Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrakić: Čeka se raspoređivanje posmatrača u Ukrajini

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Dušan Mrakić izjavio je danas da se čeka raspoređivanje posmatrača duž cele Ukrajine i da bi gas ka toj zemlji iz Rusije mogao da krene uskoro.

Mrakić je rekao Tanjugu da posmatrači koji će nadgledati tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu sada putuju iz Kijeva i raspoređuju se.

"Valja očekivati da bi, možda, u popodnevnim i večernjim ili u toku noći, gas krenuo iz Rusije prema Ukrajini", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kazao je Mrakić i dodao da je potreban izvestan period, jer je pad pritiska veliki na delu između Ukrajine i Rusije, odakle Rusi puštaju gas.

Prema rečima Mrakića, u Ukraijini i Mađarskoj nivo pritiska za transport gasa je u redu, a i u Srbiji je već podignut na 26-27 bara.

"Čim gas dođe do Ukrajine, neće biti problema da veoma brzo bude uspostavljen sistem", kazao je on.

Mrakić je istakao da je u Srbiji energetska situacija potpuno pod kontrolom i na zadovoljavajućem nivou.

Indstrujski potrošači nemaju gas, naveo je Mrakić i izrazio nadu da bi već prekosutra i oni mogli da dobiju gas, precizirajući da industriji treba oko dva miliona kubna gasa.

On je kazao i da "Beogradske elektrane" još rade na mazut, a za njih bi u ovakvim zimskim uslovima bilo potrebno oko tri miliona kubika gasa.

Srbija sada prima 5,6 miliona kubika gasa dnevno, što je oko 50 odsto potreba, naveo je Mrakić i ukazao da bi nam objektivno bilo potrebno još oko pet miliona kubika gasa za "Beograske elektrane" i industriju, koji se čeka iz Rusije.

Preme njegovim rečima, nema problema sa mazutom, a potrošnja ovog energeta je opala sa 7.900 tona na manje od 7.000 tona dnevno.

Potrošnja sutruje takođe je smanjena,rekao je Mrakić, navodeći da je juče bila 150 gigavat-sati, a danas se očekuje potrošnja od oko 148 gigavat-sati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.