PUTIN I SI SKLAPAJU ALIJANSU STRAHA?! Nemački mediji tvrde: Kina želi da postane velesila, a prva stanica je Rusija

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Mar.2023, 21:59

PUTIN I SI SKLAPAJU "ALIJANSU STRAHA"?! Nemački mediji tvrde: Kina želi da postane velesila, a prva stanica je Rusija

Slabost Rusije zbog rata u Ukrajini odgovara Pekingu

Sa više od dva miliona aktivnih vojnika, Kina već ima najjaču vojsku na svetu, a od 2010. godine, vojna potrošnja Kine porasla je za 176 odsto, na 277 milijardi evra u 2021. godini.

Sada stručnjaci strahuju da bi kineski predsednik Si Đinping (69) mogao da sklopi "alijansu straha" sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom (70) kako bi konačno Kina postala svetska sila.

Slabost Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao rezultat rata u Ukrajini ide naruku Pekingu, ocenjuje nemački BILD.

- Kina ima značajne koristi od ruskog rata jer trguje sa Rusijom u svoju korist - rekao je za nemački list stručnjak za Kinu i Rusiju Jakub Janda iz centra za bezbednosnu politiku - Evropske vrednosti u Pragu.

Kako bi ublažila efekte zapadnih sankcija na rusku ekonomiju, Kina kupuje Putinovu naftu i gas po smešnim cenama, puni ratnu kasu kupujući sirovine kao što je drvo, a razmatra i isporuke oružja.

Zbog svoje zavisnosti od dobre volje Kine "Putin je sve više u riziku da postane Sijeva pudlica“, upozorava stručnjak za Kinu Jirgen Mates sa Nemačkog ekonomskog instituta u Kelnu. Čak i ako Si (još) ne koristi ovu moć.

Razlog za to leži u pokušaju Kine i Rusije da naprave zajedno geopolitički front protiv Zapada, smatra Mates ali napominje da to nije tako jednostavno, s obzirom na rat u Ukrajini i brutalno rusko postupanje.

Zbog toga Kina sada pokušava, spoljnopolitički da se na svetskoj sceni postavi kao posrednik, "kako ne bi bila uvučena u blato kršenja suvereniteta i ljudskih prava od strane Rusije" u Ukrajini, objašnjava on za BILD.

Da bi oslabila transatlantsku Alijansu, Kina će zabiti klin u odnose EU i SAD. Zbog toga Peking sprovodi svoju "ofanzivu šarma" u Evropi, gradeći svoj "novi put svile".

- Treba se plašiti novog hladnog rata - upozorava Mates.

Stručnjak Jakub Janda smatra da je potrebna jasna reakcija protiv Sija i da "zapadne demokratije treba da sankcionišu Kinu zbog materijalne podrške ruskom ratu".

Naime, "iako su Moskva i Peking daleko od stupanja u formalni vojni savez, njihovi lideri su ujedinjeni u borbi protiv američke dominacije“, rekao je Aleksandar Gabujev iz Karnegi fondacije za međunarodni mir.

Vojna saradnja dve zemlje ovih dana postaje sve delikatnija, smatra ovaj ekspert.

- Pomislite samo na obavezu Rusije da podrži Kinu u postavljanju raketnog sistema ranog upozoravanja -upozorava on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Da li drži Putina u šaci?

Izvor: B92, 14.Mar.2023

Sa više od dva miliona aktivnih vojnika, Kina već ima najjaču vojsku na svetu...Od 2010. godine, vojna potrošnja Kine porasla je za 176 odsto, na 277 milijardi evra u 2021. godini...Sada stručnjaci strahuju da bi kineski predsednik Si Đinping (69) mogao da sklopi "alijansu straha" sa ruskim kolegom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.