Snabdevanje gasom u Srbiji stabilno

Snabdevanje Srbije gasom je stabilno, a Vlada Srbije razmatra pravne mogućnosti za pokretanje tužbe protiv Ukrajine zbog obustavljanja isporuke gasa.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.01.2009.

09:52

Default images

Snabdevanje Srbije gasom se odvija uobičajeno, kažu u Ministarstvu energetike. Iako je Ukrajina danas ponovo obustavila isporuku ruskog gasa evropskim zemljama, snabdevanje Srbije gasom za sada nije ugroženo, a potrošači se snabdevaju gasom obezbeđenim iz Nemačke, Mađarske i iz domaće proizvodnje.

Dušan Bajatović kaže da je Srbijagas od Vlade Srbije dobio nalog da preispita pravne mogućnosti za pokretanje tužbe protiv Ukrajine zbog obustavljanja isporuke gasa.

"Srbijagasu je dat nalog da se prouče pravni aspekti i mogućnosti. Mi imamo ugovor sa Jugorosgasom i mađarskim transporterom Molom. U ovom trenutku se moramo osloniti na međunarodno pravo i u toku je pravna analiza onoga što bi Srbijagas mogao da učini i da eventualno tuži Ukrajinu", kazao je Bajatović za B92.

"U toku su aktivnosti i naši napori da obezbedimo dodatne količine gasa sa kojima Gasprom raspolaže u austrijskim i nemačkim skladištima. Danas posle podne je bilo problema u kapacitetima, tzv. H-gasovoda koji spaja Austriju i Mađarsku", objasnio je Bajatović.

Novim prekidom dotoka ruskog gasa kroz Ukrajinu, u Srbiji nije ugroženo snabdevanje toplana i potrošača, ocenio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. "Suočavamo se sa jednim ponovo lošim scenarijem isporuke ruskog gasa i sudeći po rastu pritisaka, za koja imamo telemetrijska očitavanja, Ukrajina je, prosto, zavrnula ventile na svojoj granici", kazao Bajatović.

Prema njegovim rečima, očitavanjem iz Beregova, na ukrajinsko-madjarskoj granici, gde bi Srbija trebalo da preuzima gas, ustanovljeno je da su pritisci u ukrajinskom gasovodu pali, što znači "da se iz tih cevi gas crpi".

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić izjavio je da je za danas iz tih izvora obezbeđeno 4,6 miliona kubika gasa i da će Srbija do daljnjeg da koristi taj gas pošto drugog nema.

Mrakić je kazao da će biti dovoljno gasa za sve osim za industriju i Beogradske elektrane i dodao da Krizni štab Vlade Srbije preduzima korake kako bi u skladu sa novonastalom situacijom "elektroenergetski sistem Srbije doveli u stanje koje nije prenapregnuto i da smanjimo njegovo opterećenje."

"Pokušavamo da dobijemo i određene količine gasa iz drugih zemalja, ali za sada za to nemamo nikakve garancije " istakao je on i objasnio da Srbija do 16. januara ima dogovor sa Nemačkom o isporuci gasa.

Državni sekretar je precizirao da Ukrajina u utorak uopšte nije ni puštala gas prema Evropi i dodao da je Rusija prekinula isporuke ka Rumuniji, Bugarskoj Turskoj, Grčkoj, Makedoniji i drugim evropskim zemljama.

Isporuka ruskog gasa Srbiji potpuno je prekinuta 6. januara poslepodne. Rusija je juče ujutru počela da isporučuje gas ka Evropi, ali je Ukrajina ponovo blokirala tranzit preko svoje teritorije.

Potrošnja struje rekordna

Elektroprivreda Srbije je upozorila da je u Srbiji već 20 dana potrošnja električne energije veća za oko 10 odsto od prosečne januarske potrošnje i da bi morala da se smanji, jer su kapaciteti EPS-a preopterećeni.

"Potrošnja mora što pre da se smanji, jer je rad proizvodnih kapaciteta EPS-a prenapregnut, tim pre što je smanjena proizvodnja u protočnim hidroelektranama, zbog manjeg dotoka usled zaledjivanja reka", navodi se u saopštenju EPS-a. U saopštenju se ističe da "manjak između nikad veće potrošnje i rekordne proizvodnje termoelektrana EPS-a mora da se nadoknadi korišćenjem rezervi vode u akumulacijama, i to iznad planiranog nivoa". Iz EPS-a ističu da će "i u narednim danima preduzeti sve da proizvede maksimalne količine električne energije", ali upozoravaju "da se dogrevanje na električnu energiju stanova koji se greju preko daljinskih sistema grejanja mora zaustaviti".

Zato EPS apeluje, "da se u cilju očuvanja stabilnosti elektroenergetskog sistema, odmah poboljša grejanje iz toplana i da se u stanovima obezbede propisane temperature".

Kako je dodaje, stabilnost elektroenergetskog sistema je zadržana "zahvaljujući odličnom radu na kopovima uglja i u termoelektranama, gde se svakog dana ostvaruju rekordne proizvodnje".

U ponedeljak je inače zabeležena i najveća dnevna potrošnja električne energije u Srbiji na području koje snabdeva EPS, nešto veća od 133 miliona kilovat-sati, što je više od potrošnje 31. decembra 2008. koja je iznosila 132,9 miliona kilovat-časova.

"Na teritoriji cele Srbije potrošeno je 151 milion kilovat-sat", navodi se u saopštenju i dodaje da nije bilo redukcija na Kosmetu, "potrošnja u Srbiji bila bi iznad 154 miliona kilovat-sati", koliko je zabeleženo poslednjeg dana prošle godine.

Iz EPS-a ponavljaju da ne sprovode restrikcije, iako se u nekim medijima manji problemi u snabdevanju, pre svega Niša, predstavljaju kao restrikcije ili redukcije.

Manjih problema u snabdevanju, kako se dodaje, ima na teritoriji Privrednog društva Jugoistok iz Niš i to isključivo u jednom delu Niša gde zbog preopterećenja trafo stanice i iskakanja osigurača dolazi do prekida u snabdevanju. Reč je o ulicama gde je prosečan dug za struju 80.000 dinara po domaćinstvu i gde ima značajnog neovlašćenog korišćenja električne energije, navodi se u saopštenju. U ostalim ograncima Jugoistoka u Leskovcu, Zaječaru, Pirotu,Prokuplju i Vranju nema problema u snabdevanju.

Za normalno snabdevanje 48 sati

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da bi potpuno normalizovanje snabdevanja Srbije gasom, kada on krene iz Rusije, bilo potrebno dva dana.

Bajatović je objasnio da za puno uspostavljanje domaćeg gasnog sistema treba 24 sata.

Da bi gas dobila industrija biće potrebno 24 sata, posle čega će isporuka tog energenta početi i toplanama, kako bi prestale da koriste mazut. Za prelazak na gas, toplanama će biti potrebno nekoliko sati, kaže Bajatović.

Direktor Srbijagasa je kazao da je vrlo važno da se, kada počne da stiže gas iz Rusije, provere instalacije, odnosno da li ima kvarova, zaleđenih cevi i kazao potrošačima da obavezno provere svoje instalacije.

Direktor Srbijagasa je podsetio da Srbija iz Rusije, po ugovoru, dobija deset miliona kubnih metara gasa dnevno, ali nije mogao da precizira da li će odmah biti povučena sva količina ili će se zbog stanja sistema povlačiti nešto manje ili nešto više gasa. "O tome će se dogovoriti kada taj proces bude počeo i kada budemo videli kakva će biti reakcija, pre svega industrijskih potrošača i toplana", kazao je on.

Mađarskoj i Nemačkoj 500 dolara za 1.000 kubnih metara gasa

Bajatović je kazao da Srbija plaća oko 500 dolara za 1.000 kubika gasa koji stiže iz Mađarske i Nemačke.

Srbija, kako je dodao, za oko pet miliona kubika gasa koji dobija svakog dana od Mađarske i Nemačke, dnevno plaća oko 2,5 miliona dolara, što je za oko 250.000 dolara više nego za gas koji bi u normalnim okolnostima stizao iz Rusije ili bio crpen iz skladišta gasa. On je kazao da su ad hok isporuke gasa, a to su isporuke od Mađarske i Nemačke, uvek skuplje, ali da su u odnosu na berzanske cene "sasvim korektne".

"Mi sada hiljadu kubika gasa plaćamo oko 500 dolara, a gas koji kupujemo od Rusa oko 450 dolara. Ipak, mislim da se, s obzirom na situaciju, ovakva ponuda može smatrati opravdanom. Da Srbija ima skladište gasa iz koga bi mogla da koristi uskladišteni plavi energent, i finansijski bi mnogo bolje pregurala krizu", rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, najmanji problem za Srbiju je razlika u ceni između ruskog gasa i gasa iz Mađarske i Austrije i da ona iznosi dva ili tri miliona dolara koje će pokriti Srbijagas.

Veći trošak je, međutim, što je zbog nedostatka gasa stala proizvodnja i što su individualni potrošači nekoliko dana bili bez grejanja i morali da se snađu kupovinom grejnih tela, koja im sad možda neće ni trebati.

Bajatović je rekao da će kada se završi gasna kriza svi ugovori i fakture u vezi sa vanrednim isporukama biti predočeni javnosti, odnosno da će biti objavljeni podaci o količini, inostranim dobavljačima, ceni, načinu i uslovima plaćanja i periodu isporuke.

On je kazao da će o tužbi koju će Srbija, eventualno, podneti protiv krivaca za neisporučivanje gasa odlučiti Vlada Srbije i dodao da nisu u pitanju samo pravno-ekonomski aspekti, već i politički.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: