Oglasio se Zelenski: Ukrajina je odlučna, doneli smo odluke

Izvor: B92, 22.Nov.2023, 08:15

Oglasio se Zelenski: Ukrajina je odlučna, doneli smo odluke

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina donela sve odluke koje je trebalo doneti za početak pregovora o pristupanju zemlje EU.

Zelenski je podsetio da su u utorak u Kijevu boravili predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Moldavije Maja Sandu na desetogodišnjicu početka Majdana, što je, kako je naveo, posebno simbolično.

"Glavna tema bila je naša integracija u Evropsku uniju. Naša država čini sve što je potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za pravi početak pristupnih pregovora. Sve odluke koje smo morali da donesemo su već donete. A sada ćemo čak i odobriti ono što je trebalo da se uradi pre proleća", kazao je Zelenski u video obraćanju.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je apsolutno odlučna da sve sprovede i bude potpuno spremna za početak pregovora.

"Veoma je važno da Evropska unija ispuni svoje obećanje tako što će doneti odluku za početak pregovora sa Ukrajinom", naglasio je on.

Zelenski je izrazio zahvalnost predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i svim partnerima u Evropi na njihovoj podršci" i istakao da je „sada vreme za jačanje solidarnosti".

Evropska komisija je 8. novembra preporučila Evropskom savetu da otvori pregovore o pristupanju Ukrajine i Moldavije EU.

Takođe je preporučila, pod određenim uslovima, otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom i davanje statusa zemlje kandidata Gruziji.

U decembru Evropski savet bi trebalo da razmotri pitanje otpočinjanja pregovora o pristupanju Ukrajine EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.