Odložena isporuka gasa

Izvor: Politika, Tanjug, 11.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložena isporuka gasa

Oči Srbije i Evrope okrenute ka Ukrajini gde je juče očekivano raspoređivanje evropskih posmatrača kako bi potekao gas iz Rusije

I u Srbiji su juče sve oči bile uprte u Ukrajinu po čijoj teritoriji je juče iz sata u sat očekivano razmeštanje evropskih kontrolora koji će nadgledati protok gasa iz Rusije preko Ukrajine.

Vesti o razmeštanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posmatrača iščekivane su i u Ministarstvu rudarstva i energetike, gde je državni sekretar Dušan Mrakić juče u popodnevnim satima izjavio za Tanjug da su posmatrači, po njegovom saznanju, krenuli iz Kijeva i da je počelo njihovo raspoređivanje na kontrolnim tačkama. Mrakić je izrazio nadu da gas iz Rusije poteče ka Ukrajini u toku noći i kazao da čim stigne u Ukrajinu ,,neće biti problema da veoma brzo bude uspostavljen sistem”.

Pošto industrijski potrošači u Srbiji nemaju gas, Mrakić je izrazio nadu da će energentom biti snabdeveni već sutra.

Srbija sada prima 5,6 miliona kubika gasa dnevno, što zadovoljava oko 50 odsto potreba, naveo je Mrakić i ukazao da bi nam objektivno bilo potrebno još oko pet miliona kubika gasa.

Tanjug je juče preneo i navode britanskog Bi-Bi-Sija danas koji se oko podneva pozvao na izvore u EU da će sve glavne grupe posmatrača biti raspoređene „na ključnim objektima ukrajinskog gasno-transportnog sistema u roku od nekoliko časova”.

Ruska agencija Itar-Tas je, međutim, javila da se prvi strani posmatrači u mernoj stanici Sudža, u regionu Kursk, očekuju tek „u naredna 24 sata”, što će reći danas.

Prema rečima predstavnika ovog postrojenja, stanica je „u režimu pripravnosti”, tako da će isporuke ruskog gasa evropskim potrošačima biće nastavljene čim bude dobijen odgovarajući nalog s ruske strane.

Čelnik Gasproma Aleksej Miler je u međuvremenu izjavio da će, posle početka rada međunarodne posmatračke misije, Rusija smanjivati isporuke za onoliko koliko Ukrajina bude „ukrala” gasa ukoliko se ustanovi da je krađe bilo.

Miler je rekao da će gasovodom prvo poteći minimalne količine gasa, pa ukoliko se ustanovi da krađe nije bilo, onda će isporuke biti rapidno povećane.

Sve u svemu, agencije konstatuju da je malo verovatno da će prve količine gasa stići u Evropu pre sutrašnjeg dana, jer treba da prođe 36 sati kako bi pritisak u cevima dostigao dovoljnu visinu, što omogućuje da kroz daljinske sisteme snabdevanja stigne do krajnjih potrošača.

Sl. K.

[objavljeno: 12/01/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mrakić: Čeka se raspoređivanje posmatrača u Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2009

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Dušan Mrakić izjavio je danas da se čeka raspoređivanje posmatrača duž cele Ukrajine i da bi gas ka toj zemlji iz Rusije mogao da krene uskoro...Mrakić je rekao Tanjugu da posmatrači koji će nadgledati tranzit ruskog gasa kroz...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Bajatović: Ruski gas za 72 sata

Izvor: B92, 12.Jan.2009, 11:37

Beograd -- Ministarka finansija Diana Dragutinović nije isključila mogućnost povećanja poreza na dodatu vrednost u 2009, što zavisi od makroekonomske situacije u zemlji...Dragutinović: Odbrana fiksnog kursa zahteva ogromne devizne rezerve, a one nisu vreća bez dna.."Ne isključujem mogućnost...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.