OVO ĆE BITI ODLUČUJUĆI FAKTOR U RATU! Orban ogolio Ukrajinu: To više nije suverena država, nemoguće je da pobede Rusiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2023, 12:58

OVO ĆE BITI ODLUČUJUĆI FAKTOR U RATU! Orban ogolio Ukrajinu: To više nije suverena država, nemoguće je da pobede Rusiju

Orban smatra da je politika sankcija EU i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen prema Rusiji propala.

Mađarski premijer Viktor Orban je u Budimpešti dao intervju za nemački list "Die Welt" u kom je izneo svoje viđenje toka rata u Ukrajini. Orban smatra da će Kijev ostati bez vojnika pre Moskve. Da bi se spasila Ukrajina, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Sjedinjene Države i Rusija bi trebale da pregovaraju o miru, tvrdi mađarski premijer.

Uprkos početnim uspesima ukrajinske kontraofanzive, Orban i dalje smatra ukrajinsku pobedu protiv Rusije "nemogućom".

- Problem je što će Ukrajinci ostati bez vojnika pre nego Rusi. I to će na kraju biti odlučujući faktor - rekao je.

Zato se, tvrdi, "uvek zalaže za mir, mir, mir".

- Inače će Ukrajina izgubiti ogromne količine bogatstva i mnogo života pa će doći do teško zamislivog uništenja - navodi Orban.

Orban tvrdi da mu je stalo do spašavanja Ukrajine. Jedinu mogućnost za to vidi u tome da "Amerikanci započnu pregovore s Rusima i sklope sporazum o sigurnosnoj arhitekturi i pronađu mesto za Ukrajinu u toj sigurnosnoj arhitekturi".

Takođe je Ukrajini osporio jedino pravo na odluku o toku rata:

- Ukrajina više nije suverena zemlja. Nemaju novca, nemaju oružja. Mogu se boriti samo zato što ih mi na Zapadu podržavamo. - Zapad, kaže Orban, ima pravo "da daje oružje i novac ili ne".

Mađarski šef vlade vrlo je skeptičan prema nameri NATO-a da Ukrajini na svom julskom samitu u Vilniusu da sigurnosne garancije. Navodi da "to nije mađarska ideja", nego je "verovatno došla iz sedišta NATO-a". Ne zna tačno o kakvim se garancijama radi, ali želi da pogleda predlog.

- Prvi korak je prekid vatre, a zatim pregovori - naveo je Orban. Tek potom se može razgovarati o "garancijama mira, odnosno vojnim ili sigurnosnim garancijama za Ukrajinu".

- To, dakle, nije prvi korak, već treći ili četvrti - rekao je pa dodao: "Ne bi trebali da počnemo od kraja." Orban nije rekao da li može Ukrajina da postane članica NATO-a nakon rata.

"Želeli su sankcijama da bace Rusiju na kolena i time dovedu kontinent bliže miru. Ništa od toga se nije dogodilo - rekao je.

Bio je iznenađen što "oni - pod vodstvom poverenice, te Nemice" - nisu u stanju pravilno da oblikuju sankcije, rekao je.

"To je jednostavno neuspeh. Sada je pitanje koji je cilj, kako ga želimo postići? - zaključio je Orban.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Kijev će ostati bez vojnika. Pobeda Rusije je nemoguća"

Izvor: B92, 27.Jun.2023

Mađarski premijer Viktor Orban dao je u Budimpešti intervju nemačkom listu "Die Welt" u kojem je izneo svoje viđenje toka rata u Ukrajini...Orban veruje da će Kijev ostati bez vojnika pre Moskve. Da bi spasile Ukrajinu, SAD i Rusija treba da pregovaraju o miru, tvrdi mađarski premijer...Uprkos...

Nastavak na B92...

Orban: Ja se borim za Mađarsku, nije me briga za Putina, Ukrajina više nije suverena država

Izvor: Danas, 28.Jun.2023, 11:51

Ustanak Jevgenija Prigožina je „beznačajan“, a isporuka oružja Ukrajini je „nesporazum“, kaže, između ostalog, u intervjuu za WELT, mađarski premijer Viktor Orban. On opisuje i kako bi se migracija u Evropu lako mogla zaustaviti.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.