Objavljen snimak petosatne bitke; Ovo je prvi put da nismo uspešno završili misiju VIDEO

Izvor: B92, 29.Nov.2023, 12:18

Objavljen snimak petosatne bitke; "Ovo je prvi put da nismo uspešno završili misiju" VIDEO

Avdijevka je postala drugi Bahmut – poprište najžešćih borbi na ukrajinskom frontu. Obe strane trpe velike gubitke. Objavljen i snimak jedne od bitaka.

Grad je na prvoj liniji fronta otkako su promoskovski separatisti 2014. godine zauzeli velike delove regiona Donbas, uključujući obližnji grad Donjeck, a na udaru je vatre otkako je Rusija pokrenula sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

I ukrajinske i ruske snage smatraju grad dobro utvrđenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uporištem, s obzirom na fortifikacije izgrađene u prošlih osam godina.

Žestoke borbe besne u Avdijevki već više od mesec dana, dok ruske snage pokreću napad velikih razmera uz danonoćno granatiranje i talase vojnika i oklopnih vozila koji pokušavaju da opkole grad, prenosi CNN-ovu reportažu hrvatski portal Indeks.

Ukrajinski borci dobro su utvrđeni na tom području i do sada su uspevali da odbiju ruske jedinice. U rovovima Avdijevke nalazi se i zapovednik Oleg Sencov, koji pod vatrom okuplja svoje ljude.

Sencov (47), koji je poznati ukrajinski reditelj, kog su Rusi 2014. zatvorili na pet godina, sada je vojnik ukrajinske 47. mehanizovane brigade. Borio se u nekim od najžešćih bitaka u ratu, u Bahmutu i sada u Avdijevki.

Zajedno sa svojim vojnicima, snimio je kamerama na kacigama i telima 19. oktobra petosatnu bitku, dočaravajući okrutnost rata i strahote rovova.

"Pokušali smo osvojiti šumsko područje dugačko gotovo kilometar. Zajedno s još dve jurišne grupe napali smo tri položaja. Naša jurišna grupa morala je držati rov širine 150 metara. Ušli smo unutra, zauzeli 50 metara i nismo mogli dalje zbog jakog otpora neprijateljske pešadije", rekao je Sencov za CNN.

Dok su Sencov i njegovi vojnici pokušavali da zadrže položaje, dve ruske brigade počele su da napreduju kroz to područje. Našli su se pod vatrom sa svih strana, uhvaćeni u pokretu ruskih trupa. Sencov i njegova jedinica bili su pod stalnom vatrom neprijateljskih dronova, artiljerije i tenkova koji su prolazili na nekoliko metara od njihovih položaja.

Ukrajinski snimci dronom pokazuju četiri ruska tenka kako pucaju na šumu u kojoj su bile ukopane tri ukrajinske jurišne grupe. Sencovljeva jedinica nalazila se u sredini i jedina je ostala pošteđena.

"Od svih operacija u kojima je učestvovala moja jedinica, ovo je bio prvi put da nismo uspeli da izvršimo misiju", rekao je Sencov.

“Naša grupa se povukla, s povređenima, ali bez poginulih. Ali druge dve grupe koje su zajedno s nama napadale u isto vreme gotovo su potpuno uništene", rekao je Sencov.

Bitka za Avdijevku događa se dok je celokupan front u Ukrajini relativno statičan. Ukrajinska kontraofanziva se nastavlja, ali mnogo sporije nego što se u početku očekivalo.

Analitičari smatraju da je ruski cilj da opkole grad i preuzmu područje u blizini industrijskog postrojenja, što bi Rusiji dalo uspešnu kontrolu nad ukrajinskim rutama za snabdevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.