrajine je predloženo da se iz prelaznih odredbi ustava izuzme norma koja je davala pravne osnove za baziranje Crnomorske flote Rusije na Krimu. 
Ranije je Parlament Ukrajine uputio predsednički nacrt zakona o unošenju izmena u ukrajinski ustav na ekspertizu Ustavnom sudu. Prema proceduri, dokument može da bude razmotren u celini na sledećoj sednici parlamenta koja će biti održana u februaru naredne godine.  Porošenko je ranije predložio Vrhovnoj radi da unese izmene u preambulu, niz članova i prelaznih odredbi koje će „utvrditi izbor Ukrajine i njeno mesto kao članice evropske porodice“, kao i „kurs Ukrajine ka integraciji u NATO-u“.  Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.