Oglasila se Rusija: Činjenice i brojke govore same za sebe. Došlo je vreme...

Izvor: B92, 17.Jul.2023, 19:54

Oglasila se Rusija: "Činjenice i brojke govore same za sebe. Došlo je vreme..."

Raskid sporazuma o izvozu žita Crnim morem znači povlačenje garancija za bezbednost plovidbe.

Takođe znači i i sužavanje pomorskog humanitarnog koridora i zatvaranje zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Naglašeno je da će ''bez učešća Rusije, Crnomorska inicijativa prestati da funkcioniše od sutra, 18. jula'', i da je ''došlo vreme da se pokaže deklarisana solidarnost sa evropskim saveznicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kijeva, koji mogu da izvoze ukrajinsku hranu preko kopnenih koridora''.

Kako prenosi ruski Interfaks, Ministarstvo navodi i da ''jeftino i nekvalitetno žito, koje stiže bez ikakve kontrole, rizikuje da potpuno preplavi evropska tržišta, izazivajući proteste lokalnih farmera''.

U saopštenju se kaže da su glavni korisnici ukrajinskog izvoza žitarica postale kompanije sa Zapada, jer, s jedne strane, poseduju značajne delove ukrajinskih oranica, a sa druge strane, evropske kompanije su kupovale ukrajinsku hranu po damping cenama i preprodavale prerađene sirovine po visokoj ceni.

''Suprotno deklarisanim humanitarnim ciljevima, izvoz ukrajinske hrane je gotovo odmah prebačen na čisto komercijalnu osnovu i do poslednjeg trenutka je bio usmeren na služenje usko sebičnim interesima Kijeva i njegovih zapadnih kustosa", ocenilo je rusko ministarstvo.

"Činjenice i brojke govore same za sebe. Izvezeno je ukupno 32,8 miliona tona tereta, od čega je više od 70 odsto (26,3 miliona tona) poslato u zemlje sa visokim i višim srednjim nivoom prihoda, uključujući i EU. Udeo najsiromašnijih zemalja, posebno Etiopije, Jemena, Avganistana, Sudana i Somalije, činio je manje od tri odsto, ukupno 922.092 tone'', navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"CINIČAN POTEZ RUSIJE" Zvaničnici osudili odluku Rusije da se povuče iz crnomorske inicijative za žito

Izvor: Blic, 17.Jul.2023

Nakon saopštenja da je suspendovan sporazum o slobodnom transportu žitarica kroz Crno More, brojni zvaničnici su osudili odluku koja podrazumeva povlačenje garancija za bezbednost plovidbe, kao i sužavanje pomorskog humanitarnog koridora i zatvaranje zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.